Feyenoord in Johan Cruijff Schaal onderuit tegen PSV

4 augustus 2023 22:04

Feyenoord in Johan Cruijff Schaal onderuit tegen PSV; image source: Pro Shots

Feyenoord is het nieuwe seizoen met een valse start begonnen. Het duel om de Johan Cruijff Schaal eindigde tegen bekerwinnaar PSV in een 0-1 nederlaag. De ploeg van Arne Slot kwam over de gehele wedstrijd nauwelijks tot kansen en verloor gezien het spelbeeld uiteindelijk dan ook terecht.

In een zeer sfeervolle Kuip begonnen beide ploegen ietwat afwachtend, maar was het toch al snel Feyenoord dat de eerste grote kans van de wedstrijd kreeg. De voorzet van Alireza Jahanbakhsh leek te scherp te zijn voor Santiago Gimenez, maar daardoor kreeg Igor Paixão de bal voor het inschieten. Zijn poging werd echter gekeerd door PSV-doelman Benitez.

Langzaam raakte Feyenoord de grip echter steeds meer kwijt en werd de ploeg van Arne Slot vooral gedwongen om op de counter te spelen. Daar lagen volop mogelijkheden om gevaarlijk te kunnen worden, maar de passing was daarvoor te slordig zodat verdere kansen in de eerste helft uitbleven.

Halverwege de eerste helft ontsnapte Feyenoord plotseling aan een achterstand toen Justin Bijlow volledig mistastte bij een vrij eenvoudig te keren bal van Lang. Tot ieders opluchting ging de bal echter net naast het doel. Vlak voor rust kreeg de aanvaller plotseling nog een enorme kans, maar toen schoot hij hoog over het doel. Beide teams gingen daardoor met de bekende brilstand op het bord richting de kleedkamer.

In de tweede helft moest Bijlow na enkele minuten al knap redding brengen met zijn voeten. Paixão leek enkele minuten later in de tegenaanval vervolgens genadeloos toe te slaan, maar omdat de Braziliaan nipt buitenspel stond werd het doelpunt afgekeurd. Een minuut later werd om diezelfde reden ook een doelpunt van PSV afgekeurd.

Na een uur spelen volgden de eerste wissels. Arne Slot had voorafgaand aan de wedstrijd al aangegeven dat Calvin Stengs en Santiago Gimenez geen hele wedstrijd konden spelen en zij werden dan ook van het veld gehaald. Quinten Timber en Yankuba Minteh kwamen als hun vervangers binnen de lijnen.

Wat volgde was een periode waarin Bijlow kon bewijzen waarom hij de eerste doelman van het Nederlands elftal is. Met enkele zeer knappe reddingen wist hij te voorkomen dat PSV een doelpunt kon maken. Uiteindelijk was het een kwartier voor tijd toch raak toen de defensie zich verkeek op een lange bal en Lang uiteindelijk voor de 0-1 zorgde.

Slot ging meer risico nemen en bracht met Thomas van den Belt voor Marcus Pedersen een extra middenvelder binnen de lijnen. Vlak daarvoor waren ook Javairo Dilrosun en Marcus Lopez ingevallen in plaats van Paixão en Quilindschy Hartman. Feyenoord drong iets meer aan en kreeg uiteindelijk een minuut voor tijd via Alireza Jahanbakhsh een enorme kans, maar zijn schot kon nog net worden geblokt door Van Aanholt.

In de blessuretijd die werd gegeven probeerde Feyenoord nogmaals aan te zetten. Jahanbakhsh werd wederom gevaarlijk, maar zag zijn schot van richting worden veranderd. Het betekende dat Feyenoord het seizoen officieel is begonnen met een nederlaag.