Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: Feyenoord ontsnapt andermaal tegen een laagvlieger

13 maart 2023 19:11
Foto: Pro Shots

COLUMN: Feyenoord ontsnapt andermaal tegen een laagvlieger; image source: Pro Shots

Beste Feyenoordvrienden,

Opnieuw was het gisteravond een lange zit in De Kuip tegen een degradatiekandidaat, ook al betrof het hier géén terminale kandidaat om volgend seizoen een echelon lager verder te moeten ballen. En wéér het geijkte patroon van massaal verdedigen met af en toe een uitval. Waar uiteraard alsdan alle ruimte voor beschikbaar was met eenentwintig spelers op de helft van de palingboeren.

En net als in de bekerfinale van 1995 werd het weer een uiterst moeizame en krappe 2-1 zege. En het had zo maar heel anders kunnen lopen, want Volendam kreeg méér niet te missen kansen dan Feyenoord. En dan met name die van Henk Veerman in de tweede helft die moeilijker te missen dan te benutten leek. Het zijn – althans volgens mijn beleving – geen leuke wedstrijden om naar te kijken.

Een meer met zichzelf dan met de tegenstander worstelend Feyenoord. Een massaal verdedigende tegenstander die de bus parkeert en zeker na dat hij bij een van de schaarse uitvallen nog op voorsprong is gekomen ook. Feyenoord daarbij traag combinerend op zoek naar openingen via de vleugels waarvandaan zelden een pasklare voorzet wordt gelanceerd.

Het Legioen dat de moed erin houdt met klassiekers als die van Cock van der Palm. Een wedstrijd die uren lijkt te duren maar in werkelijkheid toch maar 90 minuten plus straftijd wegens tijdrekken die niet altijd in ons voordeel uitpakken zoals gisteravond. Want toen had Güzübüyük al na 80 minuten mogen afblazen wat het thuisfront betrof.

En nu wacht Feyenoord een ultra-zware week. Met eerst die EL-kwartfinale tegen een taaie opponent uit de Oekraïne en vervolgens de statistisch gezien meest kansloze wedstrijd van het jaar. Uit tegen de door de media (Volkskrant, Telegraaf, NOS) altijd trouw gesteunde favorieten met wie zij als domicilie de residentieloze hoofdstad delen of bijna delen (Hilversum werd door Gerard Cox wel Amsterdam-Oost genoemd).

Al weken wordt er stemming gekweekt tegen Feyenoord en de suggestie gewekt dat zij door de arbitrage zo geholpen zijn. Niets is minder waar. Want tegenover de twee keer dat daartoe met veel fantasie dan wel met veel subjectiviteit en weinig objectiviteit de schijn kan worden opgewekt staan zeker vier gevallen dat het juist andersom was.

De corner waaruit PSV de winnende goal tegen Feyenoord scoorde die geen corner was, de ostentatieve handsbal in Enschede die voor Feyenoord geen penalty opleverde (niet toevallig dezelfde arbiter als bij die onterechte corner in Eindhoven), de afgekeurde goal tegen FC Utrecht vanwege buitenspel terwijl een identieke goal van Ajax tegen Vitesse wél werd goed gekeurd en een gevalletje Cilissen bij NEC-Feyenoord.

Dat laatste ook zo toevallig (of niet?) onder leiding van dezelfde scheidsrechter als gisteravond die ook in De Kuip tot elke prijs wilde bewijzen geen thuisfluiter te zijn en zich waarschijnlijk had voorgenomen onder geen voorwaarde een penalty aan Feyenoord te geven. Daar is hij dan ook cum laude in geslaagd.

Nog even dit. Ellen Verkoelen is een dame met de roots van een Bossche bol maar zij woont al vele jaren in Rotjeknor. Zij is in Delft afgestudeerd als ingenieur (Ir.) en zit namens 50Plus in de gemeenteraad van Rotterdam. De partij die ik in Deurne als zodanig mag vertegenwoordigen en die opkomt voor een fatsoenlijke oude dag-voorziening voor álle generaties, dus zeker niet alleen voor de huidige ouderen.

Tot zover niet relevant in dit bestek, maar inmiddels heeft zij een aantal al dan niet gerenommeerde persoonlijkheden uit de Rotterdamse voetbalwereld achter haar gekregen vanwege haar stellingname in de discussie over de toekomst (en behoud) van De Heilige Kuip, te weten Jorien van den Herik, de jongste zoon van Faas Wilkes, Thijs Libegts (de hoofdcoach met wie Feyenoord in het Cruijff-Gullit-jaar 1983/1984 de dubbel pakte) en Cor Pot (assistent van Dick Advocaat, ook in diens Feyenoord-periode).

De voormalige Stalin aan de Maas ging afgelopen zaterdag zelfs flyeren op de Centrummarkt. Cor Pot gaat zich namens onze partij de komende tijd inzetten voor de landelijke verkiezingen. Ieder zijn of haar meug (politieke voorkeur) natuurlijk maar het is maar dat u het weet.
'Arne Slot verdoezelt de interne onrust' - Voetbal International (vi.nl)

ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart
Tags

kuip andermaal column laagvlieger ontsnapt advocaat afgestudeerd arbitrage arne bekerfinale bestek bol bossche centrummarkt cilissen cock combinerend cox cum dame degradatiekandidaat delft deurne domicilie echelon eenentwintig ellen enschede faas fantasie favorieten feyenoordvrienden flyeren geijkte gekweekt gelanceerd gerard gesteunde gullit guzubuyuk handsbal heilige herik hilversum identieke ingenieur interne jorien klassiekers laude legioen libegts maas meug moed nos objectiviteit oekraine oost openingen opgewekt opkomt opponent ostentatieve ouderen palingboeren palm parkeert patroon rotjeknor slot stalin stellingname straftijd subjectiviteit suggestie telegraaf terminale thuisfluiter thuisfront trouw uitval ultra uren utrecht veerman verdoezelt verkiezingen verkoelen vitesse volendam volkskrant voorgenomen voorziening wilkes woont worstelend

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met FeyenoordFeyenoord E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Feyenoord E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 28.810 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

box buitenspelers cruyff gimenez gio hancko ivanusec kasperk kkd kraaij kuijt lingr mazzel middenveldert milambo minteh riant schamen slot sobat socrates stengs timber ueda vertoning wehave wieffer willykment yoda zerrouki