Feyenoord wint knotsgekke wedstrijd na penalty’s van NEC

8 februari 2023 23:48

Feyenoord wint knotsgekke wedstrijd na penalty’s van NEC; image source: Pro Shots

Feyenoord is er woensdagavond niet in geslaagd om de kwartfinale van de KNVB Beker te bereiken. In een matig gevulde Kuip kwam NEC al voor rust op een 0-2 voorsprong, dankzij doelpunten van Verdonk en Pedro Marquez. Feyenoord miste na rust gigantisch veel kansen, maar kwam uiteindelijk in blessuretijd langszij door een benutte strafschop van Kökcü en een kopbal van Paixao. In de verlenging scoorden beide ploegen nog eens twee keer, waardoor er bij een 4-4 stand werd afgefloten.

Feyenoord was eigenlijk de gehele eerste helft de bovenliggende partij. Het had aanzienlijk meer balbezit, maar zoals wel vaker dit seizoen ontbrak het aan grote kansen. Danilo, die weer eens de voorkeur kreeg boven Gimenez, kreeg een aantal kleine kansjes, maar zijn afronding was telkens niet overtuigend genoeg. Verder kreeg Feyenoord wederom veel corners, maar hieruit kon het niet gevaarlijk worden. NEC had weinig in te brengen, maar bij het eerste schot op doel was het wel meteen raak: een knappe steekpass van Tannane werd via de arm van Wellenreuther binnengeschoten door oud-Feyenoorder Verdonk. Tot overmaat van ramp werd het vlak voor rust ook nog 0-2 via Pedro Marquez, die de bal ietwat gelukkig voor zijn voeten kreeg.

Na rust kwamen Gimenez en Timber in het veld voor Danilo en Pedersen, in de hoop het tij te kunnen keren. Feyenoord bleef het initiatief houden en zou in de tweede helft een aantal gigantische kansen creëren. Zo kon Gimenez vrij uithalen van een meter of zeven, maar schoot hij hoog over. Ook Geertruida wist oog in oog met doelman Branderhorst geen doel te treffen en toen ook Bullaude in riante positie niet scoorde, leek het duidelijk dat Feyenoord de achterstand niet meer zou gaan wegwerken. Toch kreeg het vlak voor tijd hulp van Sandler, want de verdediger haalde de bal met zijn hand van de doellijn, waardoor een rode kaart en een penalty het gevolg was. Vanaf elf meter was Kökcü trefzeker, wat een leuke extra tijd kon gaan opleveren. In de zeven minuten extra tijd zou Feyenoord nog zeker vijf goede kansen bij elkaar spelen, waarvan er slechts één werd benut: een strakke voorzet van Dilrosun werd goed ingekopt door Paixao. Bullaude had de winnende nog op zijn schoen, maar Branderhorst kon redden en zorgde ervoor dat er een verlenging aan te pas moest komen.

In de verlenging bleef Feyenoord de tien Nijmegenaren het vuur aan de schenen leggen. Uit een spaarzame uitval van NEC werd het echter wel zomaar 2-3 via Bruijn. NEC mocht een minuutje genieten van deze voorsprong, want Gimenez kopte razendsnel de 3-3 op het bord uit een voorzet van Dilrosun. Talloze kansen kreeg Feyenoord vervolgens om de wedstrijd in de verlenging te beslissen. Uiteindelijk werd het verschil gemaakt door Dilrosun, die met een fantastische knal de 4-3 op het bord schoot in de 116e minuut. Dit keer was het Feyenoord dat slechts één minuut van de voorsprong kon genieten, want opnieuw was Bruijn trefzeker voor NEC: 4-4. Daarmee gingen we naar een penaltyserie toe. Hierin was NEC’er Bronckhorst de enige die miste, waardoor Feyenoord zich na een knotsgekke avond voor de kwartfinale wist te plaatsen.

Aanstaande zondag speelt Feyenoord om 14:30 uur in het Abe Lenstra stadion tegen sc Heerenveen.