Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: Dubbele triomf

7 november 2022 17:39
Foto: Pro Shots

COLUMN: Dubbele triomf; image source: Pro Shots

Beste Feyenoord-vrienden,

Hoe je ook denkt over de prestatie van Feyenoord afgelopen donderdag tegen Lazio Roma: een hele oude traditie werd voortgezet. Een traditie van goede prestaties tegen Italiaanse clubs, waarop uitgerekend de finale van vorig seizoen tegen Lazio’s stadgenoot AS Roma een uiterst teleurstellende uitzondering vormde. Maar in de zegereeks tegen Italiaanse clubs komen illustere namen voor als die van AC Milan (1969), Juventus (1997), Lazio Roma (2000), Internazionale (2002) en Sampdoria (vriendschappelijk in 2009) en nu dus wederom Lazio, thans in eigen huis.

Uit werd alleen gewonnen van Inter Milan en Lazio, en zowel tegen AC Milan als haar stadgenoot Internazionale werd in een knock-out fase over twee wedstrijden aan het langste eind getrokken.
Feyenoord ontmoette Lazio dus eerder in 2000 en toen werd het na een 1-2 uitzege met Jon Dahl Tomasson in een twee keer scorende heldenrol thuis in De Kuip 0-0.

En deze keer was het speltechnisch niet eens zo overtuigend maar wie daar op let is nu even een kniesoor, want het altijd primair tellende resultaat was wel om tien keer een juichbrief over naar huis te schrijven. De Mexicaan met Argentijnse roots Santiago Giménez was de man van de wedstrijd door in de 64ste minuut door te zetten nadat hij de bal niet correct had aangenomen maar de uitlopende doelman de bal vervolgens ook niet onder controle kreeg.

Razendsnel handelend troefde hij vervolgens de beide mee gerende verdedigers af en scoorde van dichtbij het allesbeslissende doelpunt. Niet alleen allesbeslissend in deze wedstrijd, maar voor de hele poule. Want door die goal eindigde Feyenoord niet als laatste, maar als eerste in deze minicompetitie en kan dus als fiere koploper door spelen in de Europa League. En zo kreeg Feyenoord tegen de Romeinen wellicht iets te veel van wat het tegen Sturm Graz In Steiermark (Oostenrijk) te weinig had gekregen. Na het zo controversiële WK in Quatar zien we of we nog verder kunnen komen in dit Europese toernooi van de tweede garnituur.

Gistermiddag moest Feyenoord aan de Volendamse dijk in de gietende regen aan de bak tegen de palingboeren uit het bekende klederdrachtendorp. In tegenstelling tot veel vissersdorpen zoals Spakenburg en Urk niet overwegend protestant-Christelijk maar juist Rooms-Katholiek. Een dorp ook waar de PVV veel aanhang heeft. En verder is Volendam natuurlijk een mekka van de Nederpop met BZN, The Cats, Nick en Simon alsmede Jan Smit. Dat echter ook een aantal grote of in ieder geval bekende voetballers heeft voortgebracht.

Vanuit mijn jeugd herinner ik mij Jannie Schilder, die deel uitmaakte van het grote Sparta dat in 1959 de landstitel greep. Voor de zesde maal in haar clubgeschiedenis en voor de eerste keer en nog steeds laatste keer in het betaalde voetbal. Gerrie Mühren en Keje Molenaar behoorden tot de groten uit de voetbalhistorie van het palingvissersdorp en uiteraard hadden we dan ook nog de arbiter Jan Keizer.

Feyenoord had vanaf het eerste fluitsignaal een groot overwicht op de thuisploeg maar ondanks de vele kansen liep de score in het eerste bedrijf niet verder op dan 0-2.

De tweede helft was helaas weer eens stukken minder zoals dit seizoen veel te vaak valt te constateren en dat breekt ons soms danig op zoals uit tegen Sturm Graz. Volendam was daar gisteren veel te zwak voor om ons dierbare Feyenoord alsnog in problemen te brengen.

Het viel wel weer op dat die gladjanus van een Nijhuis waar Johan Derksen zo mee weg loopt Trauner op de valreep nog een gele kaart aansmeerde omdat de Oostenrijk zich even liet gaan na een tegen hem begane overtreding door de desbetreffende onverlaat beet te pakken. Nijhuis hield hem daar geel voor.

De onvolprezen arbiter die ooit Leerdam rood gaf bij PSV-Feyenoord waarna de Zwartrokken konden uitlopen tot 10-0, hetgeen de Lampen aan het eind van dat seizoen 2010-2011 danig zou opbreken via een teloor gegane titel vanwege een op sportieve wraak beluste Feyenoord. Mijns inziens terecht noemde oer-Feyenoorder Willem van Hanegem de Tukker in diens daarop volgende column in het AD een “nare man”.

Gistermiddag werd die diskwalificatie door Nijhuis weer eigenhandig bevestigd.

ForLife en ForEver
Roodwit-zwart
Feyenoord-hart
Discussieer mee op de forums


Tags

lazio column milan nijhuis roma danig gistermiddag graz internazionale oostenrijk stadgenoot sturm triomf volendam aanhang aansmeerde begane beluste bzn cats christelijk clubgeschiedenis dahl derksen dijk diskwalificatie dorp eigenhandig fiere fluitsignaal garnituur gegane gerende gerrie gietende gimenez gladjanus groten handelend hanegem heldenrol illustere inter jannie jon juichbrief juventus katholiek keizer keje klederdrachtendorp kniesoor kuip lampen landstitel langste leerdam mekka mijns minicompetitie molenaar muhren nederpop oer ontmoette onverlaat onvolprezen palingboeren palingvissersdorp primair protestant pvv quatar regen romeinen roodwit rooms sampdoria santiago schilder scorende simon smit spakenburg sparta speltechnisch steiermark tellende teloor thans titel tomasson trauner troefde uitlopen uitlopende urk valreep vissersdorpen voetbalhistorie volendamse voortgebracht voortgezet vormde wraak zegereeks

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met FeyenoordFeyenoord E-zine

Meer dan 29.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

acardipane administratieve blind danall gaal geloofwaardigheid gemeente gimenez gravenberch hancko herik jorien kasperk kloese knvb kroes kuip madrid middenveldert milambo nieuwbouw praag renovatie rvc slot sobat wieffer willykment woningbouw yoda