Feyenoord dendert over RKC heen en houdt titel stevig in het vizier

9 april 2023 22:05

Feyenoord dendert over RKC heen en houdt titel stevig in het vizier; image source: Pro Shots

Feyenoord heeft zondagavond een makkelijke avond gehad in de Kuip. Van RKC Waalwijk werd met maar liefst 5-1 gewonnen, door doelpunten van Paixão (2x), Giménez (2x) en een eigen doelpunt van Yassin Oukili. De spelers van Feyenoord droegen bij de opkomst shirts met daarop de tekst 'Gebruik je verstand en steun je club'. Daarmee maakte de ploeg van Arne Slot een statement naar de gebeurtenissen in de Kuip in de halve finale van de TOTO KNVB Beker. Ook had de club maatregelen getroffen door het hele veld te omringen met netten.

Wat men daar ook van moge vinden; vandaag had Feyenoord de taak om de voorsprong aan kop van de Eredivisie weer naar acht punten te brengen. Met die opdracht ging Feyenoord aardig van start. Al vanaf het fluitsignaal gaven de Rotterdammers zichtbaar gas, waardoor RKC-doelman Vaessen in het eerste kwartier van de wedstrijd al een aantal maal werd warmgeschoten. Tot hele grote kansen leidde het offensief van Feyenoord overigens nog niet. De eerste grote kans was vervolgens voor RKC na twintig minuten spelen: Mats Seuntjens slingerde de bal voor het doel en bereikte daar Vurnon Anita, die met een volley uithaalde. Op de doellijn wist linksback Hartman echter redding te brengen en de bal van de lijn te houden.

Alsof de aan-knop bij Feyenoord ineens was ingedrukt, kwam de Feyenoord-aanval op stoom. En hoe. Na kansen voor achtereenvolgens Idrissi, Geertruida en Wieffer lukt het die laatste - met hulp van RKC’er Yassin Oukili - in een nieuwe aanval om keeper Vaessen te passeren. Twee minuten later is het opnieuw raak voor Feyenoord. Nadat het schot van Giménez van de paal afketste, hoefde Igor Paixão de bal alleen nog maar van dichtbij binnen te tikken: 2-0. In de 39e minuut was het wederom raak voor de Rotterdammers. Over de linkerflank vonden Idrissi en Hartman elkaar makkelijk, waarna Hartman de bal richting doel kon schieten. De inkomende Santiago Giménez kon nog een voetje tegen de bal krijgen en wist zo de 3-0 op zijn naam te zetten. Niet lang daarna kon de pauze-knop worden ingedrukt en trokken de teams zich terug om zich voor te bereiden op de tweede helft.

Feyenoord verscheen met dezelfde elf spelers aan de aftrap van de tweede helft en die begonnen wederom met overtuiging. Na nog geen tien minuten spelen na de hervatting denderde de aanval andermaal over RKC heen. Met een prachtig hakje gaf Giménez de bal in de zestien mee aan Paixão, waardoor de Braziliaanse aanvaller de perfecte kans kreeg om uit te halen: 4-0. In de 61e minuut was het Kökcü die scherp was op Waalwijks balverlies, de bal het halve veld over bracht en vervolgens in de voeten van Giménez speelde. De Mexicaan - die de bal aan de rechterzijde in de zestien aangespeeld kreeg - kwam oog in oog met Vaessen en wist de bal vervolgens makkelijk langs de keeper heen te schuiven. Na ruim een uur spelen - met in het achterhoofd de aankomende wedstrijd tegen AS Roma - werden Kökcü, Geertruida en Hartman gewisseld voor Pedersen, Lopez en Danilo. Een paar minuten later lukte het RKC om eindelijk iets terug te doen: Julen Lobete stifte over Wellenreuther heen en maakte de 5-1. Dat zou ook gelijk het laatste wapenfeit zijn van deze wedstrijd, waarbij Feyenoord met kinderlijk gemak drie punten in eigen huis wist te houden.

De eerstvolgende wedstrijd van Feyenoord is aanstaande donderdag 13 april om 18:45. De Rotterdammers spelen dan thuis tegen AS Roma in de kwartfinale van de Europa League.