Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: Weer door de gong gered

6 maart 2023 14:10
Foto: Pro Shots

COLUMN: Weer door de gong gered; image source: Pro Shots

Beste Feyenoord-vrienden,

Het was afgelopen zaterdagavond weer zo’n stressvolle wedstrijd. Deze keer zelfs tegen een ultieme laagvlieger. De nummer 17 op de ranglijst. Die in Eindhoven onlangs nog met 6-0 werd verpletterd. Maar wij versloegen de “Grunninger koeken” met hangen en wurgen en in de absolute slotfase met de kleinst mogelijke zege (1-0).

Genoeg natuurlijk voor een driepunter en zo kan je ook landskampioen worden, maar ik merk aan mijzelf dat ik met het klimmen der jaren niet zo goed meer tegen al die stress en ergernis kan tijdens zo’n erbarmelijk slechte wedstrijd welke afgelopen zaterdagavond aan het Legioen werd vertoond.

De noordelijke degradatiekandidaat welke zich in goed gezelschap bevindt met SC Cambuur uit Friesland en FC Emmen uit Drenthe deed het enige wat het kon doen en dat was massaal verdedigen in de hoop op een lange bal die wellicht één der voorwaartsen in stelling en dus in scoringspositie zou kunnen brengen. En daar heeft Feyenoord in de loop der decennia altijd al moeite mee gehad, met dat gebrek aan ruimte, maar wie niet zou je zeggen.

Ook het grote Feyenoord van rond 1970 had daar problemen mee. Want spitsen als de legendarische Ove Kindvall, hoe snel, beweeglijk, tweebenig en trefzeker ook alsmede Henk Wery hadden er moeite mee indien hen geen halve meter ruimte werd geboden door tegenstanders die het accent massaal op de verdediging legden. Dat zagen we zaterdagavond dus ook weer terug en dat was natuurlijk – met alle respect – bij lange na niet de wereldploeg van pakweg de jaren 1968-1974.

Maar een goede ploeg is het wel degelijk en zeker gezien de mogelijkheden anno 2023 welke onvergelijkbaar zijn met die van zo’n halve eeuw geleden. Toen mocht je maar twee buitenlanders opstellen en waren de Italiaanse grenzen lange tijd gesloten voor buitenlandse spelers. En de spelerssalarissen, inflatoire effecten meegerekend, waren ook nog van een hele wat lagere orde dan in deze voor broodvoetballers financieel gekmakende tijden.

Feyenoord won dus weer op de valreep, net als afgelopen woensdag tegen Heerenveen en eerverleden week tegen AZ. En zoals het tegen PSV in de slotfase een 0-2 achterstand alsnog weg werkte. Het lijkt bijna wel paranormaal. En daarmee blijven we in de race om de titel, waarin ook de rivalen uit de residentieloze hoofdstad en uit de voormalige lichtstad dit weekend weer geen fout maakten. Alle drie scoorden de meest minieme marge van 1-0 of 0-1 en ook daarin vertoeven we dus in goed gezelschap.

Wat de rode kaart betreft ben ik het helemaal eens met Willem van Hanegem. Määttä kreeg volkomen terecht die rode prent. Waar het incident zich afspeelde – hetzij binnen hetzij buiten de lijnen - en of er al dan niet op dat moment was afgefloten doet helemaal niet ter zake. Deze Noor gedroeg zich als een door gesnoven junk door die bal van die extreem korte afstand bikkelhard in het gezicht van de op de grond liggende Alireza Jahanbakhsh te poeieren en dat getuigde van buitengewoon onsportief gedrag. Van mij als oud bondsscheidsrechter had hij direct rood kunnen krijgen. Punt.

Wat een blinde kon voorzien is dat Feyenoord tegen Ajax zou loten voor de halve finale. De (K)NVB is een loot van de UEFA- en FIFA-stam en daar moeten we ons dus qua integriteit niet al te veel illusies over maken. De droom van Spakenburg om na eerder al eens in de AArEEnAA (spelling Gerard Cox) en de betonnen bak tussen Frederik- en Mathildelaan te zijn uitgekomen nu in De Kuip te mogen spelen spat dus vooralsnog uiteen. Tenzij “de Blauwen” een wonder verrichten in het vissersdorp aan het Eemmeer maar dat zie ik eerlijk gezegd niet gebeuren. Daarvoor zijn de Zwartrokken toch een maatje te groot en zullen zij zich na de waarschuwing vanuit Utrecht niet laten verrassen.

Het zou natuurlijk aantrekkelijker zijn geweest eerst in De Kuip de Spakenburgers te ontvangen terwijl dan PSV Ajax zou uitschakelen. Dat zou in theorie onze kansen op bekerwinst aanmerkelijk vergroten. Want er bestaat zoiets als een statistiek waarin PSV de Angstgegner is voor Ajax, Ajax voor ons en wij weer van PSV. Al is dat natuurlijk wel speculeren op basis van uitslagen waar je verder niets aan hebt. Maar het zou normaliter ook één toptegenstander minder betekenen omdat dan eerst de Zwartrokken en Zodenzonen (uitdrukking van Gerard Cox) elkaar zouden uitroeien op weg naar de finale.

Dat er nu vanuit Mokum wordt gemekkerd over competitie- dan wel bekervervalsing omdat er geen supporters uit die stad bij de halve finale mogen is echt een lachertje. Dat in de vorige competitiejaargang Ajax de uitwedstrijden in Eindhoven en Rotterdam voor lege tribunes kon spelen en in Amsterdam beide thuiswedstrijden mét publiek, daar hoorde ik destijds niets over competitievervalsing. En als Ajax nu thuis had “geloot” was het zeer waarschijnlijk ook muisstil gebleven. En zo redeneert een ieder uiteraard vanuit zijn of haar eigen straatje. Dat zal altijd wel zo blijven, zelfs in de wetenschap is polemiek aan de orde van de dag, met name ook in de kenbronnen, de vakliteratuur dus.

ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart
Discussieer mee op de forums


Tags

column cox gerard gezelschap gong kuip aanmerkelijk aantrekkelijker aareenaa accent afgefloten afspeelde alireza angstgegner anno bekervervalsing bekerwinst betonnen bikkelhard blauwen blinde bondsscheidsrechter broodvoetballers buitenlanders cambuur competitiejaargang competitievervalsing degradatiekandidaat drenthe driepunter eemmeer eerverleden eeuw effecten emmen erbarmelijk ergernis fifa frederik friesland gedroeg gekmakende gemekkerd gesnoven getuigde grunninger hanegem heerenveen illusies inflatoire integriteit jahanbakhsh junk kenbronnen kindvall kleinst koeken laagvlieger legden legioen lichtstad loten maatje maatta mathildelaan minieme mokum muisstil noor noordelijke nvb onsportief ove paranormaal poeieren polemiek prent redeneert rivalen scoringspositie spakenburg spakenburgers spat spelerssalarissen spelling stam stelling straatje stress stressvolle theorie titel toptegenstander trefzeker tweebenig uefa uitdrukking uitgekomen uitroeien utrecht vakliteratuur valreep verpletterd verrichten vertoeven vissersdorp voorwaartsen wereldploeg wery wetenschap wonder wurgen zake zodenzonen

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met FeyenoordFeyenoord E-zine

Meer dan 30.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

acardipane ake atletico beelen benita depay dumfries dutch frankrijk frimpong gakpo geertruida girona hancko jbjerg koeman kuip liverpool madrid montevideo nederland oranje rodriguez simons sobat stengs trauner veerman wieffer wijnaldum