Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: Feyenoord wint derby ondanks Higler

3 april 2023 13:22
Foto: Pro Shots

COLUMN: Feyenoord wint derby ondanks Higler; image source: Pro Shots

Beste Feyenoord-vrienden,

Higler past naadloos in het rijtje Feyenoord-haters aangevoerd door Dick van Egmond en Ruud Bossen. FC Utrecht en Ajax beklaagden zich gisteren ook over de wijze waarop zij naar eigen waarneming door de arbitrage werden benadeeld. Het is langzamerhand wel duidelijk dat de VAR wat de controversiële rol van de arbitrage betreft nauwelijks of geen toegevoegde waarde heeft. Soms zelfs contraproductief effect sorteert zoals gisteren in de Nieuwe Galgenwaard het geval was. Vooral die vermeende uitbal was wel heel erg dubieus in de Domstad.

Ons dierbare Feyenoord werd er gisteren niet door gedupeerd, maar dat had zo maar gekund indien Van Crooij de gul geschonken pingel gewoon had binnen geramd. Maar Timon Wellenreuther groeit na de cruciale redding van twee weken geleden bij die inzet van Kudus langzamerhand uit tot een cultheld. Mocht Feyenoord inderdaad de in toenemende mate lonkende landstitel in de wacht slepen, dan verdient de Duitse invaldoelman alsdan een gecentreerd plaatsje op het erepodium.

Want even vóór die omstreden strafschop greep hij ook al spectaculair in bij een droomkans van diezelfde Van Crooij. Die zal de afgelopen nacht waarschijnlijk geen oog hebben dichtgedaan of pas heel laat in de armen van Morpheus zijn gesloten.

Hoe dan ook, de handsbal van Sparta was veel meer strafschopwaardig dan die van Feyenoord, maar voor Higler gelden andere maatstaven waar het Feyenoord betreft. Als ik in het bestuur van Feyenoord zat zou ik er alles aan doen om Higler als arbiter voor de rest van zijn loopbaan te wraken. Zoals destijds met Van Egmond gebeurde na twee keer bij AZ-Feyenoord als twaalfde man huis te hebben gehouden ten faveure van AZ.
Kijkers Sparta-Feyenoord furieus op 'clown' | Soccernews.nl
Heeft Higler iets tegen Feyenoord? Alle penalty's tegen Feyenoord gegeven door scheids Higler | Sportnieuws

Voorafgaand aan de meest traditionele Rotterdamse stadsderby zullen velen met mij niet gerust zijn geweest op de goede afloop. Het is al decennia lang zo dat de gunfactor van Sparta en dan in het bijzonder de aanhang van de Kasteelheren jegens Feyenoord omgekeerd evenredig is aan die van Zuid jegens Spangen.

Dat zal alles te maken hebben met het feit dat Feyenoord als topclub en de daarmee samenhangende palmares de trotse en oudste bvo van Nederland in alle opzichten is ontgroeid. Sparta is zes keer landskampioen geweest en de laatste keer was in 1959. In het stenen tijdperk van het betaalde voetbal dus. En wat betreft het aantal bekers, zowel nationaal als internationaal, geldt hetzelfde. Daarnaast heeft Sparta sinds de invoering van het betaalde voetbal al drie keer nolens volens een verdieping lager moeten presteren, ook wel de kelder van het betaalde voetbal genoemd.

In mijn jeugd heb ik meerdere malen wedstrijden van Sparta op het Kasteel bijgewoond, ook op 30 maart 1959 die tegen DOS met Frans de Munck, Tonny van der Linden en Hans Kraaij senior aan Utrechtse zijde. DOS was op dat moment de regerend landskampioen en Sparta zou het dat jaar worden. Een intrinsieke topper dus. De uitslag was 1-1 en penaltyspecialist Tinus Bosselaar moest zijn gelijkmakende strafschop op Frans de Munck twee keer tegen het net trappen eer die genade vond in de ogen van de leidsman in het zwarte pak, Willem Beltman.

Maar als je Sparta als jochie wilde bijwonen kostte een kaartje minimaal f 1,25 en dan kwam je achter de hoge ruggen van volwassenen te staan op een buitengewoon ongezellige betonnen tribune achter het doel langs de spoorlijn. Bij Feyenoord kostte een kinderkaartje twee kwartjes (dus f 0,50) en dan zat je heerlijk achter het doel meteen met je neus bijna op het veld. Er was geen vergelijking mogelijk qua kijkersplezier en entourage. De Spartanen kunnen tot in alle eeuwigheid blijven scanderen dat Sparta de club van Rotterdam is.

Maar daarmee houden die verstokte diehards zichzelf nog meer voor de gek dan de argeloze neutrale toeschouwer. Ook gisteren kon je dat weer terugzien op het veld en bij de uitslag. Zelfs de weer zeer manipulerende Higler met diens makkelijk aan Sparta gegeven pingel en diens schandalige wegkijken bij een zuivere strafschop voor Feyenoord en waar ook de NOS schielijk aan voorbij ging met slechts een vluchtige kanttekening kon daar niets aan afdoen zonder zich nog méér ongeloofwaardig te maken.

En ja, nu krijgen we Lindhout voor de beker halve finale, komende woensdagavond. De man dus die PSV tegen Feyenoord in Eindhoven de zege schonk via een corner die geen corner was en Feyenoord tegen FC Twente in de slotfase een uitgelezen kans op de zege ontnam door de ploeg van Zuid een geheide penalty wegens zeer opzichtig hands te onthouden.
https://www.soccernews.nl/news/verbazing-over-scheidsrechtersaanstelling-feyenoord-ajax/

Gelukkig heb ik als gemeenteraadslid die avond in Deurne een vergadering over wonen en woningbouw en kan ik mijzelf dus iedere ergernis aan deze scheids”rechter” besparen.

ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart
Discussieer mee op de forums


Tags

sparta higler arbitrage column crooij derby egmond munck pingel scheids soccernews aangevoerd aanhang afdoen argeloze beklaagden beltman benadeeld besparen bestuur betonnen bijgewoond bosselaar bossen bvo clown contraproductief cultheld decennia deurne dichtgedaan diehards droomkans eer eeuwigheid entourage erepodium ergernis evenredig furieus galgenwaard gecentreerd gedupeerd geheide gelijkmakende gemeenteraadslid genade geramd gunfactor hands handsbal hans haters intrinsieke invaldoelman jochie kaartje kanttekening kasteelheren kelder kijkersplezier kinderkaartje kraaij kudus kwartjes landstitel leidsman linden lindhout lonkende maatstaven malen manipulerende morpheus naadloos nederland nolens nos omgekeerd ongeloofwaardig ongezellige ontgroeid onthouden ontnam palmares penaltyspecialist plaatsje ruggen samenhangende scheidsrechtersaanstelling schielijk schonk senior sorteert spangen spartanen spoorlijn sportnieuws stadsderby stenen strafschopwaardig terugzien tijdperk timon tinus toenemende toeschouwer topper trotse twaalfde twente uitbal utrecht utrechtse var verdieping verstokte vluchtige volens volwassenen waarneming wegkijken wellenreuther woningbouw wraken zuivere

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met FeyenoordFeyenoord E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Feyenoord E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 29.764 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

acardipane arne bronckhorst ceo driessen geertruida gimenez gio hancko kloese liverpool marino middenveldert nadje pusic sahin schreuder slot sterkhouders stuivenberg timber topper trauner twente wegdoen wehave wieffer willykment yoda zerrouki