Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: Met de hakken over de sloot, maar wel een driepunter

13 februari 2023 12:29
Foto: Pro Shots

COLUMN: Met de hakken over de sloot, maar wel een driepunter; image source: Pro Shots

Beste Feyenoord-vrienden,

Het werd op het laatst toch nog met de achterste hammen knijpen, maar uiteindelijk werd het laatste fluitsignaal toch gehaald met drie punten in de knip. We zijn bijna door een serie topwedstrijden dan wel zware duels heen, maar zaterdag krijgen we nog AZ thuis en die wedstrijd zal helaas gespeeld moeten worden zonder Kökcü.

Je kon er vergif op innemen dat we hem bij een cruciale wedstrijd zouden moeten missen en dat gaat nu dus helaas ook gebeuren. De zoveelste sterkhouder die afvalt. Het gaat steeds meer nijpen dat we tijdens de winterse transferperiode er niet in zijn geslaagd versterkingen binnen te hengelen, met alle respect voor die jongen uit Groningen.

Het gaat ons in toenemende mate opbreken dat we een technisch directeur missen van het niveau Frank Arnesen. Heel erg spijtig. Gelukkig deed invaldoelman Timon Wellenreuther het gistermiddag beduidend beter dan in zijn eerste twee wedstrijden. Hopelijk speelt kuipvrees geen rol bij de Duitser.

Hij werd vanwege de zes tegengoals over twee eerdere wedstrijden stevig bekritiseerd als ballenvanger, maar sleepte Feyenoord toch mooi door de penaltyserie tegen NEC heen door op verdienstelijke wijze een pingel te keren. Dat mag ook wel eens worden benadrukt en Arne Slot die vertrouwen houdt in de sluitpost heeft dat dan ook expliciet gedaan.

Feyenoord begon overigens zeer matig tegen de Friezen die in De Kuip mede dankzij de boomlange Andries Noppert via een dubbelblanke eindscore overeind bleven. Daarbij hadden we geluk dat via een lang glurende VAR een Fries doelpunt niet door de beugel kon vanwege nipt buitenspel. Daar stond tegenover dat we opnieuw geen pingel kregen ondanks wederom opzichtig hands binnen de zestien.

Het lijkt wel of de arbitrage een soort trend gaat zetten van het niet toekennen van elfmetertrappen waar dat wel zou moeten. Kamphuis bleek daarbij wel consequent te zijn want in de tweede helft claimden de sportieve nazaten van Abe Lenstra ook om een strafschop welke werd weggewuifd.

Wat verder – net als tegen PSV – ostentatief opviel was de enorme ruimtes die Feyenoord achter de laatste linie helemaal vrij liet. Waarvan Heerenveen tot ons grote geluk niet profiteerde. Een trainer als Dick Advocaat zou daarvan gruwen, maar toegegeven, in navolging van die oude vuurvreter is ook Slot al heel lang met Feyenoord ongeslagen gebleven.

En wat die uitgestrekte pampa tussen de laatste linie en het eigen doel betreft zagen we dat op tv bij de boys uit de residentieloze hoofdstad ook terug, dus ons dierbare Feyenoord bevindt zich wat dat betreft in goed gezelschap.

Heel snel na de geroyeerde Heerenveen-goal kon Feyenoord de bakens gelukkig verzetten richting het Friese doel en ook twee keer scoren zodat de ploeg ineens boven jan leek. Dat zou ook al voor de theepauze zo geweest zijn indien met name Timber geen droomkans verkwanseld had want dan was de wedstrijd wel beslist geweest. Ofschoon we op 2 november 2003 in die andere noordelijke stad van de naar het oosten toe belendende provincie een veilig ogende 0-3 voorsprong hopeloos zouden verprutsen.

Zaterdag dus tegen AZ en helaas weer om 21.00 uur. Supporters die met het openbaar vervoer van verre komen zijn kennelijk niet welkom, want Feyenoord blijft dat late tijdstip maar accepteren van de (K)NVB. Mijn vrouw en ik (beiden geboren en getogen in Rotjeknor, zij in de Willibrordusstraat in de Bergpolder en ik in de Schaarweide in Tuindorp De Vaan, op 20 minuten lopen van De Heilige Kuip) maken er maar weer een weekendje Rotterdam van, inclusief hotelaccommodatie. Maar niet iedere supporter kan zich dat, komende vanuit andere provincies, permitteren. Ik vond de tribunes bij het bekerduel, toch alweer een achtste finale, opvallend leeg, maar ja ook die wedstrijd begon om 21.00 uur.

En verder vernam ik op sociale media het onzinverhaal dat Feyenoord zo vaak thuis loot voor de beker, daarbij suggererend dat de (K)NVB daarin de hand zou hebben. Nou, niets is minder waar, want juist in ontmoetingen tegen de Friezen is het lot onevenredig vaak in het thuisvoordeel van Heerenveen uitgevallen. Datzelfde geldt overigens ook voor PSV uit Eindhoven, waar dat fabeltje over gelukkige (men bedoelt dus door de bond gemanipuleerde) lotingen voor Feyenoord ook gretig wordt verkondigd en gedeeld.

Feyenoord speelde voor de beker maar liefst negen keer uit tegen PSV en slechts vier keer thuis. Tegen Heerenveen geldt een nog nadeliger verhouding voor Feyenoord: acht keer uit en slechts twee keer thuis. De laatste keer, te weten op 17 februari 2021, verloor Feyenoord in het Friese Haagje mede dankzij een rode kaart voor Berghuis met 4-3.

ForLife en Forever
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart
Discussieer mee op de forums


Tags

heerenveen column driepunter friese kuip nvb pingel slot achterste advocaat afvalt andries arbitrage arne arnesen bakens ballenvanger bekerduel belendende berghuis bergpolder beugel boomlange claimden consequent droomkans dubbelblanke eindscore elfmetertrappen expliciet fabeltje fluitsignaal fries geroyeerde gezelschap gistermiddag glurende groningen gruwen haagje hammen hands heilige hengelen hotelaccommodatie invaldoelman kamphuis knijpen knip kokcu kuipvrees lot nadeliger nazaten nijpen nipt noordelijke noppert ofschoon ogende onevenredig onzinverhaal oosten openbaar pampa penaltyserie permitteren provincie provincies rotjeknor schaarweide sluitpost spijtig sterkhouder suggererend tegengoals theepauze timber timon toenemende trend tuindorp vaan var verdienstelijke vergif verhouding verkondigd verkwanseld vernam verprutsen vervoer vuurvreter weekendje weggewuifd wellenreuther willibrordusstraat winterse

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met FeyenoordFeyenoord E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Feyenoord E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 29.853 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

acardipane agema arneslot carranza dijk fer fleur geert gekke gimenez hag hancko intensiteit liverpool minteh priske pvv rutte sahin santiago serrano slot sparta timmermans vvd wehave wilders willykment yesilgoz yoda