Feyenoord wint stadsderby en breidt voorsprong verder uit

2 april 2023 16:24

Feyenoord wint stadsderby en breidt voorsprong verder uit; image source: Pro Shots

Feyenoord heeft met een 1-3 overwinning op stadsgenoot Sparta een gigantische stap richting het kampioenschap gezet. Na nadat Ajax eerder op de dag niet verder kwam dan een gelijkspel bij Go Ahead Eagles, won Feyenoord dankzij doelpunten van Paixao, Gimenez en Hancko wel. Hierdoor is de voorsprong op de nummer twee opgelopen tot maar liefst acht punten.

Feyenoord kwam goed uit de startblokken op Het Kasteel, want al in de 12e minuut kwam het op voorsprong. Een corner werd niet ideaal verwerkt door Olij, waarna de bal voor de voeten kwam van Paixao. De Braziliaan nam de bal aan en jaagde hem vervolgens hoog door het midden tegen de touwen: 0-1. Na ruim een half uur spelen werd de voorsprong door Pinto teniet gedaan, toen hij alle vrijheid kreeg en met een zondagsschot de kruising vond.

Vlak voor rust kreeg Sparta een penalty, nadat Saito de bal tegen de hand van Wieffer aan had geschoten. Een erg goedkope penalty gegeven door arbiter Higler. Vito van Crooij zag zijn inzet knap klemvast gestopt worden door Wellenreuther, die daarmee een gevoel van gerechtigheid gaf. De ruststand was daardoor 1-1.

Na rust startte Feyenoord fel en speelde het goed voetbal. Het kreeg een aantal kansjes om opnieuw op voorsprong te komen, maar Sparta hield stand. Zo was Szymanski dicht bij de 1-2, maar zijn schot werd geblokt door een verdediger. Ook Gimenez was dichtbij, maar vanuit kansrijke positie schoot hij hoog over. Toch was het twee minuten later alsnog raak voor de Mexicaan, toen hij een fantastische pass van Jahanbakhsh even prachtig afrondde in de verre hoek.

Toen David Hancko een kwartier voor tijd de 1-3 liet aantekenen, was de wedstrijd gespeeld. Feyenoord trok daarmee de stadsderby over de streep, wat drie belangrijke punten opleverde. De voorsprong op Ajax en PSV is hiermee vergroot tot maar liest acht punten!

Aanstaande woensdag speelt Feyenoord de halve finale van de KNVB Beker in De Kuip tegen Ajax. Aanvang wedstrijd is om 20:00 uur.