Landskampioen Feyenoord lijdt toch nog nederlaag in de Kuip

28 mei 2023 16:46

Landskampioen Feyenoord lijdt toch nog nederlaag in de Kuip; image source: Pro Shots

In een zonovergoten Kuip is het Feyenoord niet gelukt om de laatste speeldag van Eredivisie-seizoen 2022-2023 winnend af te sluiten. Hoewel de Rotterdammers de beste kansen hadden, was het Vitesse dat er met de punten vandoor ging nadat Van Ginkel de Arnhemmers vlak voor rust op 0-1 zette. Het was de eerste nederlaag van Feyenoord in eigen huis dit seizoen: een nederlaag die ook gelijk een einde maakte aan een lange, ongeslagen reeks.

Na een erehaag van de spelers van de Vitesse mocht de kersverse landskampioen het nog één keer laten zien. Feyenoord begon weliswaar, zoals te verwachten, niet met het mes tussen de tanden aan de wedstrijd, maar wist toch wat kansen te creëren in de openingsfase. Daarbij stuitte het team van Slot steeds op een laatste Arnhemse strohalm. Zo was er een knap schot van Kasanwirjo dat door keeper Kjell Scherpen kon worden overgetikt en schoot Gimenez van dichtbij tegen een verdediger aan waardoor de bal over het doel vloog. Bij Vitesse leek Manhoef de voornaamste man die het zou moeten doen. Hij werd steeds met een lange bal gezocht, maar kon uiteindelijk niet voor heel veel gevaar zorgen.

Feyenoord bleef het tempo bepalen, maar had moeite om de hoogste versnelling te vinden. Na een halfuur spelen leek Feyenoord even geholpen te worden door Vitesse, nadat Marco van Ginkel de bal in eigen doel werkte. Uiteindelijk werd dat cadeautje echter ingetrokken vanwege een dubieus buitenspelletje: Geertruida zou daar nog achter hebben gestaan. Vlak voor rust was het vervolgens Vitesse dat geheel tegen de verhouding in op voorsprong kwam. Marco van Ginkel kon een voorzet vanaf links in de korte hoek binnenschieten en nam zo de onverwachte 0-1 voor rekening.

Het spelbeeld in de tweede helft was meer van hetzelfde. Feyenoord kreeg aardig wat kansen, maar het lukte de Rotterdammers niet om het af te maken. Ondanks een fors aantal (afstands)schoten van onder meer Gimenez, Timber en Kökcü, bleven de verdediging van Vitesse én uitblinker Scherpen overeind. Er zat niet genoeg energie in de ploeg om een omslag te forceren, waardoor de laatste speeldag van de Eredivisie werd besloten met een kleine nederlaag.