Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: Komkommertijd is begonnen

5 juni 2023 17:33
Foto: Pro Shots

COLUMN: Komkommertijd is begonnen; image source: Pro Shots

Beste Feyenoord-vrienden,

Dat de hoge netten rond het veld blijven hangen werd door Dennis te Kloese als slecht nieuws gebracht, maar persoonlijk vind ik dat – gelet op de veiligheidsrisico’s - juist een goede zaak. Want met alle gedoe van onderbroken wedstrijden en mogelijk verdere sancties waarbij op het veld werpen van een leeg plastic bekertje al aanleiding is tot het naar de kleedkamer dirigeren van de 22 spelers kan Feyenoord geen ander besluit nemen dan deze netten te handhaven.

Vanaf ons vakkie UU is het wat mij betreft helemaal niet storend, al zal dat op lagere tribunes wellicht anders zijn. Maar een oud gezegde leert ons dat de goeden soms onder de kwaden moeten lijden en deze van een grijze baard voorziene wijsheid is ter zake helemaal van toepassing.

Want al zou er onder onze eigen supporters inmiddels geen enkele malloot meer over zijn die een aansteker of wellicht zwaarder voorwerp naar de knar van een speler van de tegenpartij werpt dan kan dat uiteraard ook door een zombie van het uitpubliek gebeuren. Met opzet geflikt om Feyenoord in diskrediet te brengen. Dit risico kan onze dierbare club niet lopen en dus zullen we dit betrekkelijke ongemak vanwege de veiligheid voor lief moeten nemen.

Dan ga ik me nu even bezondigen aan een beetje leedvermaak. Wat genoot ik van de gefrustreerde grimassen en schelkanonnades van die Portugese mafkees in Romeinse dienst. Heerlijk dat Sevilla AS Roma versloeg en dat die zeer weerzinwekkende Mourinho daarvan over de rooie ging. En nu maar hopen dat de UEFA hem stevig aanpakt vanwege diens misdragingen en verregaand onsportieve gedrag als verliezer.

Ik moet overigens wel opbiechten het ook niet erg te hebben gevonden dat AZ niet verder kwam dan de halve finale in de Conference League. Ik zou het die ploeg en de Alkmaarse supporters op zich best wel hebben gegund, maar ik ben ervan overtuigd dat het behalen van de finale en zeker het eventuele winnen van die eindstrijd ook tegen ons zou zijn gebruikt. En dat succes was lang niet ondenkbaar aangezien de finale tegenstander niet dat taaie AS Roma zou zijn geweest maar een op papier sowieso mindere ploeg.

We roepen in Nederland altijd wel dat Europees succes van een andere Nederlandse club dan de jouwe goed is voor de deelname van Nederlandse clubs aan Europees voetbal maar uiteindelijk is het hemd nader dan de rok. Ik weet wel hoe uitzinnig, ook in mijn toenmalige werkkring, veel Feyenoord-fans waren toen Ajax de CL-finale van 1996 van Juventus via strafschoppen verloor.

Overigens, Ajax won dus in 1995 alle denkbare prijzen behalve de beker want die wonnen wij door Ajax in eigen huis met 1-2 te verslaan dankzij de sudden death-goal van Obiku. Die beker vond ik toen meer dan een troostprijs, te meer daar we niet alleen Ajax, maar tot de finale álle tegenstanders in uitwedstrijden hadden uitgeschakeld: FC Groningen, Willem II, Ajax en Heerenveen.

In 2003 beleefden we het nog een keer dat Ajax door een Italiaanse club (AC Milan) werd uitgeschakeld en toen was het nota bene onze “eigen” Jon Dahl Tomasson die het laatste en beslissende tikje tegen de bal gaf en het doelpunt op zijn naam kreeg in plaats van Inzaghi. Altijd alleen maar opluchting als rivalen onderuit gingen in Europa. En zo kunnen we ons alweer 21 jaar nog steeds de eerste én laatste Nederlandse Europacupwinnaar noemen. Al is dat op zich wel een veeg teken en zegt dat iets over de zwakke positie van Nederlandse clubs op Europees niveau.

En wat dat leedvermaak betreft gaat dat andersom net zo. Successen van de eigen favoriete club worden op pesterige wijze over en weer uitgespeeld jegens de supporters van rivaliserende clubs, ook al komen die uit ons eigen land. En in het buitenland gebeurt hetzelfde. Celtic tegenover Glasgow Rangers in Schotland, Borussia Dortmund jegens Schalke 04 bij onze oosterburen en AC en Internazionale in Milaan, de stad van de Santa Maria delle Grazie en haar Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci! En die onderlinge animositeit zal altijd wel zo blijven.

Chauvinisme en clubliefde gaan net zo hand in hand als de supporters van het Legioen!

ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart
Tags

column komkommertijd leedvermaak roma aanpakt aansteker animositeit avondmaal baard bekertje beleefden betrekkelijke celtic chauvinisme clubliefde conference dahl death delle dirigeren diskrediet dortmund eindstrijd europacupwinnaar geflikt gezegde glasgow goeden grazie grimassen groningen heerenveen hemd internazionale inzaghi jon jouwe juventus kloese knar kwaden legioen leonardo lief mafkees malloot maria milaan milan misdragingen mourinho nederland nota obiku ondenkbaar onderbroken ongemak onsportieve oosterburen opbiechten pesterige plastic rangers rivalen rok romeinse rooie sancties santa schalke schelkanonnades schotland sevilla storend sudden tegenpartij tikje toepassing tomasson troostprijs uefa uitpubliek vakkie veeg veiligheidsrisico verregaand vinci voorwerp voorziene weerzinwekkende werkkring zake zombie zwaarder

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met FeyenoordFeyenoord E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Feyenoord E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 30.793 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

acardipane biden bijlow democraten geertruida gimenez hancko harris hartman jahanbakhsh kennedy kloese lopez nieuwkoop nomination oostenrijk pedersen primary priske read sebaoui slot smal socrates stengs trump ueda willykment wingbacks zerrouki