Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: En zo werd het toch een Alcmaria Victrix!

17 oktober 2022 17:10
Foto: Pro Shots

COLUMN: En zo werd het toch een Alcmaria Victrix!; image source: Pro Shots

Beste Feyenoord-vrienden,

In de late zondagmiddag stond de loodzware wedstrijd tegen AZ op het programma. Ik heb er al eens eerder over geschreven. Tijdens het seizen 1960-1961 deed de voormalige club Alkmaar voor het eerst mee in de Eredivisie. In De Kuip won Feyenoord op zijn sloffen met 6-0 en in Alkmaar met 2-4.

Feyenoord kwam de fusieclub die nu AZ heet vele jaren later weer tegen en toen lagen de verhoudingen heel anders dan in het begin van de sixties. Tot twee keer toe werd AZ voor even een topclub omdat een bloeiend bedrijf zich als supersponsor en suikeroom over de ambitieuze club ontfermde.

De eerste keer waren dat de gebroeders Molenaar met als beste eindresultaat de landstitel in 1981 en als secondaire prijzen de KNVB-beker in 1978, 1981 en 1982. Daarna werd het geleidelijk minder en zou AZ tussen die eerste en de latere tweede bloeiperiode zelfs weer degraderen. Maar daarna ontfermde de later zo controversiële DSB zich over de club met voormalige politieman Dirk Scheringa als de grote regelneef en suikeroom.

En toen werd AZ wederom landskampioen, in 2009, die keer met Lowietje als hoofdcoach nadat hij er een jaar eerder voor hem zo jammerlijk net naast had gegrepen door op Woudestein met 3-2 te verliezen van het bescheiden Excelsior. Feyenoord kan ervan meepraten wat de hel van Woudestein betreft, al werd onze dierbare club in 2017 ondanks die smadelijke 3-0 nederlaag de week erop in eigen huis wél kampioen door Heracles met 3-1 terug naar Almelo te sturen. Dankzij een hattrick van de huidige ADO-trainer en facelifter Dirk Kuijt.

Feyenoord heeft tegen de Alkmaarse kaasdragers zijn Legioen en mij in ieder geval zeer positief verrast met zijn strijdwijze en vertoonde spel. Zelfs Studio Sport had zondagavond vanaf 19.00 uur alleen maar lof voor wat Feyenoord in Noord-Holland op de mat legde. Dat gold overigens ook voor AZ en volgens het commentaar was het een ware topwedstrijd van twee van de beste clubs van Nederland. Nou nou, het kon gisteren niet op voor ons dierbare Feyenoord!

Toch zit het verdedigend nog niet echt lekker laat staan degelijk in elkaar. Zoals de openingsgoal uit een voorzet over links tot stand kwam geeft te denken. Daar hoort een verdediger te staan die zo’n bal weg kopt. In dit geval Gernot Trauner dus. Bij PSV gingen we op die manier uit een onterecht gegeven corner ook de boot in. En zo kwamen we tegen de verhouding in toch weer op achterstand.

Gelukkig kon dat euvel al snel worden gerepareerd door Kökcü, die zich steeds meer gaat manifesteren als een heuse vrije trappen – en penaltyspecialist. Hij schoot de volkomen terecht gegeven pingel feilloos binnen, de Alkmaarse doelman de andere hoek in sturend. Die stand stond ook tijdens de theepauze op het scorebord. In de tweede helft speelde Feyenoord nog steeds een uitstekende wedstrijd, van terugval zoals eerder wel eens gebeurde was gelukkig geen sprake.

En dankzij een onhandige capriool van de ballenvanger kwam Feyenoord op 1-2 en uiteindelijk via een wonderschone goal van Danilo zelfs op 1-3. En dat was maar goed ook want Feyenoord beperkte zich in die wedstrijdfase tot enkel nog verdedigen en dan kan er zo maar eentje invliegen. Maar na die zeer fraaie treffer was de strijd wel gestreden.

Na afloop werd vooral de blunder van doelman Verhulst benadrukt als het kantelmoment in de wedstrijd, maar in de eerste helft had Sebastian Szymanski al een keer snoeihard en ver buiten bereik van doelman Verhulst op de rechter paal geschoten. Kortom, de zege was dik verdiend, AZ was afgebluft en is de koppositie kwijt.

Wel jammer al dat gezeur over het feit dat Kökcü heel politiek-correct Nederland over zich heen kreeg omdat hij vanuit zijn geloofsovertuiging in die wedstrijd liever niet de jaarlijks eenmalige regenboog-aanvoerdersband droeg. Mede gelet op zijn respectvolle uitspraken daarover was er geen sprake van enige vorm van discriminatie ingevolge artikel 1 van de Grondwet, artikel 14 EVRM of artikel 26 IVBPR. En die betweters die daar wél naar zouden willen verwijzen moeten dan ook artikel 6 van de Grondwet er maar eens goed op nalezen.

ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart
Discussieer mee op de forums


Tags

alcmaria alkmaar column grondwet kokcu nederland ontfermde suikeroom verhulst victrix woudestein ado afgebluft almelo ballenvanger betweters bloeiend bloeiperiode capriool danilo discriminatie dsb eenmalige eindresultaat eredivisie euvel evrm excelsior facelifter fraaie fusieclub gebroeders geloofsovertuiging gerepareerd gernot gezeur hattrick heracles holland ingevolge invliegen ivbpr kaasdragers kantelmoment knvb kuijt kuip landstitel legioen lowietje manifesteren molenaar nalezen onhandige openingsgoal penaltyspecialist pingel politieman regelneef regenboog respectvolle scheringa sebastian secondaire seizen sixties sloffen snoeihard strijdwijze sturend supersponsor szymanski terugval theepauze trauner verhouding verwijzen wedstrijdfase wonderschone

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met FeyenoordFeyenoord E-zine

Meer dan 30.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

acardipane ake atletico beelen benita depay dumfries dutch frankrijk frimpong gakpo geertruida girona hancko ivanusec jbjerg koeman kuip liverpool madrid montevideo nederland oranje rodriguez simons sobat stengs veerman wieffer wijnaldum