Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: Na de regen in Rome kwam er zon op Zuid

24 april 2023 15:06
Foto: Pro Shots

COLUMN: Na de regen in Rome kwam er zon op Zuid; image source: Pro Shots

Beste Feyenoord-vrienden,

Dat was wel even balen afgelopen donderdagavond. Zo dicht bij de halve finale en dan trekt de door en door verwende (én kleingeestig-rancuneuze) Mourinho ff een zoveelste lade met klassespelers open en zet Dybala in die op de valreep van de reguliere speeltijd het feestje voor ons bederft. En dus kon mijnheer na de voor hem goede afloop zijn grote waffel opentrekken maar dat zal ongetwijfeld een opgeluchte reactie zijn geweest omdat uitschakeling zeer nabij was.

Met de oude regels waarbij uitdoepuntendubbel telden waren we alsnog tot winnaar uitgeroepen, maar daar heb je anno 2023 niets meer aan. En natuurlijk is het ook een nadeel van eerst thuisloten omdat je dan een eventuele verlenging en strafschoppenserie ook uit speelt hetgeen zeker een voordeel was voor de heren uit de “Eeuwige stad”.

Maar dat hebben wij ook wel eens gehad, bijvoorbeeld tegen PSV in de kwartfinale van het UEFA-Cup toernooi op 21 maart 2002. Die verlenging leverde destijds overigens niets op ondanks een rode kaart voor Mark van Bommel, maar toen volgden er strafschoppen en maakte Pi-air als laatste penaltynemer het verschil.
Feyenoord - PSV 1-1 (5-4 np, UEFA Cup 01/02) - YouTube

De spelers moesten uiteraard de bittere pil verwerken en heel voetbalminnend Nederland en zeker in de residentieloze hoofdstad en de voormalige Lichtstad zal er reikhalzend naar uitgekeken zijn hoe ons dierbare Feyenoord de teleurstelling op sportieve wijze zou vertalen tegen de hoogst geklasseerde tegenstander die Feyenoord nog zou treffen op weg naar de zestiende landstitel in haar 115-jarige bestaan.

Xavi zag na de 3-0 triomf op Ajax nog wel kansen voor zijn ploeg en Luuk de Jong vond het niet kunnen dat de Zwartrokken na negenentwintig (inmiddels dus dertig) wedstrijden maar liefst acht punten achter Feyenoord staan. En dan vergeet hij nog de onterechte “zege” van PSV thuis op Feyenoord uit een corner die geen corner was.

Ook dat kleine manneke is dat kennelijk vergeten (past ongetwijfeld niet in het Eindhovense referentiekader) want hij stelde nog even en passant vast dat PSV als enige van Feyenoord had gewonnen. Met dank aan arbiter Lindhout dus, die ons ook twee punten door de neus boorde uit tegen Twente door ons in de slotfase een geheide pingel te onthouden voor een extreem opzichtige handsbal. Het kan verkeren.

Ik heb het al heel vaak betoogd in mijn columns: PSV steekt de Mokumers al vele jaren naar de kroon wat misplaatste arrogantie betreft. Voor mij zijn de beide concurrenten lood om oud ijzer. Wat die bekerfinale aangaat hoopte ik eerst ook dat PSV zou winnen vanwege die ridicule uitlating van Halsema dat het rechtvaardig was dat de helmpjes door gingen vanwege een wellicht door gesnoven batterijwerper. Maar als ik dan kennis neem van die pedante uitlatingen van De Jong en Xavi zal het mij weer een suikerbiet zijn wie er van onze concurrenten wint.

Ik had gisteren trouwens ook liever een gelijkspel gezien aan de Mathildelaan, dan was de titel voor ons nog twee punten dichterbij gekomen. We zullen onze mouwen toch nog ferm moeten opstropen: remember Excelsior, Woudestein 7 mei 2017!!!

Wat betreft dat “de mouwen opstropen” deed Feyenoord het gisteren zeker niet verkeerd, al was het laatste kwartier van de eerste helft in mijn beleving zenuwslopend vanwege het vele achteruit voetballen waarbij de bal veel vaker op de eigen helft heen en weer kaatste dan op de helft van de Domstedelingen. Dat bezorgde mij in ieder geval op mijn oude dag veel stress, waar ik in jongere jaren helemaal geen last van had tussen de eigen supporters in De Kuip.

Het zal wel te maken hebben met het feit dat na de eerste helft van de zeventiger jaren de landstitel helaas een schaars goed is geworden voor onze club. Ik vind het fantastisch het toch nog zeer waarschijnlijk weer een keer te mogen meemaken en zal er zeker met volle teugen van gaan genieten als het zo ver mag komen. Maar echt gerust ben ik er pas op zodra we echt niet meer zijn in te halen door de Zwartrokken of de Zodenzonen.

Voor de kaasdragers uit Alkmaar is het inmiddels zo ver, die kunnen niet meer kampioen worden. Want we versloegen de kleine variant van een echte volksclub uit de oude bisschopsstad gelukkig met 3-1, de oude vos Dost scoorde toch nog tegen en fraai! Maar na de Romeinse regen kwam er gelukkig weer zon op Zuid.

De afvalrace is nu echt begonnen.

ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart
Tags

regen zon column jong landstitel mouwen opstropen rome uefa verlenging xavi aangaat afvalrace air alkmaar anno arrogantie batterijwerper bederft bekerfinale betoogd bezorgde bisschopsstad bittere bommel boorde dichterbij dost dybala eeuwige excelsior ferm geheide gesnoven halsema handsbal helmpjes ijzer jongere kaasdragers kaatste klassespelers kleingeestig kroon kuip lade lichtstad lindhout lood manneke mathildelaan mijnheer misplaatste mokumers mourinho nabij nederland negenentwintig onthouden opentrekken opgeluchte opzichtige passant pedante penaltynemer pil pingel rancuneuze rechtvaardig referentiekader reikhalzend remember ridicule romeinse strafschoppenserie stress suikerbiet telden teugen thuisloten titel triomf twente uitdoepuntendubbel valreep vertalen verwende voetbalminnend volksclub vos waffel woudestein zenuwslopend zodenzonen

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met FeyenoordFeyenoord E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Feyenoord E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 30.207 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

acardipane ake atletico beelen bijbehorend bijschakelt dumfries dutch figuren frankrijk frimpong gakpo geertruida hancko ivanusec koeman kraaij kuip madrid middenveldert nederland oranje priske romano santi simons socrates stengs veerman wehave