Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: Feyenoord heeft geen kind aan Sparta

7 februari 2022 11:27
Foto: Pro Shots

COLUMN: Feyenoord heeft geen kind aan Sparta; image source: Pro Shots

Beste Feyenoord-vrienden,

Het betaalde voetbal ging het afgelopen weekend na een korte en niet als zodanig bedoelde “aanvullende winterstop” de draad weer oppakken. Weliswaar niet meer met álle maar nog wel steeds met héél véél lege tribuneplaatsen. De tribunes zijn vooralsnog slechts voor één-derde gevuld met toeschouwers. Ik heb mij net als vele anderen met veel overtuiging drie keer laten vaccineren, heb de pandemie ook altijd zeer serieus genomen en ben enkele van mijn beste maatjes aan dat steeds weer muterende virus verloren, maar heb jegens zekere nog steeds opgelegde beperkingen langzaamaan steeds grotere weerzin.

Want waarom vormt Nederland qua lockdown of andere beperkende maatregelen al geruime tijd zo’n schrille tegenstelling tot de rest van Europa? Waarom overal elders volle stadions en hier die sfeerloze entourages? Met al dit ongenoegen zal ik zeker niet de enige zijn. Eigenlijk vind ik de loyale en in ieder geval uiterst principiële opstelling van FC Twente jegens haar supporters nog niet zo gek. Óf alle supporters naar binnen óf niemand. Niet de één wel en de ander niet op basis van “wie het eerst komt het eerst maalt” of iets dergelijks. Dan maak je een stevig statement naar de Haagse politieke nomenklatoera.

Ik ga deze gang van zaken zeker meenemen bij mijn afwegingen later dit jaar of ik voor het volgende seizoen, wanneer ik – quod vult Deus – al weer 75 jaar zal zijn, nog wel iedere twee weken 280 km vice versa wil reizen om een wedstrijdje in De Kuip fysiek bij te wonen. Aanvullende pensioenen worden al veertien jaar niet geïndexeerd ondanks dat de pensioenvermogens sinds de kredietcrisis meer dan verdrievoudigd zijn. Daar lijden zowel pensioendeelnemers (op termijn) als pensioengerechtigden (direct) onder de hand dramatisch veel financiële schade door en dat is volkomen onnodig, aangezien schathemeltje rijke pensioenfondsen zich als gevolg van absurde en door de politiek gemanipuleerde risicovrije rekenregels straatarm moeten rekenen.

En waarbij jongeren op onheuse en arglistige wijze tegen ouderen worden uitgespeeld. Verder worden AOW’ers met een aanvullend pensioen (= uitgesteld loon net als vakantiegeld) in flagrante strijd met artikel 1 van de Grondwet, artikel 14 EVRM en artikel 26 IVBPR fiscaal gediscrimineerd door een opeenstapeling van nadelige wettelijke regelingen zoals de Wet Uniformering Loonbegrip, het Belastingplan 2016, de Houdbaarheidsbijdrage en de jegens de arbeidskorting steeds meer achterop geraakte ouderenkorting. Met nu weer als nieuwe klap op de vuurpijl de dreigende ontkoppeling van de AOW.

Tja, dan moet je als financieel stelselmatig uitgeklede supporter op leeftijd onder de hand je uitgavenpatroon toch eens wat nadrukkelijker gaan doorlichten en nieuwe soms heel pijnlijke keuzes maken. En dat ook nog eens tegen de achtergrond van al drie jaar lang zwaar onvoldoende rendement van je duur betaalde seizoenkaart te kunnen trekken.

Ik leg het toch maar eens in kort bestek uit wat er met miljoenen ouderen in onze eroderende rechtsstaat aan de hand is en waar zogenaamd politiek-correcte partijen als D66 en GroenLinks hun mond vol hebben over het discriminatoire karakter van bepaalde populistische partijen maar die zich minstens even schuldig maken aan het bashen en achter stellen van bepaalde bevolkingsgroepen. In dit geval de generaties die in hun actieve loopbaan qua premiebetalingen het meeste bijdroegen aan de instandhouding en verdere uitbouw van de sociale verzorgingsstaat en daar nu het minste voor terug krijgen. En om die redenen heb ik mij desgevraagd bereid verklaard voor mijn politieke partij op mijn oude dag alsnog lijsttrekker te worden voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in mijn woongemeente Deurne.

