Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: Het begint erop te lijken

31 juli 2023 10:57
Foto: Pro Shots

COLUMN: Het begint erop te lijken; image source: Pro Shots

Beste Feyenoord-vrienden,

Het begint erop te lijken. De titel van deze column slaat niet zo zeer op de prachtige prestatie van gistermiddag tegen Benfica, want zulke uitslagen boekt Feyenoord wel vaker in zijn openingswedstrijd tegen gerenommeerde clubs. Zoals eerder tegen Atletico Madrid bijvoorbeeld, maar er zijn natuurlijk veel meer aansprekende voorbeelden.

Nee, de opmerking sluit aan bij de thema’s van mijn laatste twee columns, te weten de verrichtingen op de transfermarkt. En daarmee gaat het absoluut de goede kant uit, al duurt de maand augustus vanaf aanstaande dinsdag nog altijd 31 dagen en daarin kan onwijs veel gebeuren. Ten goede en ten kwade. Want of Giménez blijft bijvoorbeeld, daar zaait hij inmiddels zelf ook twijfels over, ondanks de keiharde toezegging van Dennis te Kloese dat hij minstens nog een jaartje in De Kuip actief blijft.

Maar het eerder halen van Stengs en nu ook van de Japanse goalgetter (in spé?) Ayase Ueda is uiteraard zeer bemoedigend. Met mij bevriende supporters van Ajax roepen nu al Feyenoord als de grote favoriet voor de landstitel 2024 uit. PSV-supporters kunnen zoiets nauwelijks tot nooit over hun lippen krijgen. Die hebben het voormalige speeltje van de grote elektronische suikeroom voor eeuwig heilig en onaantastbaar verklaard. Sociologen zullen het ongetwijfeld wijten aan provinciaalse relatieve deprivatie. En de door hen gedefinieerde “cultural lag” tussen randstad en buitengewest.

Ik reken mij zeker nog niet rijk wat onze kansen voor het komende seizoen betreft. Het is toch nauwelijks voor te stellen dat Ajax als nog steeds de meest solvabele club van Nederland geen grote spelerszaken meer zal doen. Het is overigens wel komisch dat uitgerekend Steven Berghuis zich zorgen maakt om het gebrek aan slagkracht op de transfermarkt en om de grote aderlating door het vertrek van Dusan Tadic. Maar op de 34-jarige Serviër zat toch echt danig de sleet en dat zal mede diens frustratie hebben bevorderd omdat hij niet meer geheel op eigen kracht kon vertrouwen en steeds meer zou moeten gaan leunen op andere sterkmakers om hem heen.

De overtuigend door Feyenoord veroverde landstitel 2023 heeft kennelijk ook in de residentieloze hoofdstad het nodige te weeg gebracht. Men achtte zich zeer waarschijnlijk nog voor vele jaren in sportieve zin onaantastbaar gezien hun grote vermogen, maar het vertrek van dickpic Overmars bij de Mokumers en de komst van Dennis te Kloese naar Feyenoord heeft het mes aan beide kanten in het voordeel van Feyenoord doen snijden. Het zou natuurlijk wel schitterend zijn als Feyenoord exact honderd jaar na het winnen van de eerste landstitel opnieuw kampioen zou worden. En dan dus ook voor de tweede keer in de clubgeschiedenis twee keer achter elkaar.

Komend weekend zullen we een eerste echte lakmoesproef krijgen hoe ver we nu zijn ten opzichte van PSV. Want dan gaat het om de eerste te winnen prijs in het nieuwe seizoen. De Zwartrokken hebben weliswaar ook een stevige veer moeten laten met het vertrek van de kleine gifkikker Xavi Simons, maar hebben ter compensatie ook al enkele stevige inkopen gedaan. Feyenoord heeft in ieder geval het psychologische voordeel van in de eigen vertrouwde Kuip te spelen, maar uiteraard niet voor grotendeels thuispubliek.

Tenslotte toch nog even terugkomend op de prestatie tegen Benfica. Want al relativeerde ik de 2-1 overwinning op de Portugese kampioen en CL-kwartfinalist (die ons in het verre verleden zoveel nadelige parten heeft gespeeld) vanwege de mooie statistieken wat de openingsduels betreft, het is natuurlijk wel een knappe zege. Met niet 90 minuten lang zoveel mogelijk de sterkste opstelling, want er werd naar hartenlust en al vroeg in de wedstrijd gewisseld. Dus ook voor het zelfvertrouwen was het een prima resultaat. Dubbele winst derhalve.

ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart
Discussieer mee op de forums


Tags

column landstitel benfica kloese kuip aderlating atletico ayase bemoedigend berghuis bevorderd buitengewest clubgeschiedenis cultural danig deprivatie dickpic elektronische gedefinieerde gifkikker gimenez gistermiddag goalgetter hartenlust inkopen komisch kwartfinalist lakmoesproef leunen madrid mokumers nederland onwijs openingsduels openingswedstrijd overmars parten provinciaalse randstad relativeerde simons slagkracht sleet snijden sociologen solvabele spe speeltje spelerszaken stengs sterkmakers suikeroom tadic terugkomend thema titel toezegging ueda veer xavi zaait

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met FeyenoordFeyenoord E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Feyenoord E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 30.173 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

acardipane ake atletico bijbehorend carranza dumfries dutch enz figuren frimpong gakpo geertruida hancko ivanusec kloese koeman kraaij kuip middenveldert mil mls nederland oranje priske romano santi simons socrates stengs wehave