Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: Competitievervalsing in optima forma

24 januari 2022 10:52
Foto: Pro Shots

COLUMN: Competitievervalsing in optima forma; image source: Pro Shots

Beste Feyenoord-vrienden,

Gistermiddag hebben we in optima forma kunnen zien hoezeer deze derde jaargang op rij de competitie wordt vervalst. Tijdens het seizoen 2019-2020 werden niet alleen Feyenoord én FC Utrecht de bekerfinale door de neus geboord, maar werd Ajax op basis van het betere doelsaldo door de (K)NVB uitverkoren om de CL te mogen spelen.

Ondanks dat het in punten met de Mokummers gelijk staande AZ dat seizoen in competitieverband twee maal van Ajax had gewonnen. En Willem II mocht Europees een poging gaan wagen ondanks dat FC Utrecht een veel beter doelsaldo had, maar een wedstrijd minder had gespeeld dan de tricolores en mede daardoor op drie punten achterstand stond.

Dat seizoen werden de Domstedelingen dus zelfs dubbel benadeeld. Geen bekerfinale en als gevolg van een wedstrijd minder afgetrapt ook geen Europees voetbal. Vorig seizoen stond de competitie vanwege de zeer lange lockdown eveneens onder zware druk . Vanaf 29 september werd als gevolg van de pandemie al geen publiek meer toegelaten in de stadions en dat bleef - op een zeer bescheiden pilot na - tot het einde van dat troosteloze voetbalseizoen.

Dit jaar loopt vanwege competitievervalsing het voordeel voor Ajax in vergelijking met twee seizoenen terug werkelijk de spuigaten uit. In drie voor Ajax potentieel lastige uitwedstrijden kon zonder publiek worden geacteerd, terwijl dat andersom vooralsnog niet zo was.

Thuis tegen PSV en FC Utrecht zaten de tribunes in de Amsterdamse snelkookpan eivol en kon uit tegen deze traditionele Angstgegners dus voor lege tribunes worden gespeeld. En het zit er dus geheid in dat Ajax ook in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord gewoon weer met de eigen aanhang erbij kan voetballen, terwijl het in een lege Kuip zijn uitwedstrijd kon spelen.

En daar komt de zeer controversiële “winnende”goal van Ajax gistermiddag nog eens bovenop. En het is niet voor het eerst dat Ajax voordeel haalt uit een spelsituatie waarbij de bal al dan niet buiten de lijn is geweest. Op 8 november 2015 scoorde Davy Klaassen in De Kuip de gelijkmaker (1-1) in De Kuip nadat de bal zeker een halve meter over de zijlijn was geweest.
Feyenoorders begrijpen niets van arbitrage (metronieuws.nl)

Tja, de (K)NVB, die verdient wat mij betreft het predicaat “Koninklijk” al lang niet meer. Ik kreeg afgelopen december - nadat ik een dame met een eigen bedrijfje in ons woondorp in de prejudiciële fase juridisch had bijgestaan in een onverkwikkelijk zaakje met een advocatenkantoor - het prachtige boekwerk “Voor altijd de eerste” als Kerstgeschenk. Daarin werd ik nog maar weer eens herinnerd aan het feit dat in het najaar van 1969 de toenmalige tuchtcommissie van de bond Van Hanegem voor drie wedstrijden wilde schorsen vanwege diens eerste officiële waarschuwing na vier jaar voetballen (de gele en rode kaarten werden voor het betaalde voetbal pas in 1972 ingevoerd).

Daardoor zou hij zowel de klassieker in De Kuip als de Europacupwedstrijd tegen AC Milan in San Siro niet kunnen spelen. De Kromme was des duivels, verklaarde stante pede zich niet meer voor Oranje beschikbaar te stellen. Iedereen liep te hoop tegen deze volstrekt belachelijke sanctie, inclusief het bondsbestuur zelf. Gevolg was dat de gewraakte tuchtcommissie, die ter verdediging verwees naar een vermeende door Willem opgelopen officiële waarschuwing in een interlandwedstrijd tegen Bulgarije waar niemand wat van af wist, voltallig aftrad.
» Tuchtcommissie stapt op vanwege ‘zaak Van Hanegem’ (dagvantoen.nl)

De schorsing ging dus niet door, de straf bleef beperkt tot een boete van vijfhonderd gulden en Kromme Willem speelde zowel tegen de aartsrivaal als tegen de toenmalige wereldkampioen AC Milan de sterren van de hemel.

Ik ben vanwege veel historische feiten zeker geen fan van PSV, maar gisteren zijn de Zwartrokken in een uiterst cruciaal duel zwaar benadeeld. Vind ik tenminste. Ajax had nooit het voordeel van de twijfel mogen krijgen in deze situatie, al zal men daar in de residentieloze hoofdstad én bij de (K)NVB (!) ongetwijfeld anders over denken.

