Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: Feyenoord verliest in Rome maar wint de derby tegen Sparta

12 september 2022 10:41
Foto: Pro Shots

COLUMN: Feyenoord verliest in Rome maar wint de derby tegen Sparta; image source: Pro Shots

Beste Feyenoord-vrienden,

Na de toch wel bizarre 3-4 overwinning op het uiterst bescheiden Go Ahead Eagles dat afgelopen vrijdag na vijf nederlagen op rij zowaar de eerste punten in de wacht sleepte had ik bepaald geen hoge verwachtingen meer van ons dierbare Feyenoord in Rome. Tegen die andere club uit de “Eeuwige Stad” dan die ons in de Conference League finale in Tirana letterlijk de voet dwars zette.

Lazio Roma dus waar we op schrikkeldag 2000 wel met 1-2 uit van wonnen. Het mocht deze keer niet zo zijn. Bij lang na niet zelfs. In de eerste helft werden we als een voetbaldwerg uit Malta weg gespeeld door de Italiaanse nummer 9. Het was ronduit ontluisterend.

Het was dan ook ietwat vertekenend voor de intrinsieke krachtsverhoudingen dat Lazio het na de 4-0 wel geloofde en Feyenoord nog tot 4-3 had kunnen terugkomen indien de VAR in “the dying seonds” niet had ingegrepen. Zo kan het gaan in het voetbal. Toch zal ik niet gek opkijken als we in de return op de laatste speelavond in deze poule in De Kuip heel wat beter voor de dag zullen komen.

Gisteravond sloten Feyenoord en Sparta dus het weekendprogramma af met een derby waar qua na-ijver en animositeit in mijn jeugd veel meer spanning op stond. Maar ja, in 1959 werd Sparta nog landskampioen en wonnen de Kasteelheren ook in 1958, 1962 en 1966 de KNVB-beker.

Dus toen lagen de krachtsverhoudingen nog heel anders dan anno 2022 met als dieptepunt de massale vechtpartijen in het begin van het seizoen 1959-1960 toen de Amsterdamse (!) scheidsrechter Leo Horn het dus nodig vond aan Sparta in de slotfase een ronduit lachwekkende penalty te geven. Waarna hij voor lange tijd niet welkom was in De Kuip en zijn eerste daad na terugkeer in het Heiligdom van Zuid was om Feyenoord een pingel te geven tegen GVAV (waarna Feyenoord als nog verloor, it’s all in the game).

Sparta was gisteravond wel de mindere uiteraard, maar gaf toch wel aardig partij, al was bij de tweede goal wel sprake van een dubbele blunder. Eerst werd de bal nogal sukkelig ingeleverd en toen huppelde het door Dilrosun boterzacht ingeschoten leren projectiel via de vergeefs graaiende linkerhand van de doelman alsnog het doel in.

Een regelrechte publieksspeler bij Sparta is de balvirtuoos Koki Seito, die na een half uur al de onzichtbare lange spits Tobias Lauritsen kwam vervangen. Maar ook de kleine Japanner kon het kwaliteitsverschil tussen de clubs van Zuid en West niet kleiner maken.

Aan de andere kant van het veld kon de even kleine Braziliaan Paixao, die na wat risicomijdende terugspeelballen plotsklaps met een handige voetbeweging zijn tegenstander misleidde, een puntgave assist verlenen aan Gimenez die dit buitenkansje niet aan zich voorbij liet gaan om sinds donderdagavond alweer zijn derde goal op rij te scoren. Waarvan één wel vanaf elf meter.

Over die strafschop in Rome is veel te doen geweest omdat aanvoerder Kökcü als eerste penaltynemer stond genoteerd en hij dan ook de bal opeiste. Gimenez hield als veroorzaker van de elfmetertrap het leren kleinood echter hardnekkig vast, daarmee de hiërarchie jegens de aanvoerdersbanddrager doorbrekend. Maar de Mexicaan met Argentijnse roots schoot vervolgens feilloos raak, met de wijze waarop aangevend een ware penaltyspecialist te zijn.

Naaste concurrent PSV won helaas via een zeer omstreden penalty in Eindhoven van RKC Waalwijk, dat in de Langstraat zelf tegen Feyenoord ook al de bietenbrug opging door een strafschop. Saillant detail was dat Gözübüyük nu net zo makkelijk die strafschop aan PSV gaf als vorig seizoen aan Feyenoord tégen PSV. Dat riekt naar een goedmakertje en het speelde zich in de slotfase af waarbij het ook wéér ging om een beslissing waarbij het voordeel naar de thuisploeg ging die daar gezien de tussenstand op dat moment zeer veel baat bij had.

En de tegenstander juist zeer veel schade. En deze keer hoorde ik er geen enkele PSV’er over, terwijl eind vorig seizoen het huis te klein was in Zuid-Oost Brabant. Zelfs de plaatselijke boekhandelaar in Deurne (inmiddels vanwege pensionering gestopt) was er destijds volgens diens echtgenote dagenlang ziek van.

Het kan verkeren zei Bredro.

ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart
Tags

sparta rome derby column gimenez krachtsverhoudingen kuip lazio aangevend aanvoerdersbanddrager animositeit anno balvirtuoos bietenbrug boekhandelaar boterzacht braziliaan bredro conference daad dagenlang deurne dieptepunt dilrosun doorbrekend dying eagles echtgenote eeuwige elfmetertrap game goedmakertje graaiende gvav hardnekkig heiligdom horn huppelde ijver ingeschoten intrinsieke kasteelheren kleinood knvb kokcu koki kwaliteitsverschil lachwekkende langstraat lauritsen leo linkerhand malta misleidde ontluisterend onzichtbare oost opeiste opging opkijken paixao penaltynemer penaltyspecialist pensionering pingel plaatselijke plotsklaps projectiel publieksspeler puntgave riekt risicomijdende rkc roma schrikkeldag seito seonds speelavond sukkelig terugspeelballen tirana tobias var vechtpartijen vergeefs verlenen veroorzaker vertekenend voetbaldwerg voetbeweging weekendprogramma west

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met FeyenoordFeyenoord E-zine

Meer dan 30.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

acardipane babalola benfica black breedte carranza danall dtk geertruida gimenez hadj hamberg julian kloese middenveldert mil mls moussa oranje persie priske slot smal sobat socrates stengs timber ueda wieffer yoda