COLUMN: De Kuip, een gerafeld, door de muizen aangevreten, dossier
13 juni 2022 16:00
Foto: Pro Shots
Beste Feyenoord-vrienden,
De Kuip. Het is een uiterst gevoelig, gerafeld en door de muizen aangevreten dossier, niet gespeend ook van sentimenten, zowel valse als intrinsieke. Waarbij in meerdere opzichten elke ratio ontbreekt, behalve dan de erkenning dat er de beste voetbalgrasmat van Nederland ligt.
Dat laatste vindt zelfs Lowietje. Die graag in de derde persoon over zichzelf oreert als bondscoach. Vaak het mikpunt is van spot en hoongelach in het dagelijkse praatprogramma Vandaag Inside vanwege zijn stuitende arrogantie en narcisme, Het praatprogramma dat na een absentie van twee weken reïncarneerde en waarin weer razendsnel de politiek-incorrecte sfeer van vóór de sociale storm, die het ontketende, terug keerde.
Maar Louis van Gaal kwam het waarschijnlijk wel goed uit desgevraagd de aandacht van het sportieve falen van Oranje af te leiden. Want waar België eerder met 6-1 de kachel aanmaakte met Polen, kwamen de Oranjehemden niet verder dan een uitermate teleurstellende remise. Werd in de blessuretijd jammerlijk een elfmetertrap gemist.
Memphis Depay is de naam. Wat een ongelofelijke misser. Zelfs uw columnist met een uiterst bescheiden voetbalverleden als goaltjesdief in de voormalige onderbond RVB miste nooit een strafschop. Soms raakte de doelman de bal nog aan wanneer hij de goede hoek uitzocht, maar had ik het geluk aan mijn zijde en was het indirect toch raak. Het minste wat je kunt doen is de bal tussen de palen schieten, in het doelvlak dus. Maar Depay schoot tegen de paal, knulliger kan bijna niet op dat niveau.
Je bewijst je grootheid als professionele topvoetballer door op zo’n cruciaal moment als matchwinnaar trefzeker te zijn. Zoals Pi-air op 21 maart 2002 in de kwartfinale van het UEFA-Cup toernooi tegen PSV de laatste strafschop nam van een serie van 2x5 pingels. Hij schoot ondanks de zinderende spanning koelbloedig en loepzuiver in de kruising, PSV-doelman Waterreus was volstrekt kansloos.
Put your hands up for Pi-Air - Bing video
Genoeg over Van Gaal, topcoach en egotripper verenigt in één persoon. Zijn door de pers uitgelokte uitspraak over De Kuip was natuurlijk het intrappen van een wagenwijd openstaande deur en niemand zal het kunnen pareren of anderszins tegenspreken.
Want De Kuip, de magische voetbaltempel gebouwd tijdens het interbellum door aannemer J.P. van Eesteren, is gewoon zwaar gedateerd. Opgeleverd in 1937. De destijds ermee gemoeide reële (laat staan de nominale) kosten kunnen geen enkele vergelijking doorstaan met die anno 2022, een tijdperk waarin als gevolg van een nieuwe Europese oorlog materiaalkosten astronomisch hoog zijn opgelopen. En waardoor een nieuwe Kuip vanwege al het gestuntel van de afgelopen tien jaar onhaalbaar is geworden.
Maar ook een grondige renovatie welke bij de “verbouwing” van 1994 werd nagelaten is nu te duur geworden. Destijds werd alleen een tafel over De Kuip geschoven in de vorm van een te kort dak, werd het Maasgebouw ernaast gebouwd, veldverwarming aangelegd en een gracht rond het veld gegraven, maar voor de rest bleef het “ouwe meuk”.
Ik weet nog goed hoe Gerard Cox in zijn columns in de Feyenoord-krant opschepte over de Rotterdamse voortvarendheid en slagvaardigheid wat die “verbouwing” betreft in vergelijking met wat in de residentieloze hoofdstad werd klaar gemaakt inzake het daar te bouwen nieuwe Ajax-stadion. Dat was in 1994.
Hoe anders is de situatie nu. We zitten met z’n allen danig met de gebakken peren. Een zwaar verouderd stadion, geen geheel overdekkend dak ter bescherming tegen onweer (oud-interland doelman Jan Jongbloed verloor zijn zoon die tijdens een wedstrijd dodelijk door de bliksem werd getroffen) en andere ongure weerselementen als kou, hagel en sneeuw(stormen), alsmede sanitaire en andere faciliteiten om te huilen.
