Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: Matige wedstrijd maar wel verdiend gewonnen

25 april 2022 21:39
Foto: Pro Shots

COLUMN: Matige wedstrijd maar wel verdiend gewonnen; image source: Pro Shots

Beste Feyenoord-vrienden,

Op één of andere manier was het gistermiddag een lange zit. Echter, die werd toch ook wel verdiend gewonnen. Het is zoals Don Paul in zijn tekstuele live-verslag opmerkte, dat een club als Utrecht wekenlang niets wint en dus al die tijd ronduit zeer slecht presteert en dan juist tegen een club als Feyenoord weer opveert.

Zoals ik al eens eerder opmerkte is het niet alleen de thuisclub die wordt geïnspireerd door een volle Kuip. Ook de kleinere “echte” volksclub uit de Domstad doet dat op zeker, ook al is dit psychologie van de koude grond.

Maar ik stel mijzelf voor als speler in de relatieve anonimiteit van een middenmoter hetgeen FC Utrecht gezien de ranglijst momenteel toch weer is die dan uit de tunnel komt en dan zo’n mudvolle Kuip betreedt. Toch een andere ervaring dan bijvoorbeeld Woudestein in Kralingen, het Mandemakers stadion in Waalwijk en zelfs de “eigen” Nieuwe Galgenwaard. Hoe dan ook, FC Utrecht speelde in ons stadion gistermiddag aanzienlijk beter dan de afgelopen weken het geval was.

Feyenoord heeft ook dit seizoen veel moeite met dit soort tegenstanders zoals eerder FC Groningen (twee keer gelijk) en Vitesse (twee keer verloren). Beide clubs bakten er vandaag niets van tegen achtereenvolgens Heracles en Willem II. En laat nu juist die clubs uit Almelo en Tilburg dit seizoen twee keer vrijwel kansloos van Feyenoord hebben verloren. Maar ook die twee deden het in De Kuip beter dan in eigen huis. Het kan raar lopen in het voetbalspelletje.

Feyenoord heeft dus de eerste van vijf finales op weg naar maximaal de cruciale derde plaats op de langzamerhand traditionele valreep gewonnen en kan daarmee voor even een lange neus trekken naar de directe belagers FC Twente (3 punten plus veel beter doelsaldo) en “eeuwige” plaaggeest AZ (zes punten plus een beter doelsaldo).

Het betere doelsaldo is dus naast de voorsprong in punten een niet te veronachtzamen voordeel, maar een groot fysiek nadeel is de zware tweekamp welke Feyenoord staat te wachten tegen de nummer twee van Frankrijk. Een imposante tegenstander met een begroting welke beduidend hoger is van die van ons dierbare Feyenoord. Honderd en twintig miljoen tegenover vijfenzestig miljoen, dus bijna het dubbele van de Kuipbewoners.

In het verleden heeft Feyenoord wel tegenstanders geëlimineerd waarbij het verschil nog vele malen groter was (bijvoorbeeld de beide Milanese topclubs), maar het Feyenoord-elftal uit die tijden had toch echt wel meer in huis dan de huidige selectie, zonder die laatste te willen geringschatten.

Maar zo reëel zullen we toch moeten zijn. Dessers is geen Pierre van Hooijdonk of Ove Kindvall, hoe verdienstelijk die gehuurde jongen ook voor Feyenoord bezig is. Hij scoorde trouwens gisteren volgens mij gewoon een correcte goal, maar wellicht realiseerde Nijhuis zich dat zijn streekgenoot nog een kans maakt op de derde plaats en besloot hij subiet af te fluiten, nog vóór Cyriel weer vakkundig de roos trof.

Ik heb al vaker gememoreerd dat Nijhuis ook de arbiter was die ooit de 10-0 nederlaag tegen PSV floot, waarbij hij maar liefst zes gele kaarten aan Feyenoorders uitdeelde (waaronder twee aan Leerdam en dus rood en dat bij een stand van 1-0 in de eerste helft) en nul komma nul prenten aan PSV.

Feyenoord-icoon Willem van Hanegem noemde hem na dat sportieve drama in diens wekelijkse column in het AD “een nare man” en dat mag best een relativering zijn van de stelselmatige bewieroking door “De Snor” in diens programma Voetbal Inside, waar ik overigens graag en trouw naar kijk.

