Oppermachtig Feyenoord wint van zwak FC Groningen

15 januari 2023 18:37

Oppermachtig Feyenoord wint van zwak FC Groningen; image source: Pro Shots

Feyenoord heeft zondagmiddag uitstekende zaken gedaan in de Eredivisie. Nadat concurrenten PSV, FC Twente en Ajax punten verspeelden, wist Feyenoord wél te winnen op bezoek bij FC Groningen. Via doelpunten van Igor Paixao, Orkun Kökcü en Santiago Gimenez werd er met 0-3 gewonnen in De Euroborg. De voorsprong van Feyenoord op nummer twee AZ bedraagt nu vier punten.

Feyenoord stond, in tegenstelling tot de laatste wedstrijden, scherp aan de aftrap. Al binnen drie minuten had Jahanbakhsh de score moeten openen, maar na een knappe actie van Paixao schoot de buitenspeler recht op doelman Verrips af. Feyenoord hield het goede gevoel wel vast en was oppermachtig in de niet uitverkochte Euroborg. In de 19e minuut werd het beloond voor het goede spel, toen Paixao bij de tweede paal de 0-1 binnenkopte. De aanvalsopzet over rechts verliep via Jahanbakhsh, waarna Wieffer een afgemeten voorzet afleverde.

Na een half uur spelen had Szymanski de 0-2 op zijn voet, maar hij kon een werkelijk oogstrelende aanval niet afronden. Na een heerlijke lobbal van Wieffer en een strakke voorzet van Kökcü stuitte de Poolse middenvelder op de voet van Verrips. Desondanks was het nog geen minuut later alsnog 0-2, toen Kökcü het van afstand probeerde en knap de verre hoek vond. Voor rust probeerden Wieffer en Jahanbakhsh het eveneens van afstand, maar deze pogingen werden ternauwernood uit de rechterhoek getikt door Verrips, die zijn ploeg daarmee op de been hield. De ruststand was derhalve 0-2 en daar mocht FC Groningen niet over klagen, want Feyenoord was oppermachtig.

Vlak na rust was de eerste kans opnieuw voor Jahanbakhsh, maar dit keer werd zijn schot van richting veranderd waardoor deze rakelings naast ging. Ook Hancko was dichtbij, maar zijn inzet trof hetzelfde lot. Na de openingsfase bleef het vrij rustig qua kansen en na ruim een uur spelen bracht Slot de eerste verse kracht in het veld: Taabouni verving Szymanski. Taabouni liet zich met een goede voorzet meteen zien, maar Paixao zag zijn hakbal voorlangs gaan. Zo’n 20 minuten voor tijd kwam ook Gimenez in het veld, in de plaats van Danilo.

Een kwartier voor tijd liet FC Groningen zowaar van zich horen, met name via spits Ricardo Pepi. De Amerikaan trof éénmaal doel, maar had daarbij wel opzichtig zijn hand gebruikt. Even later schoot de spits wild over en zijn derde poging werd erg knap gepakt door Bijlow. Daardoor rook FC Groningen onnodig toch wat bloed, zeker omdat Feyenoord had verzuimd de wedstrijd definitief te beslissen. De laatste tien minuten mocht Wålemark ook nog invallen, omdat Jahanbakhsh krampverschijnselen had. Ook Idrissi kwam in het veld voor Paixao, die met een hard schot de vuisten van Verrips vond. In de blessuretijd was het Santiago Gimenez die Feyenoord met een knappe goal op 0-3 zette. Hij creëerde de kans geheel zelf en nadat Blokzijl simpel werd omspeeld, schoof hij de bal in de rechteronderhoek binnen. De eindstand werd daarmee bepaald op 0-3.

Tsja, normaal gesproken sluiten we af met de aankondiging van de wedstrijd van volgende week. Dat zal nu niet nodig zijn. Tot volgende week!!