Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: Een 6-1 zege, dan kan je dag niet meer stuk…..

28 augustus 2023 13:57
Foto: Pro Shots

COLUMN: Een 6-1 zege, dan kan je dag niet meer stuk…..; image source: Pro Shots

Beste Feyenoord-vrienden,

Ja inderdaad, met 6-1 winnen van Eredivisiedebutant Almere, dan kan je dag normaliter niet meer stuk! En zeker na drie toch behoorlijk zeperds tegen achtereenvolgens PSV, Fortuna Sittard en de voorlopige revelatie van het nieuwe seizoen, te weten Sparta Rotterdam.

Zo dramatisch wil ik het ook niet stellen. Maar de onweersonderbreking die bij elkaar toch een uur in beslag nam gecombineerd met alle stremmingen op het spoor, zowel ’s morgens als ’s avonds, lieten tezamen de Wet van Murphy de verdere zondag de vrije loop.

’s Morgens liet in Deurne de trein naar Eindhoven al een half uur langer op zich wachten dan de reguliere dienstregeling aangeeft, zodat ik later dan gepland bij de ingang van het stadion moest aansluiten bij die weer corona-achtige en uiterst irritante lange rijen om naar binnen te mogen. En ’s avonds was ik in ieder geval pas om tien uur (22.00 uur) weer thuis.

Drie uur later dan normaal. En ik was bepaald niet de enige. Toen ik om 21.05 uur eindelijk met de sprinter vanuit Eindhoven richting Deurne vertrok zag ik op het perron nog reizigers in de zo vertrouwde rood-witte shirtjes rond dolen. Zoals ook op veel andere stations waar ik langs gekomen was waaronder Schiedam, Delft, Den Haag HS, Leiden, Woerden, Utrecht en Den Bosch.

Tja, en dan dat onweer. Mijn eerste wedstrijd was op 21 april 1957 Feyenoord-Eindhoven 4-0 hoewel ik daarvóór al een wedstrijd van het Rotterdams Elftal tegen MSV Duisburg op uitnodiging heb mogen bijwonen die in 3-3 eindigde. Maar ik kan mij in die 66 jaar dat ik ons dierbare Feyenoord in De Kuip dus rechtstreeks mag volgen niet een wedstrijd herinneren die een uur werd onderbroken vanwege onweer.

Wel heel terecht dat het gebeurde, want onweer is wel degelijk levensgevaarlijk al is de trefkans niet zo groot. Echter, het zal je maar gebeuren! Het overkwam bijvoorbeeld Eric Jongbloed, de zoon van oud-international doelman Jan Jongbloed, op 23 september 1984. Als goalie van DWS in het Olympisch Stadion, slechts eenentwintig jaar oud. Op een dag dat vader Jan nog gewoon als 42-jarige namens Go Ahead Eagles zijn wedstrijdje keepte tegen Sparta op het Kasteel.

De bliksem was sterker dan mijn liefde - Niet te kraken

Jan stopte pas een jaar later vanwege hartklachten definitief met zijn imposante voetbalcarrière, helaas niet gespeend met immense tragiek die men zelfs zijn of haar ergste vijanden niet toewenst.

Ik herinner mij wel een onweersklap tijdens een Feyenoord-Ajax (op 5 april 1998) en toen scoorde Ronald de Boer nog ook en gingen we daardoor weer eens de bietenbrug op tegen de boys uit de residentieloze hoofdstad (0-1). Die wedstrijd werd niet onderbroken en werd Feyenoord toen in sportieve zin weer eens door de Mokumse bliksem getroffen. Dat gebeurde in die jaren met de regelmaat van de klok; tegen PSV waren we - zeker in De Kuip – heel wat succesvoller.

Dan de wedstrijd van gisteren, want daar ging het uiteraard allemaal om. En Almere City was natuurlijk de ideale tegenstander om na die uiterst teleurstellende drie voorgaande wedstrijden het broodnodige zelfvertrouwen van het vorige seizoen te herwinnen. En dat lukte gelukkig in optima forma. Reeds na 19 minuten stond het 3-0 al staat daar wel tegenover dat de tegenstander uit de al decennia snelst groeiende gemeente van Nederland op dat moment reeds twee niet te missen kansen toch eigenhandig om zeep had geholpen.

Zeker bij die tweede misser moet je er eigenlijk jaren voor hebben gestudeerd om die opgelegde kans op een halve meter van het gapend wijd-open doel toch te missen. Dat miskleunen was eigenlijk vele malen lastiger dan de bal gewoon over de doellijn tikken. Ook al was de tegenstander dus ontegenzeglijk de zwakste die je dit seizoen in de eigen Kuip kan treffen, het Legioen kon eindelijk weer eens naar hartenlust juichen en Santiago Giménez toonde zich ook nog maar weer eens een perfecte strafschopspecialist.

Hopelijk gaat het vanaf nu dus weer beter lopen met ook nog eens twee substantiële sterkmakers erbij (Luka Ivanusec en Ondrej Lingr), zodat we wederom serieus kunnen meedoen om de landstitel. We staan voorlopig op een virtuele achterstand van vier punten jegens AZ en PSV, maar hebben het in theorie nog steeds in eigen hand, omdat we beide clubs dit seizoen nog twee keer zullen tegen komen in competitieverband.

ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart
Discussieer mee op de forums


Tags

kuip onweer bliksem column deurne jongbloed morgens onderbroken sparta bietenbrug boer corona decennia delft dienstregeling doellijn dolen duisburg dws eagles eenentwintig eigenhandig eredivisiedebutant forma fortuna gapend gemeente gestudeerd gimenez goalie hartenlust hartklachten herwinnen immense imposante irritante ivanusec kraken landstitel legioen liefde lingr luka malen miskleunen misser msv murphy nederland ondrej onweersklap onweersonderbreking perron reizigers revelatie rijen rotterdams santiago schiedam shirtjes snelst spoor sprinter stations sterkmakers strafschopspecialist stremmingen tezamen theorie toewenst tragiek trefkans trein utrecht vijanden voetbalcarriere wijd woerden zeep zwakste

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met FeyenoordFeyenoord E-zine

Meer dan 29.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

acardipane arne bronckhorst ceo driessen geertruida gimenez gio hancko kloese liverpool marino middenveldert nadje pusic sahin schreuder slot sterkhouders stuivenberg timber topper trauner twente wegdoen wehave wieffer willykment yoda zerrouki