Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: Feyenoord laat het weer liggen in wat eens een klassieker was

23 januari 2023 21:36
Foto: Pro Shots

COLUMN: Feyenoord laat het weer liggen in wat eens een klassieker was; image source: Pro Shots

Beste Feyenoord-vrienden,

Vandaag is het eindelijk zo ver. Je kunt hem maar gehad hebben. De klassieker of waar die anno 2023 nog voor door gaat. Maar feitelijk allang niet meer is. Daarvoor is ons dierbare Feyenoord in de afgelopen decennia te veel achterop geraakt bij de voormalige aartsrivaal.

Al houden de drie traditionele topclubs elkaar onderling aardig in evenwicht als je de statistieken bekijkt. Ajax onze Angstgegner, PSV voor Ajax en wij voor de Zwartrokken. Vandaag vind ik het veel belangrijker dat de wedstrijd zonder ernstige incidenten verloopt dan het sportieve resultaat. Laten we alsjeblieft met zijn allen ons nuchtere verstand gebruiken. Doe maar op z’n Rotterdams gewoon, dan doe je al gek genoeg.

Wat kan mij die Berghuis schelen. Ik ben als (deeltijd)docent staatsrecht in ruste en als nog altijd actief (onbezoldigd) individueel belangenbehartiger in arbeidsrecht die werknemers bij geschillen op de werkvloer bij sta te veel jurist om mensen niet alle vrijheid te gunnen een verbintenis aan te gaan met wie dan ook, uiteraard met inachtneming van de wet.

Profvoetballers kiezen primair voor hun loopbaan om in de relatief korte tijd dat zij actief hun kunsten kunnen vertonen te trachten zo snel mogelijk miljonair te worden. Vermeende clubliefde is daarbij een zeer relatief begrip en van secondair belang. Natuurlijk kan het wel een ondergeschikte rol spelen, zoals het geval was bij Gaston Taument die aanlokkelijke contractaanbiedingen van PSV en Ajax ter zijde schoof, weliswaar ook om zijn moeder te pleasen, maar hij deed het toch maar.

Of mijn oude held Pi-air, die ooit gedecideerd verklaarde na zijn grote succes bij Feyenoord nooit meer naar Ajax of PSV te zullen gaan. Maar zelfs onze Wim Jansen liet zich uiteindelijk door Johan Cruijff verleiden om naar Ajax te gaan en Johan zelf sloot zijn imposante loopbaan nota bene bij Feyenoord af. En welke criticaster uit onze supportersschare zou niet van werkgever veranderen indien hij de helft meer kan gaan verdienen?

Mocht het vanmiddag onverhoopt toch uit de klauw lopen dan ben ik benieuwd naar de gevolgen voor Feyenoord. Ik herinner mij nog hoe ooit onze Robin van Persie op de Toekomst gemolesteerd werd en dat Ajax daarna weg kwam met een lachwekkend lage straf, te weten drie punten in mindering voor de beloftes van Ajax. Maar laten we hopen dat de (K)NVB niet weer de verdenking op zich laadt met twee maten te meten als het gaat om Ajax enerzijds en Feyenoord anderzijds. En wel omdat we het in vredesnaam rustig zullen houden.

De wedstrijd is gespeeld. En gelukkig zonder ernstige incidenten waar Feyenoord de gevolgen van zou moeten dragen. En er waren “maar” zeven arrestaties van idioten die zich op één of andere manier zo nodig moesten misdragen. Naar verluidt geen bovengemiddeld aantal, dus dat is in relatieve zin positief! Daarmee is de wedstrijd waarop vooraf zoveel spanning stond in het belangrijkste opzicht geslaagd. Hoe bizar ook met die vreselijke vangnetten om het veld.

Maar in sportief opzicht kan de teleurstelling niet groter zijn, ook al ontbrak het er nog maar aan dat we niet alsnog de betenbrug opgingen. Want dat had ook nog best gekund. Op 21 september 2014 speelde Feyenoord Ajax helemaal van de mat en werd het toch uiteindelijk 0-1 door een lucky shot van Ricardo van Rhijn waar oud-Ajaxdoelman Vermeer geen verweer op had. Daar was ik gelukkig niet bij omdat ik op dat moment vakantie aan het vieren was op Cyprus.

We verloren gisteren dus gelukkig niet maar lieten wel na het zwakste Ajax sinds de jaren vijftig en zestig te verslaan. Want toen zag ik Feyenoord in De Kuip met 7-3, 9-5 en 9-4 van Ajax winnen. En de vreugde dat we op 27 januari 2019 met 6-2 van Ajax wonnen werd kort daarna al weer grondig bedorven vanwege de 0-3 bekernederlaag tegen de residentieloze hoofdstedelingen.

Nee we zijn al sinds halverwege de zeventiger jaren als Legioen niet rijk gezegend waar het onze wedstrijden tegen Ajax betreft. Het begrip Klassieker stamt helaas uit lang vervlogen tijden. Gisteren werd dat maar weer eens onderstreept doordat het dé kans sinds jaren was om Ajax in sportieve zin helse pijnen te bezorgen. We bleken er helaas zelfs nu niet toe in staat.

En inmiddels zijn PSV, AZ en FC Twente stilletjes weer dichterbij geslopen. De goede zaken van vorige week zijn nu alweer te niet gedaan. Als Feyenoord volgende week in en tegen Twente verliest en AZ en PSV hun relatief gemakkelijke wedstrijden gewoon winnen duikelen we al naar de derde plaats en kunnen we onze status van titelpretendent wel op onze wat Feyenoord betreft weinig volgevreten buik schrijven.

ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart
Tags

klassieker column twente aanlokkelijke aartsrivaal air ajaxdoelman angstgegner anno arbeidsrecht arrestaties bedorven bekernederlaag belangenbehartiger beloftes berghuis betenbrug bizar bovengemiddeld buik clubliefde contractaanbiedingen criticaster cyprus decennia deeltijd dichterbij docent duikelen enerzijds gemolesteerd geschillen geslopen gezegend gunnen helse hoofdstedelingen idioten imposante inachtneming jansen jurist klauw kuip kunsten laadt lachwekkend legioen lucky maten miljonair mindering misdragen nota nuchtere nvb onbezoldigd ondergeschikte onverhoopt opgingen persie pijnen pleasen primair profvoetballers rhijn rotterdams ruste schelen schoof secondair shot staatsrecht stamt stilletjes supportersschare taument titelpretendent trachten vangnetten verloopt vermeer vertonen verweer volgevreten vredesnaam werkgever werkvloer zwakste

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met FeyenoordFeyenoord E-zine

Meer dan 29.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

acardipane administratieve blind danall gaal geloofwaardigheid gemeente gimenez gravenberch hancko herik jorien kasperk kloese knvb kroes kuip madrid middenveldert milambo nieuwbouw praag renovatie rvc slot sobat wieffer willykment woningbouw yoda