Ontketend Feyenoord raast over en voorbij Sturm Graz

15 september 2022 20:41

Ontketend Feyenoord raast over en voorbij Sturm Graz; image source: Pro Shots

In een op de Noordzijde na volgepakte Kuip heeft Feyenoord donderdagavond een droomavond beleefd tegen Sturm Graz. De Rotterdammers vlogen vanaf de aftrap het veld in en bleven tot de laatste minuut razen. Met doelpunten van Jahanbakhsh (2x), Hancko, Danilo, Gimenez en Idrissi werd het maar liefst 6-0 voor de ploeg van Arne Slot. Een fraai Europees resultaat en een fijne opsteker in aanloop naar het weekend.

Feyenoord en Sturm Graz speelden twee keer eerder tegen elkaar. In augustus 2000 kwamen de ploegen elkaar tegen in de derde voorronde van de Champions League. Voor Feyenoord werd het een domper, want na een 2-1 nederlaag in Oostenrijk kwam het in De Kuip niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Nu, 22 jaar later, ging Feyenoord op jacht naar de eerste overwinning op Sturm Graz.

De vizieren van de Rotterdammers stonden al vanaf de aftrap op scherp. Pedersen en Danilo verrichtten in de prille beginfase van de wedstrijd een voorverkenning van het Oostenrijkse doel, maar konden de touwen niet vinden. Niet veel later was het Jahanbakhsh die door een vrije trap-variant van Kökcü wél wist waar hij moest zijn: met een bekeken schot vanaf de rechterflank klopte de Iraniër doelverdediger Siebenhandl en zette Feyenoord op 1-0.

De storm in de richting van de Oostenrijkers zou de eerste helft alleen nog maar in kracht toenemen. Net voorbij een half uur spelen lukte het Feyenoord om de voorsprong te verdubbelen, door een beheerst doelpunt van Dávid Hancko waar een gelikt hakballetje van Idrissi aan vooraf ging. Een paar minuten later bediende Idrissi de Peruviaanse back Marcos López op dezelfde manier van een hakballetje, die op zijn beurt teruglegde op Danilo. Ook Danilo hield het hoofd koel en bekroonde deze prachtige Rotterdamse aanval met het derde doelpunt van de avond. Het ontketende Feyenoord ging als een razende tekeer en prikte er met nog een paar minuten te gaan via Jahanbakhsh en een Oostenrijks been nóg een goal bij. Hagenees Emanuel Emegha, oud-speler van Sparta en thans in dienst van Sturm Graz, moest het veld al een stuk eerder verlaten door een vervelende schouderblessure na een botsing met Trauner en zag vanaf de kant beide teams met een 4-0 ruststand de catacomben in gaan.

Na rust leek Feyenoord beslist nog niet genoeg te hebben van scoren. Het strafschopgebied van Sturm Graz werd gretig en herhaaldelijk bezocht door nagenoeg de gehele Feyenoord-selectie. Ingrijpen van de VAR, die een overtreding van Idrissi hadden geconstateerd, voorkwam in de 55e minuut de hattrick van Alireza Jahanbakhsh. Maar zelfs de VAR kon dit Feyenoord niet stoppen. Met amper twee minuten spelen in de benen was het invaller Santiago Gimenez die de 5-0 op het bord kopte, na een fraaie voorzet van de andere invaller Patrick Walemark. Dat het vanavond op de Rotterdamse velden een perfect storm was, bewees ook Idrissi tien minuten later nog maar eens. Een afstandspoeier voorbij het handvat van het strafschopgebied belandde perfect in de lage hoek van de Oostenrijkse goal en was daarmee goed voor alweer het zesde Rotterdamse doelpunt in deze Europese wedstrijd.

Het was wachten tot keeper Siebenhandl voor de zevende keer reglementair gepasseerd werd, maar in de laatste fase van de wedstrijd ging de Rotterdamse storm dan toch eindelijk liggen.

Aanstaande zondag hervat Feyenoord de competitie met de topper tegen PSV. In het Philips Stadion fluit Allard Lindhout om half 3 voor de aftrap.