Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: Feest in Arnhem

8 augustus 2022 11:39
Foto: Pro Shots

COLUMN: Feest in Arnhem; image source: Pro Shots

Beste Feyenoord-vrienden,

Als men mij van te voren de prognose 5-2 in het voordeel van Vitesse had gegeven zou ik die heel realistisch hebben gevonden.. Maar indien men de omgekeerde uitslag had voorspeld zou ik de desbetreffende optimist geadviseerd hebben vooral te blijven dromen. Na een voorbereiding van onder meer vier thuiswedstrijden tegen buitenlandse semi-klassers met als negatief doelsaldo 1-15 wordt de gemiddelde supporter niet heel erg optimistisch.

Maar het spectaculaire feit van een riante overwinning voltrok zich wel degelijk in het oostelijk deel van ons rivierengebied. Na een 1-0 achterstand en 2-2 gelijke stand won Feyenoord uiteindelijk dus met maar liefst 2-5. Vorig seizoen verloor Feyenoord twee keer van Vitesse, in het Gelredome met 2-1 en in De Kuip met 0-1.

Daar is nu dus op afgetekende wijze revanche voor genomen. En dat is zonder meer een knappe prestatie met een voorshands bij elkaar geraapt elftal waarvan er nog maar vier spelers over waren die het afgelopen seizoen de Conference League finale in Tirana mee hadden gedaan. Lof dus ook voor de eerstverantwoordelijke man voor de prestaties van Feyenoord: Arne Slot.

Natuurlijk past hier ook een relativerende kanttekening naast deze in cijfers klinkende zege. Want Vitesse heeft in vergelijking tot het vorige seizoen vooralsnog veel kwaliteit ingeleverd. De grootste sportieve aderlating is zonder meer Openda, vorig seizoen de schrik van Feyenoord. Hij scoorde toen alle drie de goals voor de Arnhemmers, verdeeld over twee wedstrijden.

Er is nu sprake van niet te camoufleren bloedarmoede in het Arnhemse elftal. En daar heeft Feyenoord, dat absoluut nog substantieel zal moeten doorgroeien om serieus in de top drie mee te draaien, gistermiddag optimaal van geprofiteerd. Met als aardige beloning dat het tot volgend weekend koploper is van de Eredivisie. In het laatste kampioensjaar 2016-2017 stond Feyenoord ook vanaf de eerste speelronde bovenaan en bleef de daaropvolgende 33 wedstrijden onversaagd en standvastig op die ereplaats staan.

Overigens geldt die bloedarmoede van Vitesse geenszins de clubkas, nu de Russische clubeigenaar Valeriy Oyf via een indrukwekkende aandelentransmissie een schuld van maar liefst € 155 miljoen kwijt scheldt in het voordeel van de Arnhemse club.

Daarbij vergeleken is de schuld in aandelen van Feyenoord aan de bekende Vriendengroep klein bier, maar die zal naar verluidt tot de laatste cent moeten worden terug betaald. Juridisch en moreel gezien uiteraard een loepzuivere zaak, maar wel zuur met een schuin oog naar het astronomisch gematste Vitesse gekeken.

Voor Feyenoord geen Van Seumeren, Boekhoorn of laat staan een Russische patriarchale suikeroom. We zullen het geheel op eigen kracht moeten zien te rooien, ook wat de toekomstige huisvesting van de club betreft, een project dat nu voorlopig in het semi-statisch archief is gedeponeerd, maar strategisch gezien vroeg of laat weer actueel zal worden met als repeterend dilemma: renovatie of nieuwbouw?

Wat de wedstrijd van gisteren betreft lijkt het er voorlopig op dat nu al hét doelpunt van het nieuwe seizoen is gescoord en wel door Dilrosun. Zoals hij de bal vanaf de rechter vleugel met links over de machteloze doelman Houwen (die hiermee zijn naam geen eer kon aandoen) heen in de verre hoek lepelde zou de vorig seizoen naar Ajax over ge(s)lopen Berghuis hem niet kunnen verbeteren.

De doeltreffende actie getuigde van grote klasse en hij gaf daarmee impliciet de tegenstander een enorme mentale dreun zo kort na hun gelijkmaker (2-3). De volgende morele klap kwam vermoedelijk nog harder aan toen Houwen bijna aandoenlijk in de fout ging bij het verspelen van de bal doordat hij die veel te traag weer in het spel wilde brengen. Danilo strafte de bijna surrealistische comedy caper blunder genadeloos af (2-4). Daarmee was de wedstrijd nagenoeg beslist, maar Geertruida maakte aan het laatste restje onzekerheid een eind met nog een prima vijfde goal.

En nu maar hopen dat de mooie opening van gisteren komende zaterdag een even succesvol vervolg krijgt thuis tegen Heerenveen. De Friezen konden het afgelopen weekend in het Abe Lenstra stadion niet winnen van Sparta (0-0), maar dat biedt uiteraard geen enkele garantie voor ons resultaat over vijf dagen.

Rotterdam kwam trouwens toch goed weg uit Friesland, Want Excelsior won in Leeuwarden zwaar tegen de verhouding in met 0-2 van Cambuur, dat niet minder dan 32 mogelijkheden dan wel kansen liet liggen zonder er ook maar één te benutten. Het blijft een even boeiend als onvoorspelbaar spelletje, dat volksvermaak van Koning Voetbal.

ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart
Tags

vitesse arnhem arnhemse bloedarmoede column houwen semi aandelentransmissie aandoen aandoenlijk aderlating archief arne arnhemmers berghuis bier boeiend boekhoorn cambuur caper cent clubeigenaar clubkas comedy conference danilo dilrosun dreun eer eerstverantwoordelijke eredivisie ereplaats excelsior friesland garantie gedeponeerd geertruida gelredome gematste geraapt getuigde gistermiddag heerenveen huisvesting impliciet kampioensjaar kanttekening klassers klinkende kuip lepelde machteloze moreel nieuwbouw onversaagd onvoorspelbaar onzekerheid oostelijk openda opening optimist oyf patriarchale prognose project relativerende renovatie repeterend restje revanche riante rivierengebied rooien schrik schuin seumeren slot sparta spectaculaire standvastig strafte strategisch substantieel suikeroom surrealistische tirana valeriy verhouding verspelen vleugel volksvermaak voltrok voorshands voorspeld vriendengroep zuur

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met FeyenoordFeyenoord E-zine

Meer dan 30.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

acardipane alireza biden danall democraten geertruida gimenez hancko harris jahanbakhsh kennedy kloese lopez nieuwkoop nomination oostenrijk primary priske read slot smal socrates stengs system trump tsoungui ueda willykment wingbacks zerrouki