Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: Het werd een heerlijk avondje

10 april 2023 18:28
Foto: Pro Shots

COLUMN: Het werd een heerlijk avondje; image source: Pro Shots

Beste Feyenoord-vrienden,

Ons zeer dierbare Feyenoord gaf gisteravond het enig juiste sportieve antwoord op de midweekse rampenwedstrijd. Na een redelijk moeizaam halfuur wisten onze favorieten met vereende krachten de geparkeerde bus weg te slepen en nog vóór de theepauze aanbrak drie keer de roos te treffen. De eerste keer met enige hulp van een tegenstander maar die goals tellen ook gewoon.

Ik vraag mij bij zo’n treffer wel af wanneer die nu als eigen doelpunt wordt gekwalificeerd en wanneer deze op de naam van de schutter mag worden geschreven. Want een bal wordt zo vaak van richting veranderd door een tegenstander alvorens in het net te vliegen en dan blijft ie gewoon op naam van de speler staan die de bal doelgericht inschoot.

Na de thee bouwde Feyenoord de score nog ietwat uit tot 5-1 en daarmee werd dus het voorbeeld van PSV en Ajax in die zin gevolgd dat met vier goals verschil werd gewonnen. Met de kanttekening dat RKC Waalwijk hoger gerankt staat dan Fortuna Sittard en beduidend hoger dan Excelsior. Van de Kralingers won Feyenoord in de heenwedstrijd in De Kuip dit seizoen trouwens ook met 5-1.

Wat hadden de spelers en ook Het Legioen dit nodig na de ellende die een onverlaat ondoordacht over ons allemaal uitstortte. Ik zat zoals vorige week aangekondigd zelf in een vergadering in het gemeentehuis in Deurne, maar loerde natuurlijk wel enkele keren schielijk op mijn Iphone. Die avond heel laat thuis gekomen had ik het er oprecht heel moeilijk mee, uitgerekend weer eens tegen de meest ijdele en narcistische club van Nederland.

En dan weet je al wat er gaat gebeuren wanneer iets dergelijk in De Heilige Kuip en dus niet in Mokum plaats vindt. Dan gaan de media, de politiek en alle andere wijsneuzen helemaal los! Ik kon mij van het vrijwel identieke voorval zes jaar geleden, toen Berghuis nog het Feyenoord-embleem kuste na een goal, in de Arena een aansteker op zijn hoofd kreeg, niet meer herinneren. Zo relatief geruisloos is dat toentertijd kennelijk afgehandeld. De openbare aanklager seponeerde de zaak destijds, ik ben benieuwd of dat nu ook wel gebeurt.

Zal Vrouwe Justitia haar blinddoek voor houden en er ook niet stiekem langs loeren? En heeft Ajax toen ook aangifte bij de politie gedaan jegens de eigen hooligan(s)? Wat de media betreft wist verstokte Ajacied Youp van ’t Hek niet hoe snel hij zijn wekelijkse zaterdagcolumn in de NRC aan het drama moest wijden. Jaren geleden flikte hij dat ook toen “supporters” van Feyenoord zongen dat Louis van Gaal een kankerwijf had. Diens arme eerste vrouw leed op dat moment terminaal aan die gevreesde ziekte en overleed ook kort daarna.

Hoe minderwaardig en meedogenloos kan je zijn jegens iemands diepste verdriet en dan kan je op 1 vinger natellen dat zulk verwerpelijk gedrag van Feyenoord-supporters breed uitgemeten in de media terecht komt. Youp-per-de-poep sprong er ook gretig in en kreeg naar aanleiding van diens katalysator-gedrag er in de toenmalige Feyenoord-krant stevig van langs in de column van oer-Feyenoorder en -Rotterdammer Gerard Cox.

Het was naar ons Feyenoorders toe heel verlichtend hoe Johan Derksen en René van der Gijp de hele onverkwikkelijke gang van zaken in hun programma Vandaag Inside grotendeels weg relativeerden en ook wezen op de provocerende attitude van de Ajacieden en dan met name die van hun aanvoerder Tadic. Was in zijn beste tijd een prima voetballer maar nooit één van de sympathiekste. En dat is een understatement.

Dan nog iets over de spreekkoren. Heel jammer dat Hamas Hamas gedoe. Dat veel Ajacieden zichzelf joden noemen is nog ouder dan de weg naar Kralingen. Het slaat overigens nergens op en heeft niets uit te staan met de diamantslijpersbond van Henri Polak om maar eens wat te noemen. Toen Ajax-supporters bij de “klassieker” (wat heet!) nog welkom waren werd ook op provocerende wijze een Israëlische vlak getoond. Jack van Gelder heeft daar vanuit onverdachte Ajax-hoek al eens kritiek op geleverd, op die bizarre identificatie van Ajax als club van joodse garnituur.

Maar hoe dan ook, geen volk ter wereld is zo lang er door het mensdom historiografie is bedreven en die wat de joden betreft minimaal terug gaat tot het tweede Thoraboek uit de Bijbel, te weten Exodus, millennia lang vervolgd, verbannen, geknecht, vernederd, gediscrimineerd en uitgeroeid. Van de farao’s van Egypte via de meedogenloze Inquisitie (het Heilig Office) en de vele pogroms in met name Oost-Europa tot de holocaust onder auspiciën van de vlees geworden duivel Adolf Hitler aan toe!

