Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: Feyenoord zakt weg naar bedenkelijk niveau

31 oktober 2022 12:00
Foto: Pro Shots

COLUMN: Feyenoord zakt weg naar bedenkelijk niveau; image source: Pro Shots

Beste Feyenoord-vrienden,

We kunnen langzamerhand de balans opmaken van de eerste maanden van het nieuwe seizoen en die valt bepaald niet voordelig uit. Zeker niet in vergelijking met vorig seizoen. Integendeel, het begint af en toe dramatische trekjes te vertonen. Een uit-nederlaag tegen PSV (wel via een onterecht gegeven corner), uit weg gespeeld door Lazio Roma, thuis gelijk gespeeld tegen Heerenveen, evenals uit tegen NEC en weer thuis tegen Fortuna Sittard. En een ronduit catastrofale nederlaag tegen Sturm Graz, waarmee in de eigen Kuip nog met 6-0 de vloer werd aangeveegd.

Behalve qua resultaat in de tweede helft ook speltechnisch een peilloos dieptepunt gelijk de Marianentrog. Uit winnen van AZ en daarna twee draken van wedstrijden spelen met een voorhoede die nog geen deuk in het spreekwoordelijke pakje boter schiet. Cyriel Dessers en Bryan Linssen worden node gemist. Ik heb mij in vorige columns al een paar keer “hardop” afgevraagd of Arne Slot nu echt die toptrainer is welke hem zeker vorig seizoen te pas en te onpas werd toegedicht. Die twijfel is sindsdien alleen maar toegenomen.

Wie Feyenoord er in de eerste helft tegen Fortuna Sittard en in de tweede helft tegen Sturm Graz danig op los zag knoeien zal wat zijn geloof in de trainerscapaciteiten van Arne Slot betreft daarin op zijn minst niet zijn gesterkt. Er zijn nog steeds veel supporters die in zijn topkwaliteiten geloven en dat is uiteraard hun goed recht, maar ik ben daar niet langer van overtuigd. Daarvoor speelt Feyenoord veel te wisselvallig. En niet zo zuinig ook!

Kan Slot er dan in mijn ogen helemaal niets van? Natuurlijk wel en dat heeft hij vorig seizoen ook laten zien, ook al pakte hij geen enkele prijs en werd hij al in de eerste ronde uit het nationale bekertoernooi gekegeld. Oké, dat was uit tegen FC Twente en hij haalde wél op tamelijk spectaculaire wijze de finale van de Conference League. Zou hij die hebben gewonnen, dan had hij zich onsterfelijk gemaakt jegens het Legioen. Zoals Van Marwijk dat deed in 2002, ondanks dat hij in vijf seizoenen tijd niet één keer de landstitel veroverde.

Naast die nog steeds laatste door een Nederlandse club gewonnen Europacup veroverde hij alleen nog in zijn tweede periode (2007-2008) de nationale beker. Maar daar kan weer de kanttekening bij worden gezet dat hij in dat toernooi alleen maar thuiswedstrijden lootte waarbij Ajax en PSV ontbraken en dat uit alleen tegen de amateurs van Deurne werd geloot.

En Bertje had bij die UEFA-Cup winst natuurlijk wel een zeer geducht wapen in de gedaante van Pi-air van Hooijdonk, een absoluut fenomeen en de enige echt waardige opvolger van de legendarische Ove Kindvall, die nu ruim een halve eeuw geleden wereldwijd forure maakte namens Feyenoord.

Vorig seizoen had Arne Slot met Linssen en Dessers in ieder geval wél de beschikking over twee scorende spitsen. Uiteraard niet van het niveau Kindvall of Van Hooijdonk, maar wel degelijk doeltreffend en in staat het verschil te maken. Dat laatste ontbrak nu juist in de ontmoetingen tegen Heerenveen, NEC, Fortuna Sittard en Sturm Graz.

Met vergelijkende prestaties kan je óók tot wrange conclusies komen. Want waar Feyenoord thuis niet kon winnen van Heerenveen (0-0) won FC Utrecht wel gewoon met 1-2 van de Friezen in Friesland!! En terwijl Feyenoord zich bijna verslikte in Fortuna Sittard (1-1) won stadsgenoot Sparta, na ook eerst met 0-1 te hebben achter gestaan, met maar liefst 3-1 van de Limburgers.

Ik realiseer mij natuurlijk best dat vergelijkingen vaak mank gaan en je kunt natuurlijk in positieve zin ook de uitslagen AZ-Ajax 2-1 en AZ-Feyenoord 1-3 naast elkaar zetten, maar het geeft toch te denken. In ieder geval is de euforie van die Alkmaarse victorie weer helemaal weg geëbd en dreigen we zelfs voor de winterstop helemaal uit Europese toernooien te verdwijnen.

Dat laatste kan trouwens ook al zouden we aanstaande donderdag met 3-0 of meer van Lazio winnen (hetgeen mij trouwens óók niet eens zou verbazen), maar dan om heel andere dan sportieve redenen. Want onverlaten die zich menen te kunnen identificeren met ons dierbare Feyenoord hebben zich als volstrekte idioten misdragen zowel in als buiten het stadion in Graz. En het zou als gevolg daarvan dus niet voor het eerst zijn dat we sowieso uit het Europese voetbal worden geknikkerd en wellicht zelf voor langere tijd.

Erwin Koeman was er destijds slachtoffer van als hoofdcoach van Feyenoord. Onze slechte reputatie bij de UEFA werd later nog verder aangescherpt door de vernielingen van een beroemde Romeinse fontein in de buurt van de Spaanse Trappen. En nu dit gedoe weer in het Oostenrijke Stiermarken. Gerard Cox bedoelde het anders maar hij verzuchtte het vaak: “Feyenoorder ben je niet voor je lol!” Ook anno 2022 is die cri de coeur van onze conferencier nog steeds niet gedateerd. En in meerdere opzichten niet!

ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart
Discussieer mee op de forums


Tags

fortuna graz slot arne heerenveen sturm column dessers hooijdonk kindvall lazio linssen uefa aangeveegd afgevraagd air anno bertje boter bryan catastrofale coeur conference conferencier cox cri cyriel danig deuk deurne dieptepunt draken dreigen eeuw erwin euforie europacup fontein forure friesland gedaante geducht geebd gekegeld geknikkerd gerard gesterkt identificeren idioten integendeel kanttekening knoeien koeman kuip landstitel legioen mank marianentrog marwijk menen misdragen node onpas onsterfelijk onverlaten oostenrijke ove pakje peilloos reputatie roma romeinse scorende slachtoffer sparta spectaculaire speltechnisch stiermarken toegedicht topkwaliteiten toptrainer trainerscapaciteiten twente utrecht vergelijkende vergelijkingen verslikte vertonen verzuchtte victorie vloer volstrekte voordelig voorhoede wapen wisselvallig wrange zuinig

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met FeyenoordFeyenoord E-zine

Meer dan 30.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

acardipane ake atletico beelen benita depay dumfries dutch frankrijk frimpong gakpo geertruida girona hancko jbjerg koeman kuip liverpool madrid milan montevideo nederland oranje psg rodriguez simons stengs veerman wieffer wijnaldum