Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: Feyenoord loopt in op PSV en uit op FC Twente

4 april 2022 08:59
Foto: Pro Shots

COLUMN: Feyenoord loopt in op PSV en uit op FC Twente; image source: Pro Shots

Beste Feyenoord-vrienden,

We zullen er niets meer aan hebben, ook al zouden wij wederom en volgens een decennia oude traditie thuis winnen van PSV, maar we zijn eergisteren in ieder geval twee punten ingelopen op de Zwartrokken. En daarnaast ook twee punten uitgelopen op FC Twente en dat laatste is vele malen belangrijker dan het eerste. Want terwijl PSV geleidelijk aan uit zicht is geraakt zat FC Twente ons tot eergisteravond danig op de hielen.

Nog slechts één puntje scheidde ons in positieve zin van de Tukkers, zij het dat we wel een veel en veel beter doelsaldo hadden en uiteraard nog hebben, dus feitelijk waren het twee punten en nu derhalve vier. Bovendien krijgen we de runner-up uit het oosten nog in De Kuip, dus we hebben vooralsnog alles in eigen hand wat deze belager van de derde plaats betreft, welke rechtstreeks toegang geeft tot Europees voetbal. Dat betere doelsaldo geldt overigens ook jegens AZ, al is het verschil met de Alkmaarse kaasdragers veel minder substantieel.

Eerlijk gezegd verraste het mij niet dat de zege zo moeizaam tot stand kwam en dat die ook kleiner was dan die van de heen wedstrijd in Tilburg. Nog los van het feit dat een volle Kuip niet alleen voor onze spelers, maar ook voor menige tegenstander een inspiratiebron is om boven zichzelf uit te stijgen. Dat zagen we gisteren met name terug bij de doelman van de Tilburgers.

De tricolores hebben bovendien een nieuwe trainer, oud-Feyenoorder Kevin Hofland. Die wilde uiteraard tot elke prijs de nederlaag hetzij voorkomen hetzij tot een minimum beperken. In beide doelstellingen slaagde hij bijna.

Bijna dus, want het werd uiteindelijk toch een nederlaag en ook niet de kleinst mogelijke. Al had het ook wat beide opties betreft maar heel weinig gescheeld door die reuzenkans voor Willem II vlak voor tijd. Gelukkig vloog de bal via het redding brengende lichaam van Gernot Trauner naast de voor ons goede kant van de linker paal.

Waarna Bryan Linssen eindelijk weer eens van zijn kant liet aantekenen waarom hij en niet Cyriel Dessers in de basis zou moeten staan. Dat blijft een lastige keuze maar ook een luxe probleem voor Arne Slot. En de beide heren samen opstellen werkt natuurlijk ook niet. Dat potentiële dilemma doet mij denken aan twee (bijna) gelijkwaardige “nummers negen” uit lang vervlogen tijden bij Feyenoord, al waren die beiden wel van een heel ander kaliber dan ons huidige duo centrumspitsen, te weten Ove Kindvall en Ruud Geels.

Laten we, wat die vergelijking betreft, hopen dat Feyenoord anno 2022 qua omgangsvormen heel wat fatsoenlijker met beide heren omgaat dan destijds met Ruud Geels. Die mocht ondanks zijn al relatief grote verdiensten voor de club in vier seizoenen tijd en in het bijzonder ook in dat toen nog lopende - optimaal succesvolle - toernooi met zes goals in vijf wedstrijden, niet eens mee naar de finale in het San Siro-stadion, hetgeen de rossige spits logischerwijs heel erg aangreep.

Het was bovendien zo dat Happel de ranke aanvaller in de thuiswedstrijd tegen Vorwärts Berlin als rechtsback liet opereren vanwege het rood dat Piet Romeijn in de toenmalige DDR-hoofdstad had opgelopen en die dus niet kon worden opgesteld. Feyenoord moest in De Kuip een 1-0 nederlaag wegwerken en dat ging op zich al tamelijk moeizaam, te meer daar Kindvall tegen zijn gewoonte in een penalty had gemist.

Feyenoord won met 2-0, maar indien Ruud Geels niet op de doellijn een inzet van de Oost-Duitsers had weggewerkt, dan was het geheide uitdoelpunt van de Oost-Berlijners dubbel waard geweest en was Feyenoord al in de kwartfinale uit het Europacuptoernooi gevlogen. En dan was de clubhistorie heel wat minder roemrucht geweest dan nu staat opgetekend in de voetbalannalen. Dat ondank ’s werelds loon is gold destijds dus zeker voor Ruud Geels, een speler die net als Ronald Koeman bij alle drie de Nederlandse topclubs heeft gevoetbald.

Donderdag moet Feyenoord dus thuis aantreden tegen Slavia Praag. Deze keer niet het psychologische voordeel van eerst uit spelen, hetgeen juist in de jaren dat Feyenoord de EC I en beide keren de UEFA-cup won helemaal (1969-1970) en grotendeels (1973-1974 en 2001-2002) wél het geval was. Maar goed, daar zou het begeerde succes niet van af moeten en mogen afhangen.

Op papier is Feyenoord licht favoriet en zouden we dus aan het langste eind moeten kunnen trekken. Doch laten we ons maar niet bij voorbaat rijk rekenen, want het Tsjechische voetbal heeft ons Nederlanders historisch gezien al heel vaak gedwarsboomd, zowel ons dierbare Feyenoord als Ajax en ook Oranje (dat laatste met name in 1976).

ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart
Discussieer mee op de forums


Tags

geels twente kuip column kindvall oost aangreep aantekenen aantreden anno arne begeerde belager beperken berlijners berlin brengende bryan centrumspitsen cyriel danig ddr dessers doch doellijn eergisteravond eergisteren europacuptoernooi fatsoenlijker gedwarsboomd geheide gernot gescheeld gevlogen gewoonte happel historisch hofland ingelopen inspiratiebron kaasdragers kaliber kleinst koeman langste linssen loon malen menige minimum nederlanders omgangsvormen ondank oosten oranje ove potentiele praag puntje ranke reuzenkans roemrucht romeijn rossige runner san scheidde siro slaagde slavia slot substantieel tilburg tilburgers toegang trauner tricolores uefa uitdoelpunt verdiensten voetbalannalen vorwarts wegwerken werelds

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.Win met FeyenoordFeyenoord E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Feyenoord E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 30.189 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

acardipane ake atletico beelen bijbehorend bijschakelt carranza depay dumfries dutch figuren frimpong gakpo geertruida hancko ivanusec koeman kraaij kuip madrid middenveldert nederland oranje priske romano santi simons socrates stengs wehave