Zeer verwerpelijk die spreekkoren maar ook daar hebben de zich misdragende eigen supporters geen patent op. Want in de Arena werd toen daar nog onze supporters welkom waren door het onvolprezen Ajax-publiek met vlaggetjes naar het Feyenoord-vak gewezen onder het zingen van het zo weinig verheffende “Als de lente komt dan stuur ik jou bommen op Rotterdam”.

Die even abjecte misdraging als die jegens onze joodse medeburgers getuigt van geen enkel historisch besef van wat er op 14 mei 1940 in Rotterdam is gebeurd maar ook daaromtrent was er destijds heel wat minder of eigenlijk nauwelijks iets over te doen in de media, terwijl de Hamas-koren wél uitgebreid aan de orde kwamen. Maar ja, Gerard Cox noemde Hilversum destijds al schamperend Amsterdam-Oost en sindsdien is er niets veranderd.

Maar we komen er niet mee weg op de zonden van anderen te wijzen wanneer we zelf weer eens aan de beurt zijn. Feyenoord-icoon John de Wolf, die op 1 april 1991 (geen mop) in het Philips-stadion Romario helemaal uitschakelde in de toenmalige beker halve finale met Henk Fräser als matchwinnaar (0-1), deed op zijn onvervalst stevige Schiedams-Rotterdamse manier een beroep op de eigen supporters om hun gezonde verstand te gebruiken.
VIDEO: Henk Fraser schiet Feyenoord tegen PSV naar KNVB beker finale (1 april 1991) (voetbalflitsen.nl)

En Feyenoord heeft inmiddels de nodige maatregelen genomen of gaat die nog nemen. Behalve de oproep op de voorkant van de shirts om je gezonde verstand te gebruiken zijn langs het hele veld netten gespannen en eerlijk gezegd hebben die mij totaal niet gestoord om de prima wedstrijd van gisteravond te kunnen volgen.

Nu zit ik natuurlijk wel hoog en droog in vakkie UU en kijk ik grotendeels over die netten heen maar bij het doel aan de noordzijde kijk je er vanuit de tweede ring toch doorheen. En liever enig ongemak dan herhaling van het drama van afgelopen woensdagavond. Al doet nu de UEFA weer gedeeltelijk moeilijk over die netten!

We moeten hoe dan ook weer over gaan tot de orde van de dag. De spelers en hun toptrainer hebben een heilige missie te volvoeren die ons naar de Goalsingel leidt en die ik op mijn oude dag nog heel graag minstens één keer wil meemaken. En vele duizenden met mij, jong, midlife en oud! Laten we ons vanaf nu daarop voor 100% richten en de bullshit van vorige week achter ons laten, waarbij uiteraard wel het recht zijn loop zal moeten hebben. Maar dat is aan het OM en eventueel de onafhankelijke strafrechter.

Nog zes competitierondes tot het einde, waarbij de concurrentie uit Mokum, Eindhoven en Alkmaar nog een halve competitie tegen elkaar moeten spelen en elkaar dus nog in sportieve zin en qua punten verzamelen in de wielen gaan rijden. Wij zullen zelf nog zes geparkeerde bussen moeten zien weg te slepen en zelfs als dat onverhoopt twee keer niet of niet helemaal zou lukken zou de titel niet buiten bereik van ons dierbare Feyenoord geraken.

ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart
Tags

column hamas netten arena cox drama fraser geparkeerde gerard heilige kuip mokum oost provocerende spreekkoren verwerpelijk youp aanbrak aangifte aanklager aansteker abjecte adolf alkmaar attitude auspicien bedreven berghuis beroep bijbel blinddoek bommen bullshit competitierondes daaromtrent derksen deurne diamantslijpersbond droog duivel duizenden egypte embleem excelsior exodus farao favorieten flikte fortuna gaal garnituur geknecht gekwalificeerd gelder gemeentehuis gerankt geruisloos gevreesde gijp goalsingel heenwedstrijd hek henri herhaling hilversum historiografie historisch hitler holocaust hooligan identieke identificatie iemands ijdele inquisitie inschoot iphone jack jong justitia kankerwijf kanttekening katalysator klassieker knvb koren krachten kralingen kuste legioen loerde loeren matchwinnaar medeburgers meedogenloze mensdom midlife millennia minderwaardig misdragende misdraging mop narcistische natellen nederland noordzijde nrc oer office ondoordacht ongemak onverdachte onverhoopt onverkwikkelijke onverlaat onvervalst onvolprezen patent poep pogroms polak rampenwedstrijd relativeerden ring rkc romario roos rotterdammer schamperend schiedams schielijk schutter seponeerde strafrechter sympathiekste tadic terminaal thee theepauze thoraboek titel toptrainer uefa uitgemeten uitgeroeid uitschakelde uitstortte understatement vakkie verbannen vereende verheffende verlichtend vernederd verstokte vervolgd vlaggetjes vlees voetbalflitsen volvoeren voorkant vrouwe wielen wijsneuzen wolf zaterdagcolumn zonden zongen

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met FeyenoordFeyenoord E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Feyenoord E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 27.190 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

acardipane atletico cambuur competitief crescendo danall dichterbij emmen eredivisie gimenez groningen heerenveen iemands ivanusec kern kkd madrid middenveldert minteh paixao persie praag rvc santiago slot stengs uefa wehave willykment wonderen