Transparent
Inloggen
Sluiten

Column: Nog geen klasbakken binnen gehaald, maar die zijn bij de concurrentie wel vertrokken

19 juli 2023 10:15
Foto: Pro Shots

<b>Column:</b> Nog geen klasbakken binnen  gehaald, maar die zijn bij de concurrentie wel vertrokken; image source: Pro Shots

Beste Feyenoord-vrienden,

Het grootste nationale voetbalnieuws van het afgelopen weekend kwam niet uit Rotterdam-Zuid of uit de residentieloze hoofdstad, maar uit de voormalige Lichtstad. Xavi Simons, in zijn dubbelrol van voetbalster-in-spé en huilebalk als arrivé, gaat de Zwartrokken verlaten. Dat is een forse tegenslag dan wel een grote aderlating voor de ambitieuze club uit de Brainportregio en omgekeerd evenredig een gratis meevaller voor de directe concurrentie vanuit de Randstad. Want ja zo werkt dat nu eenmaal. Het beleid van PSV was vaak genoeg gericht op het wegplukken van sterke spelers uit bijvoorbeeld De Kuip (zoals Gullit in 1985 en Nielsen in 1986) of op het voorkomen dat die bij Feyenoord zouden gaan spelen door hen naar Eindhoven te halen (bijvoorbeeld Van Beveren in 1970 en Robben in 2002). Zo verzwakte men met één contractuele pennenstreek de concurrentie en versterkte men de eigen selectie. Aldus sneed het mes aan twee kanten, vele jaren een beproefd bedrijfsmodel van de Eindhovenaren.
Maar de pinautomaat van de elektronische suikeroom is al geruime tijd niet meer beschikbaar en dus is men ook in Zuid-Oost-Brabant steeds meer aangewezen op slimmigheidjes en creatieve trucjes, net als Feyenoord en Ajax dus. En van die creativiteit was het gratis ophalen van Xavi Simons vorig seizoen een lichtend voorbeeld. Toegegeven, dat in de race blijven van de nationale voetbaltop zonder het grote geld van de voormalige veelzijdige multinational lukt tot nu toe heel aardig, ook al zijn de Brabo’s inmiddels vijf seizoenen lang geen landskampioen meer geweest.

Overigens is deze tegenslag inzake de kleine dribbelaar met het rastahaar beneden de Moerdijk geenszins geruststellend voor ons Feyenoorders. Want tot nu toe loopt het wat het halen van echte sterkmakers dan wel sterkhouders betreft ronduit moeizaam in De Kuip. Waar PSV tot gisteren de illusie koesterde een gouden aanvalstrio in huis te hebben met Xavi, Pepi en De Jong, lijkt de aanval van Feyenoord voorlopig tamelijk vleugellam. Weliswaar hield Feyenoord afgelopen zaterdag in Barendrecht het Belgische Union Saint Gilloise op een saaie brilstand waartegen het een jaar minus één dag eerder nog met 0-4 de bietenbrug op ging, maar van onze aanvalskracht zal men in Europa met het oog op de komende CL-partijtjes nog niet het klamme zweet langs de rug voelen lopen.

Feyenoord heeft de eerste oefenwedstrijden dus zonder kleerscheuren uitgespeeld en dat ondanks dat de selectie nog bij lange na niet op oorlogssterkte is. Want dan zal er nog heel wat moeten gebeuren. Opmerkelijk is dat het de afgelopen decennia zo gefortuneerde Ajax ook niet echt aan de weg timmert wat het halen van spelers betreft. En net als bij PSV is inmiddels een cruciale sterkhouder vertrokken, zij het dat die in de herfst van zijn actieve voetballoopbaan zit en Xavi uiteraard in de nog prille lente daarvan. Dusan Tadic vertrekt uit onvrede over het transferbeleid van Ajax. Het kan kennelijk niet altijd feest meer zijn in Mokum wat de belangrijkste bijzaak van het leven betreft. Vorig seizoen zijn er bakken met geld uitgegeven op de transfermarkt maar eindigde men roemloos op de derde plaats zonder prijzen. Ook de beker bleek onhaalbaar.

En in de thans lopende transferperiode lijken de steekzakken toch wat minder diep dan we de afgelopen jaren van de Mokumers gewend waren. De miljoenen van de CL lopen ze in de grachtengordel het komende seizoen sowieso mis.
Echter, terug naar ons dierbare Feyenoord: we kijken reikhalzend uit naar substantiële versterkingen voor onze selectie en volgen alle transferperikelen op Zuid nog zes weken lang met argusogen. En met ons zal Arne Slot dat ongetwijfeld ook doen, maar dan in de meest proactieve zin van het woord!

ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart
Tags

xavi column klasbakken kuip simons aanvalskracht aanvalstrio aderlating argusogen arne arrive barendrecht bedrijfsmodel beproefd beveren bietenbrug brabo brainportregio dribbelaar dubbelrol elektronische evenredig gefortuneerde geruststellend gilloise grachtengordel gullit huilebalk inzake jong klamme kleerscheuren koesterde lichtend lichtstad meevaller minus moerdijk mokum mokumers multinational nielsen omgekeerd onvrede oorlogssterkte oost opmerkelijk partijtjes pennenstreek pepi pinautomaat prille randstad rastahaar reikhalzend robben saaie slimmigheidjes slot sneed spe steekzakken sterkhouder sterkhouders sterkmakers suikeroom tadic thans transferbeleid transferperikelen trucjes union veelzijdige verzwakte vleugellam voetballoopbaan voetbalnieuws voetbalster waartegen wegplukken zweet

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met FeyenoordFeyenoord E-zine

Meer dan 30.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

acardipane ake atletico bijbehorend carranza dumfries dutch enz figuren frimpong gakpo geertruida hancko ivanusec kloese koeman kraaij kuip middenveldert mil mls nederland oranje priske romano santi simons socrates stengs wehave