Transparent
Inloggen
Sluiten

Column: Verdiend gewonnen, al zat het niet tegen

12 oktober 2022 14:16
Foto: Pro Shots

<b>Column:</b> Verdiend gewonnen, al zat het niet tegen; image source: Pro Shots

Beste Feyenoord-vrienden,

Het zat gistermiddag bepaald niet tegen en dat is dan een understatement. Het prachtige najaarsweer, de volle Kuip met uitzondering van het uit-vak zodat de Tukkers niet door hun supporters werden aangemoedigd, de arbitrage inclusief de niet-gegeven pingel en de wél gegeven rode kaart, het scoreverloop en dus ook de uiteindelijke uitslag. Zat er dan helemaal niets tegen? Ja zeker wel en daar kom ik nog op.

De wedstrijd startte met meteen al een grote kans voor Feyenoord, maar daarna ging het lange tijd ongeveer gelijk op waarbij juist FC Twente zomaar een strafschop had kunnen krijgen. Wie kan in het hoofd en de ziel van Higler kijken om te checken of hij iets aan zijn reputatie als Feyenoord-hater wilde doen die hij volgens menige supporter is. Hij floot gisteren in ieder geval niet tégen ons. En dat was best wel lekker na die onverdiende nederlaag in Eindhoven door een verliezende goal uit een corner die geen corner was. En na de remise in de Goffert waarbij met name in onze kringen de vraag rees of die bizarre goal in Nijmegen waarbij met name Izegrim Cillessen danig in de fout ging, nu terecht werd afgekeurd of niet.

Het blijft een kwestie van arbitrale interpretatie. Een wedstrijd ook waarbij Feyenoord maar liefst zes gele kaarten kreeg en NEC slechts één. Net als vorige week bij Gözübüyük kan men zich afvragen of Higler gisteren – indien het voor ons een uitwedstrijd was geweest -ook zo had gefloten als hij deed op die cruciale momenten van wel of geen strafschop en wel of geen rood waar dat eerder ook aan Orkun Kükcü gegeven had kunnen worden. Al was de kaart die aan Cerny van Twente werd uitgedeeld wel dieper rood gekleurd dan die aan onze Turkse topspeler had kunnen worden gepresenteerd. Want er met gestrekt been op de wreef van de tegenstander in gaan had zomaar een ernstige blessure kunnen opleveren en dat laatste viel bij de overtreding van Kükcü wel mee, ondanks dat er opzichtig werd door gerold dor het slachtoffer. Al kan een ongeluk in een contactsport als voetbal natuurlijk wel in een heel klein hoekje liggen. We kunnen hoe dan ook wel vaststellen dat het wat het arbitrale gedrag betreft heel wat uit kan maken of je thuis of uit speelt. Het vaderlandse scheidsrechterskorps is niet geheel vrij van een homereferee-virus. Al zijn er natuurlijk ook mannetjes in het zwarte of meer fleurig gekleurde pak die graag willen bewijzen géén thuisfluiter te zijn. Maar daar was in ieder geval bij de laatste drie competitiewedstrijden van ons dierbare Feyenoord geen sprake van.

Zat nu werkelijk álles mee in deze wedstrijd? Nou nee, dat ook weer niet. De uitstekende Duitse ballenvanger Unnerstall redde Twente tot drie keer toe waar dat eigenlijk niet zou moeten kunnen. Als je op dit niveau alleen voor de doelman komt moet je eigenlijk scoren. Als bescheiden spits in de voormalige Rotterdamse onderafdeling omspeelde ik – indien alleen voor het doel – de uitlopende keeper op snelheid. Dat was heel vaak veel succesvoller dan te proberen de doelman met een schot langszij te verschalken. De man heeft dan immers al zijn doel veel kleiner gemaakt en hoeft maar een voet uit te steken om de bal te blokkeren. Zelfs de toch niet bepaald trage Robben ging daarbij in 2010 in de fout, anders waren we geheid wereldkampioen geworden. Hij had de Spaanse doelman Casillas in zijn rush naar het doel gewoon moeten omspelen waarna hij de bal nog met zijn jonge heer in de verlaten goal had kunnen schuiven. Tenzij je de balvaardigheid en ruimte hebt voor een lob over de doelman heen, maar dat is ook niet van risico gespeend indien de bal niet hoog genoeg over de graaiende handen van de man heen wordt getild of wanneer het leren monster óver in plaats van ónder de doellat vliegt. Hoe dan ook, Gimenez valt voorlopig zwaar tegen als vermeende goalgetter, want faalde maar liefst tot drie keer toe alleen voor Unnerstall, die ooit zijn loopbaan in Nederland begon bij VVV Venlo.

We hebben helaas ook niet kunnen profiteren van deze zege jegens de concurrentie, want zowel AZ, Ajax als PSV wonnen hun wedstrijden. We zijn alleen voor even FC Twente kwijt, maar zondag ontvangt koploper AZ ons in Alkmaar dus we zullen ons nog maar niet rijk rekenen, zelfs niet wat de huidige vierde plaats betreft.

ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart
Tags

twente arbitrale column higler kukcu unnerstall alkmaar arbitrage ballenvanger balvaardigheid casillas cerny contactsport danig doellat dor fleurig geheid gerold getild gimenez gistermiddag goalgetter goffert graaiende hater heer hoekje homereferee interpretatie izegrim kringen kuip kwestie langszij menige monster najaarsweer nederland omspeelde omspelen onderafdeling ongeluk pingel rees remise reputatie robben rush scheidsrechterskorps scoreverloop slachtoffer thuisfluiter topspeler trage uitlopende understatement vaststellen verschalken vvv wereldkampioen wreef ziel

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met FeyenoordFeyenoord E-zine

Meer dan 27.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

aangedragen acardipane alireza arne dwdd gimenez grachtengordel gullit ivanusec jong middenveldert milambo nieuwkerk npo perse sauer slot stengs term timber ueda volendam wehave wieffer willykment woke yoda zender zeroukki zerrouki