Maar nu nog even snel naar onze wedstrijd van gisteren in de lege Goffert. De trainer van de Nijmegenaren had voorafgaand aan het duel blufpoker gespeeld door te memoreren hoe “En Ee See” in de heenwedstrijd in de Kuip arbitrair zou zijn benadeeld. Feyenoord, dat volgens hem in Rotterdam met de 5-3 zege heel goed wegkwam zou het buitengewoon lastig krijgen in de return zonder de steun van Het Legioen. En in het begin van de wedstrijd leek dat uit te komen, gezien de relatief snelle voorsprong van NEC en de ondanks een veelvoud aan kansen tamelijk moeizame remise uit een strafschop waarmee de rust werd bereikt. Maar na de theepauze maakte ons dierbare Feyenoord met uitstekend spel al snel korte metten met de club uit de Valkhofstad. Met als resultaat een klinkende 1-4 zege. Daarmee kunnen we met een goed gevoel de pauze van twee weken in.

ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart
Tags

kuip benadeeld competitievervalsing forma nvb tuchtcommissie utrecht bekerfinale column gistermiddag hanegem milan aanhang aartsrivaal advocatenkantoor aftrad angstgegners arbitrage arbitrair bedrijfje blufpoker boekwerk bondsbestuur bulgarije dagvantoen dame eivol europacupwedstrijd geacteerd geboord geheid gewraakte goffert gulden heenwedstrijd hemel hoezeer interlandwedstrijd jaargang kerstgeschenk klassieker klinkende koninklijk legioen lockdown memoreren metronieuws metten mokummers najaar nijmegenaren onverkwikkelijk oranje pandemie pauze pede pilot poging potentieel predicaat prejudiciele remise san sanctie schorsen see siro snelkookpan spuigaten stante theepauze toegelaten tricolores troosteloze valkhofstad veelvoud vervalst verwees vijfhonderd voltallig wegkwam wereldkampioen woondorp zaakje zijlijn

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


2 jaar geleden
Wat een calimerogejank.
+2/-0

2 jaar geleden (gewijzigd)
Nou, wat je zegt, hassel... 2019-2020 werd de competitie stilgelegd en er was geen uitzicht op uitspelen dus hanteer je de huidige stand. Lullig voor sommigen? Ontzettend. Competitievervalsing? Nee. Stel wij eindigen 1e met evenveel punten als Ajax, maar we we hebben 2 keer van ze verloren. Dan moet je dus onderling resultaat laten tellen? Denk dat de wereld te klein is als dat gebeurd.

Oh, en geen publiek bij de ene en wel bij de andere? Ook super vervelend, maar Rutte en co zitten niet in Den Haag naar het speelschema van Ajax te kijken wanneer het dichtgooien van stadions wel en niet uitkomt. Of heeft de KNVB ook wat in de melk te brokkelen bij het beleid dat uit Den Haag komt? (je kan het er niet mee eens zijn, maar heeft 0,0 met Ajax te maken)

Die goal gisteren? Heel discutabel en al had het heel veel schijn van over de lijn, het was onmogelijk om het met zekerheid te zeggen of de bolling nog een milimeter op de lijn was. Dus ja, lucky Ajax daar, absoluut. Kan iedereen overkomen.

Laten we lekker naar onszelf kijken: gisteren NEC op de plaats gewezen, na een matige eerste helft die ook al gewoon in 1-4 had kunnen eindigen. Bijlow een momentje niet 100%, maar ook met weer ouderwets goede ingrepen. Jahanbakhsh die eindelijk eens belangrijk is en een Kökçü die naast wat fouten ook gewoon opstaat en die pingel neemt. Lekkere bananengoal in de tweede helft ook. Overigens een VAR die prima signaal afgeeft dat je je poten thuis moet houden. En die ook niet gaat lopen miepen over die vermeende penalty voor NEC: die knakker snijdt zelf naar binnen waardoor hij tegen Trauner aanloopt.

Leve Feyenoord 1!
+2/-0

2 jaar geleden
Piep Piep Hoi, Piep Piep Hoi, Calimero
+2/-0

2 jaar geleden
Kolder verhaal. De VAR heeft gewoon conform de regels gehandeld, hoe ongelukkig misschien ook. Maar om dan dit hele achterdochtige conspiracy verhaal op te hangen. Kolder, niveau FvD.
+2/-0

2 jaar geleden
De regel moet veranderd worden. De bal moet in ieder geval contact hebben met de kalklijn anders is de bal uit. Deze regel is in ieder geval belachelijk. En de trainer van Nec had gelijk. Feyenoord mocht in de thuiswedstrijd niet klagen over de arbitrage.
+1/-0


Win met FeyenoordFeyenoord E-zine

Meer dan 29.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

acardipane agema arneslot belgie coalitie dijk drugssquare dtk gedragsproblemen geert geertruida gekke gimenez intensiteit kloese minister muscat nederland oppositie praag priske pvda sahin slot smal sparta timmermans wilders willykment yoda