Dat onze oude held Willem van Hanegem in zijn column van gisteren Van Gaal onder meer kapittelde om diens uitlatingen over de Kuip zal mede zijn ingegeven doordat Willem zich altijd een warm voorstander Van behoud van De Kuip toonde en de laatdunkende opmerkingen van de bondscoach hem ongetwijfeld mede daardoor een schop tegen het zere been waren. Zijn kritiek op het soms potsierlijke (wan)gedrag van Louis is overigens geheel terecht. Nieuw voer voor Vandaag Inside van hedenavond. Ik ga er weer voor zitten.
Het is 65 jaar geleden dat ik voor het eerst De Kuip bezocht en het meest traditionele stadion van Nederland is dus een substantieel deel van mijn leven geworden. Maar ondanks alle zo vaak bezongen sfeer en beleving en ondanks dat De Kuip zich lange tijd onderscheidde van andere voetbalaccommodaties zoals het Olympisch Stadion en Het Diekman in Enschede doordat je dichter op het veld zat of stond mis ik het destructieve sentiment waar het bestuur van de club de afgelopen jaren steeds weer tegenaan en stuk op liep.
Zozeer zelfs dat een voorzitter het spreekwoordelijke veld moest ruimen vanwege bedreigingen bij en rondom zijn woning. Anderzijds werd zo lang vast gehouden aan nieuwbouw dat daardoor vele kostbare investeringsmiljoenen in een bodemloze put verdwenen zonder dat er serieus met de second best-optie van een grondig gerenoveerd stadion rekening werd gehouden. Zodat we nu in alle opzichten verder dan ooit zijn achterop geraakt bij onze voormalige Mokumse rivaal en ook die uit de voormalige Lichtstad. Tel uit je verlies!
Voor mij persoonlijk maakt het niet zo veel meer uit. Ik hoop op twaalf augustus aanstaande al weer 75 jaar te worden en zelfs als ik zo oud als mijn moeder (100 jaar) zou worden zal ik niet al die tijd meer fysiek de mogelijkheid hebben onze oude voetbaltempel, in welke staat dan ook, nog te kunnen bezoeken. Waar ik ook nog eens al eenendertig jaar 140 kilometer vandaan woon. De langste tijd zit er qua levensverwachting nu eenmaal op en niet zo’n beetje ook.
Maar ik gun de huidige jongere generaties en zij die verder na ons komen ook zo van harte hele mooie jaren in een moderne en magische voetbaltempel te mogen beleven, vol passie de Feyenoord-spelers toejuichend, samen de liefde voor onze waanzinnig mooie club delend in voor -en tegenspoed. Feyenoord zit in je genen, daar word je mee geboren, als genetisch erfgoed overgedragen en nagelaten door je (groot)ouders of andere gepassioneerde Feyenoord-supporters.
Het ondefinieerbare Feyenoord-gevoel is vanaf je prille jeugd geïnternaliseerd en onverbrekelijk deel van je diepste wezen geworden. Tot de dood erop volgt. Of je wilt of niet! Er valt niet aan te ontkomen, het virus blijft je levenslang achtervolgen tot in elke uithoek van de wereld.
Ik heb zelfs ooit een reactie op mijn columns gekregen van een oude emigrant uit Nieuw-Zeeland die begon over (doelman) Henk Bijl, in werkelijkheid Henk van der Bijl hetend, die ik nog in de tweede helft heb zien keepen van mijn eerste bezochte wedstrijd in De Kuip, die van het Rotterdams Elftal tegen MSV Duisburg. Hij werd – zijn doel uitlopend - één keer handig omspeeld door een Duitser die vervolgens 2-3 scoorde, waarna Tinus Bosselaar in de laatste minuut uit een penalty de score weer gelijk trok.
Zulke onvergetelijke momenten worden onaantastbaar en helder op het netvlies ingebrand, zelfs 65 jaar nadien nog helemaal intact. En daar zal die naar Nieuw-Zeeland geëmigreerde Nederlander ook mee te maken hebben. Want eens Feyenoorder, altijd Feyenoorder, in vóór én tegenspoed!
ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart