Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: Het falen van Koeman is niet echt een verrassing

19 juni 2023 17:37
Foto: Pro Shots

COLUMN: Het falen van Koeman is niet echt een verrassing; image source: Pro Shots

Beste Feyenoord-vrienden,

Oranje heeft onder leiding van Ronald Koeman bar slecht gepresteerd. Ronduit gefaald. “Het leek werkelijk nergens naar”, zou mijn vroeger buurman hier in Liessel hebben gezegd. En zo was het maar net. Ik was er niet verrast door. Ronald Koeman, de draaikont die Oranje in 2020, nota bene na de gerealiseerde WK kwalificatie plotsklaps in de steek liet omdat een roepstem uit Barcelona lonkte.

Hij kwam in zijn nadagen als topvoetballer twee seizoenen uit voor Feyenoord en later drie seizoenen als hoofdcoach, maar won in al die jaren geen enkele prijs met Feyenoord, zelfs geen beker dus. En het ging in 1995 na een bemoedigend begin met een 5-2 thuiszege op het toentertijd zeer ambitieuze Vitesse (ondanks twee gemiste strafschoppen door achtereenvolgens Ronald Koeman en Henke Larsson) naderhand zo slecht dat Jorien van de Herik besloot Willem van Hanegem voortijdig naar huis te sturen, terwijl het juist kromme Willem was geweest die Koeman in de zomer van 1995 voor Feyenoord had gestrikt.

Maar hij verloor in oktober de uitwedstrijd tegen PSV kansloos met 3-0 (ondanks sterspeler Ronald Koeman dus). Het zou Feyenoord weinig helpen, het seizoen erop verloor Feyenoord onder leiding van Arie Haan met 7-2 in Eindhoven en werd het in de terugwedstrijd in De Kuip een teleurstellende 0-0 waardoor ook dat jaar de landstitel aan ons voorbij ging en dus ook de beker. De zoveelste uitwedstrijd tegen Heerenveen voor de nationale cup ging in de kwartfinale met 2-1 verloren.

En nu Koeman ostentatief heeft gefaald in de Nations League wordt hij weer vergeleken met Lowietje die het zoveel beter zou hebben gedaan. Maar ondanks dat ik Van Gaal een prima trainer vind (maar als mens een stuitende zelfingenomen narcist, om maar eens een pleonasme te gebruiken) vind ik dat ook weer onterecht.

Want in de media wordt gesuggereerd dat op het 5-3-2 systeem een octrooi van Lowietje rust, maar laat de voormalige Sparta-captain die formule nu juist tijdens het WK 2014 in Brazilië van Koeman hebben afgekeken. Die schakelde namelijk in de slotfase van het seizoen 2013-2014 als coach van Feyenoord over op dat systeem en had er meteen succes mee.

Had de blonde Zaankanter die spelopvatting eerder toegepast, dan had Feyenoord wel eens kampioen kunnen worden in plaats van Ajax. Maar goed dat zullen we nooit weten en doet er verder ook allang niet meer toe.

Hoe zal Feyenoord het ervan afbrengen tijdens de in gang zijnde transferperiode? Zal het weer zo slim inkopen als de twee voorgaande jaren, welke goed waren voor een finale in de Conference League en een landstitel? Het is op dit moment voor ons supporters nog lijdzaam dan wel hoopvol afwachten, afhankelijk van onze gemoedsstemming of vertrouwen in het gogme van onze bestuurders, onderhandelaars en aanwezige voetbaltechnische kennis.

Wat dat laatste betreft bereikt ons inmiddels via de website van RKC Waalwijk het bericht dat Sport- en Data Scientist Folkert Boer vanuit de Langstraat overstapt naar Feyenoord.
Folkert Boer maakt overstap naar Feyenoord

Het zou een logische vervolgstap zijn van Dennis te Kloese, die zich steeds meer ontpopt als een ambitieuze strateeg. Aan beide kwaliteiten heeft het helaas maar al te vaak ontbroken in De Kuip, dus is dat een hele goede zaak, met name ook voor de langere termijn.

ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart
Tags

koeman boer column folkert gefaald kuip landstitel lowietje oranje afbrengen bar barcelona bemoedigend blonde buurman conference draaikont gaal gemoedsstemming gestrikt gogme haan hanegem heerenveen henke herik hoopvol inkopen jorien kloese kwalificatie langstraat larsson liessel lijdzaam lonkte nadagen naderhand narcist nations nota octrooi onderhandelaars ontbroken ontpopt overstapt pleonasme plotsklaps rkc roepstem schakelde scientist sparta spelopvatting strateeg thuiszege topvoetballer vitesse zaankanter zelfingenomen

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met FeyenoordFeyenoord E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Feyenoord E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 30.172 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

acardipane ake atletico bijbehorend carranza dumfries dutch enz figuren frimpong gakpo geertruida hancko ivanusec kloese koeman kraaij kuip middenveldert mil mls nederland oranje priske romano santi simons socrates stengs wehave