Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: Vom himmel hoch jauchzend zu tode betrübt

19 september 2022 09:56
Foto: Pro Shots

COLUMN: Vom himmel hoch jauchzend zu tode betrübt; image source: Pro Shots

Beste Feyenoord-vrienden,

Na de glansrijke zege op Sturm Graz inclusief alle lof die Feyenoord naar aanleiding daarvan werd toegezwaaid en waarbij Feyenoord alom tot favoriet tegen de Zwartrokken uit de voormalige Lichtstad werd uitgeroepen kon je er donder op zeggen dat zoiets negatief zou uitpakken in de wedstrijd van gistermiddag aan de Frederiklaan.

Dat was dus drie keer voordeel voor PSV, ten eerste geprikkeld en tot op het bot gemotiveerd door alle loftuitingen jegens Feyenoord, ten tweede door de frisheid van het in tegenstelling tot Feyenoord niet spelen van een midweekse Europacupwedstrijd en ten derde vanwege het thuisvoordeel. De voortekenen waren dus reeds allesbehalve gunstig.

Maar nu eerst de zeer riante overwinning op Sturm Graz, waarmee nog een tweeëntwintig jaar oude openstaande rekening werd vereffend. Op 8 en 23 augustus 2000 streden de ploegen om een plek in het Champions League toernooi en toen wonnen de Oostenrijkers in Stiermarken met 2-1 en werd het in De Kuip een 1-1 remise. Die zeperd uit lang vervlogen tijden is afgelopen donderdagavond in ieder geval in De Kuip op zeer overtuigende wijze rechtgezet. Feyenoord veegde de opponent als een amateurtje uit de voormalige onderbond kansloos van het veld.

En het bizarre was dat Lazio Roma in Denemarken genadeloos op zijn snufferd ging en met 5-1 werd vernederd. Lazio, dat tegen ons dierbare Feyenoord nog zo indrukwekkend huishield in de Italiaanse hoofdstad met uitzondering van de slotfase waarin het nog bijna 4-3 werd. Maar zo dichtbij zou Feyenoord niet meer komen, aangezien de VAR daar een stokje voor stak.

De Italiaanse kranten zullen na die afstraffing door FC Midtjylland ongetwijfeld een toontje lager hebben gezongen, temeer daar het vorige week weggeschreven Feyenoord nu op basis van het doelsaldo koploper is en Lazio “slechts” derde. Maar we zitten pas op een derde van het aantal te spelen rondes, dus “Parijs is nog ver”, om in dit verband eens een wieleruitdrukking te bezigen.

En ja zo werd in Eindhoven mijn vrees dus bewaarheid en ging Feyenoord de bietenbrug op door een doelpunt uit een corner die geen corner was. PSV werd daarmee voor de tweede achtereenvolgende keer gematst. Je zou bijna hopen dat Ajax nu maar kampioen wordt, maar ja die club werd vorig seizoen ook van alle kanten geholpen. Uit tegen de concurrentie spelen in lege stadions en thuis met volle bak voor eigen publiek.

Maar ach, het is voor ons Feyenoorders natuurlijk lood om oud ijzer, Ajax of PSV. Arne Slot wordt intussen wel alom de hemel in geprezen als toptrainer maar heeft vooralsnog geen enkele prijs gewonnen. En het zijn toch de palmares die er op langere termijn toe doen! De CV van elke trainer!

Anderzijds is het knap hoe snel hij het huidige vreemdelingenlegioen tot een samenhangend geheel heeft gesmeed en aan het voetballen heeft gekregen. Al viel het gisteren over de hele wedstrijd bezien toch wat tegen. Met name een plan B leek te ontbreken toen PSV na een kwartier uit een ander vaatje ging tappen.

Wat mij daarnaast echt wel verontrust is het schrikbarende aantal tegendoelpunten tegen sterkere tegenstanders zoals tegen Lazio en PSV. Maar ook twee geïncasseerde goals tegen het ultrazwakke Vitesse en maar liefst drie tegengoals in Deventer bij het even laag geklasseerde Go Ahead Eagles.

Dat is in vervlogen tijden toch wel eens geheel anders geweest. Sowieso in de grote glorietijd met Israël en Laseroms, maar ook in latere jaren met Dudek in het doel. We hebben wel eens met 0-1 in het Philips-stadion gewonnen terwijl we een groot deel van de wedstrijd met 10 man moesten spelen. Wat PSV toen ook probeerde, het doel bleef hermetisch afgegrendeld.

En nu vallen de tegengoals soms als rijpe appelen bij stormwind in de maand oktober. Bijlow is zeker geen Dudek en lijkt ondanks ook gisteren weer uitstekende reddingen niet helemaal in bloedvorm en dat is dan een understatement. Het is één van de redenen waarom Van Gaal hem zelfverklaard niet heeft geselecteerd voor de komende interlands. Hopelijk heeft dat geen funeste maar juist heilzame werking en dus een positieve prikkel jegens zijn motivatie en zelfvertrouwen.

ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart
Tags

lazio alom column dudek graz himmel hoch jauchzend kuip sturm tegengoals tode vom afgegrendeld allesbehalve amateurtje appelen arne bewaarheid bietenbrug bijlow bloedvorm bot denemarken deventer donder eagles europacupwedstrijd frederiklaan frisheid funeste gaal geincasseerde gematst geprikkeld gesmeed gistermiddag glansrijke glorietijd heilzame hemel hermetisch huishield ijzer israel laseroms lichtstad loftuitingen lood midtjylland motivatie onderbond opponent palmares parijs prikkel rechtgezet remise riante rijpe roma samenhangend schrikbarende slot snufferd stiermarken stormwind streden tappen temeer toegezwaaid toontje toptrainer tweeentwintig ultrazwakke understatement vaatje var veegde vernederd verontrust vitesse vreemdelingenlegioen weggeschreven wieleruitdrukking zelfverklaard zeperd

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met FeyenoordFeyenoord E-zine

Meer dan 29.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

aangifte acardipane afrika afrikaan arneslot derksen discriminatie fries friesland geertruida gimenez hancko iran ivanusec kaap kampioensjaar middenveldert minteh rechtzaak snor timber ueda verdiaanse vertekent volkslied wehave wieffer willykment yoda zerrouki