Terug naar koning Voetbal. Gisteren stond op het programma de enig nog overgebleven Rotterdamse derby, althans op eredivisieniveau. Nog wel, want ook Sparta leidt qua positionering op de ranglijst inmiddels een zieltogend bestaan in de hoogste nationale voetbalafdeling. In de heenwedstrijd won Feyenoord op het nippertje in de slotfase en op papier zou Sparta ook deze keer geen probleem mogen zijn. maar dat weet je van te voren maar nooit. Dat de bal rond is geldt als een sleetse gemeenplaats maar ook PSV moest dat eergisteren in eigen huis weer ervaren in de zoveelste verloren topper dit seizoen.

Het lijkt erop dat Ajax alsnog met twee vingers in de neus de titel gaat pakken en ook in dat opzicht dreigt elke spanning reeds vroegtijdig uit deze competitiejaargang weg te vloeien. Voor ons dierbare Feyenoord ging het gisteren om zich bij de top drie te handhaven en in de komende tijd om nog zo ver mogelijk te komen in de conference league waar nu ook de Zwartrokken een concurrent van ons worden.

Feyenoord sprong als een raket uit de startblokken, binnen drie minuten was het raak en na elf minuten al 2-0. Feitelijk was het ongelijke duel tegen de stadgenoot, die ons in het verre verleden in sportieve zin toch zo vaak – ook letterlijk - de voet dwars zette, toen al beslist. Feyenoord zakte ietwat weg, de wedstrijd werd gezapiger en dat was best wel jammer, want er had gisteren zo maar een reuze uitslag in kunnen zitten. Zoals op 17 december 2017, toen we op het Kasteel Sparta met 0-7 van het kunstgrasveld veegden.

Nu bleef het tot de theepauze 2-0, maar na de hervatting werd er toch wéér snel gescoord. Na eerder Kökcü en Jahanbakhsh was het nu Guus Til die de roos trof. Uiteindelijk bepaalde Guus, waarvan gepoogd wordt hem binnen onze gelederen te houden, ook de eindstand (4-0).

Natuurlijk een prima uitslag al blijft het dan jammer dat Feyenoord niet nog wat meer aan het doelsaldo heeft gewerkt, aangezien ook dat rekenkundige eindresultaat de doorslag kan geven bij het ranken van Nederlandse deelname aan de drie Europese toernooien. En daarbij is niet alleen PSV een concurrent, maar inmiddels ook weer AZ. Daar komt nog bij dat Feyenoord dit seizoen nog flink aan de bak moet met uitwedstrijden tegen Ajax en datzelfde AZ. En thuis nog tegen PSV, Utrecht en FC Twente. Stuk voor stuk geen gemakkelijke opgaven.

ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart
Tags

sparta aow column kind ouderen twente arbeidskorting belastingplan bestek competitiejaargang conference derby deurne deus eergisteren eindresultaat eredivisieniveau evrm fiscaal gemeenplaats groenlinks grondwet heenwedstrijd houdbaarheidsbijdrage instandhouding ivbpr jahanbakhsh kokcu kredietcrisis kuip kunstgrasveld lijsttrekker lockdown loon loonbegrip mond nederland nomenklatoera ontkoppeling ouderenkorting pandemie pensioen positionering quod raket rechtsstaat roos seizoenkaart stadgenoot statement straatarm theepauze til titel topper tribuneplaatsen uitbouw uitgavenpatroon uniformering utrecht vakantiegeld verdrievoudigd verzorgingsstaat voetbalafdeling vuurpijl weerzin woongemeente

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.Win met FeyenoordFeyenoord E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Feyenoord E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 30.144 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

acardipane babalola benfica black breedte carranza danall dtk geertruida gimenez hadj hamberg julian kloese middenveldert mil mls moussa oranje persie priske slot smal sobat socrates stengs timber ueda wieffer yoda