Brabanders uit mijn sociale omgeving hier in Liessel herinneren mij altijd graag aan die exorbitante uitslag. Waarna ik die kwinkslag meteen en met een metersbrede smile pareer door te verwijzen naar de cruciale revanche die Feyenoord in de voorlaatste wedstrijd van dat seizoen 2010-2011 nam door in De Kuip met 3-1 van de Zwartrokken te winnen. En waardoor zij op de valreep de titel aan Ajax verspeelden. Zoeter kon onze sportieve wraak elf jaar geleden niet zijn.

Tenslotte nog even het koningsdrama van het niet doorgaan van de nieuwe Kuip maar ook niet van een zeer grondige renovatie van de huidige Kuip. Ik sprak afgelopen zaterdag nog tijdens een vergadering in Utrecht mijn Rotterdams collega-raadslid Ellen Verkoelen (met overigens Brabantse roots) van mijn partij en die krijgt nu als politica haar slinger dat Feyenoord-City niet doorgaat. Zij is wel voorstandster van woningbouw op die locatie, maar dan wel zonder dat nieuwe stadion.

Het grote voordeel van het niet doorgaan van dat nieuwe onderkomen is dat de rust nu voorlopig kan terugkeren in de gelederen van de achterban. Het nadeel is echter dat een ingrijpende renovatie dus ook niet doorgaat en dat vind ik als oude supporter, die qua levensverwachting een toekomstig moderner onderkomen toch niet meer tot in lengte van jaren zou meemaken, in het belang van onze club toch bijzonder zorgelijk.

Ondanks mijn volledige begrip voor de beslissing van de nieuwe clubleiding gezien de huidige grondstofprijzen welke momenteel door elk virtueel stadiondak schieten. Feitelijk was nu geen andere optie meer voorhanden dan om deze gordiaanse knoop dan maar door te hakken en voorlopig verder te gaan met de huidige Kuip behoudens de aanpassing van enkele knelpunten.

“Après nous déluge” is zeker niet mijn levensopvatting en dus kan ik alleen maar hopen voor een ieder die ons dierbare Feyenoord een warm hart toedraagt dat er binnen afzienbare tijden weer een betere micro- en macro-economische situatie aanbreekt zodat in ieder geval de optie van een grondige renovatie weer tot de serieuze en haalbare mogelijkheden gaat behoren.

Tot slot nóg een ander punt van zorg. Gistermiddag bij het gedoe rechtsachter het Utrechtse doel gooiden “supporters” uit ongenoegen plastic beker op het veld. Te allen tijde sowieso laakbaar maar doe dat alsjeblieft aanstaande donderdagavond niet anders wordt via boetes weer een flinke hap uit de toch al relatief smalle winstmarges genomen. En met mogelijk nog ernstiger gevolgen zoals uitsluiten van Feyenoord-supporters bij volgende Europese wedstrijden.

Datzelfde geldt voor de vuurwerkbom die in de tweede helft aan de noordelijke korte zijde afging, nadat in de eerste helft in het uit-vak al zo’n projectiel was afgegaan en waarbij een onverlaat door de politie werd aangehouden. Waarvan akte!

ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart
Tags

kuip utrecht column gistermiddag renovatie nijhuis onderkomen opmerkte valreep aanbreekt aangehouden afgegaan afging afzienbare almelo anonimiteit apres bakten belagers betreedt bewieroking cyriel deluge dessers drama eeuwige ellen ernstiger exorbitante frankrijk galgenwaard geelimineerd geringschatten gooiden gordiaanse grondstofprijzen groningen hanegem hap heracles hooijdonk imposante kindvall komma koningsdrama koude kralingen kuipbewoners kwinkslag laakbaar leerdam levensopvatting levensverwachting liessel locatie macro malen mandemakers metersbrede micro middenmoter milanese moderner mudvolle noordelijke nous onverlaat opveert ove pareer plaaggeest plastic politica prenten projectiel psychologie raadslid realiseerde rechtsachter relativering revanche roos rotterdams slinger slot smalle smile snor stadiondak stelselmatige streekgenoot subiet tekstuele thuisclub tilburg titel toedraagt trouw tunnel tweekamp twente utrechtse vakkundig verdienstelijk verkoelen veronachtzamen verslag verspeelden verwijzen vijfenzestig virtueel vitesse voetbalspelletje volksclub voorhanden voorstandster vuurwerkbom winstmarges woningbouw woudestein wraak zoeter zorg zorgelijk

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.Win met FeyenoordFeyenoord E-zine

Meer dan 29.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

acardipane agema arneslot belgie coalitie dijk drugssquare dtk gedragsproblemen geert geertruida gekke gimenez intensiteit kloese minister muscat nederland oppositie praag priske pvda sahin slot smal sparta timmermans wilders willykment yoda