Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: Ook Limburgse klip omzeild

27 februari 2023 20:18
Foto: Pro Shots

COLUMN: Ook Limburgse klip omzeild; image source: Pro Shots

Beste Feyenoord-vrienden,

We moesten gistermiddag de eerste van 12 finales spelen en ik was er allesbehalve gerust op. Niet alleen vanwege het feit dat we in de heenwedstrijd niet verder kwamen dan een uiterst teleurstellende remise (1-1), maar ook omdat Fortuna ons in het verleden al vaker parten heeft gespeeld. Ook voor de fusie met Sittardia in 1968, toen de club Fortuna ’54 nog in Geleen resideerde.

In de vijftiger jaren was Fortuna een topclub met legendarische spelers als Bram Appel, Faas Wilkes, Frans de Munck, Bart Carlier, Henk Angenent, Cor van der Hart en Jan Notermans. Landskampioen werd het nooit maar de club troefde Feyenoord in de bekerfinale van 1957 met 2-4 af na twee keer te hebben achter gestaan (ruststand 2-1 voor Feyenoord). En in het kampioensjaar 1964-1965 verloor Feyenoord na een spectaculaire seizoenopening tegen het toen nog redelijk gerenommeerde DOS (4-2 na een 0-2 achterstand waarbij de Utrechtse supporters zich al rijk rekenden en hun koningsschutter Tonny van der Linden hartstochtelijk toezongen) de eerste de beste uitwedstrijd meteen al tegen Fortuna ’54 (1-0).

Gelukkig kwam het daarna alsnog helemaal goed. Het historische overzicht van de latere fusieclub Fortuna Sittard geeft klip en klaar aan dat de Limburgse club lang niet altijd een hapklare brok voor Feyenoord betekende. Van de 53 rechtstreekse ontmoeting, inclusief die in het bekertoernooi verloor Feyenoord er 11 en speelde de Trots van Zuid negen keer gelijk. Zo ook dat laatste dus in dit seizoen.

Maar in Sittard begon Feyenoord gelukkig ijzersterk. Het kwam weliswaar nogal gelukkig voor te staan dankzij een eigen doelpunt maar dat was door het sterke aanvalsspel natuurlijk ook wel min of meer afgedwongen. En onze zeer veelbelovende young star Mats Wieffer knalde vervolgens op indrukwekkende wijze de 0-2 binnen. En nadat Santiago Gimenez vervolgens de uiterst simpele maar o zo nuttige 0-3 tegen het net had geprikt leek de race gelopen.

Maar dat viel helaas in de tweede helft toch een beetje tegen, ook al werd de zege niet meer rechtstreeks bedreigd omdat de marge steeds minimaal twee goals bleef. Maar het is toch jammer dat niet werd doorgezet, ook vanwege het doelsaldo, al snap ik ook dat het programma voor de Feyenoorders momenteel best pittig is met het strijden op drie fronten. Hopelijk houden we dat nog (heel) lang vol met de kwartfinale van het nationale bekertoernooi en de achtste finale van het Europa League-toernooi in het verschiet.

Jammer voor ons won ook onze belangrijkste concurrent voor de landstitel zijn wedstrijd in het Gelredome. Wat toch weer opviel was dat de gelijkmaker van Ajax werd goed gekeurd waar die van Feyenoord uit tegen Utrecht onder ongeveer gelijke omstandigheden wegens buitenspel werd afgekeurd. Gerard Cox had het in zijn columns in de later ter ziele gegane Feyenoord-krant vaak over de Ajax-maffia, waarmee hij de (K)NVB, de arbitrage en de media tezamen op het oog had, maar van een zeker kartel in die richting is in de loop der decennia toch redelijk sprake geweest. Talloze voorbeelden daarvan heb ik in de loop der jaren aangedragen.

En zo hebben we na de drama’s in Eindhoven (verloren door een corner die geen corner was) en Enschede (geen penalty gekregen ondanks zeer opzichtig hands) al zes punten in totaal niet mee naar huis kunnen meenemen. Met dank aan de arbitrage inclusief de VAR. Waarvan akte!

In de voetbalprogramma’s werd enige tijd geleden uitgebreid aandacht besteed aan de geseponeerde rode kaarten van NEC in De Kuip, maar nu gaat de openbare aanklager toch in beroep tegen het sepot jegens Philippe Sandler, dus ik ben benieuwd hoe dit afloopt. Het maakt voor Feyenoord (en voor NEC) niets meer uit wat het resultaat van die bekerwedstrijd betreft maar heeft de aanklager succes dan kan er alsnog heel wat mediacommentaar over mazzel voor Feyenoord retrospectief worden ingeslikt.

En nu de focus dus gericht op de kwartfinale tegen Heerenveen, waartegen we in bekerverband dus voor de negende keer uit spelen en slechts twee keer het thuisvoordeel hadden.

ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart
Discussieer mee op de forums


Tags

fortuna klip aanklager arbitrage column aangedragen aanvalsspel afgedwongen allesbehalve angenent appel bedreigd bekerfinale bekerverband beroep besteed betekende bram brok carlier cox doorgezet drama enschede faas fronten fusie fusieclub gegane geleen gelredome geprikt gerard geseponeerde gimenez gistermiddag hands hapklare heenwedstrijd heerenveen ijzersterk ingeslikt kampioensjaar kartel knalde koningsschutter kuip landstitel linden maffia mats mazzel mediacommentaar munck notermans nuttige nvb ontmoeting parten philippe pittig rechtstreekse rekenden remise resideerde retrospectief sandler santiago seizoenopening sepot simpele sittardia spectaculaire star talloze tezamen toezongen troefde utrecht utrechtse var verschiet voetbalprogramma waartegen wieffer wilkes ziele

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met FeyenoordFeyenoord E-zine

Meer dan 30.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

acardipane ake atletico beelen benita depay dijk dumfries dutch frankrijk frimpong gakpo geertruida girona hancko jbjerg koeman kuip liverpool madrid montevideo nederland oranje rodriguez simons sobat stengs veerman wieffer wijnaldum