Sterke tweede helft brengt Feyenoord de zege in Nijmegen

23 januari 2022 14:09

Sterke tweede helft brengt Feyenoord de zege in Nijmegen; image source: Pro Shots

Feyenoord heeft zich prima hersteld van de nederlaag tegen Vitesse. Ondanks een achterstand in de eerste helft, wist Feyenoord de vaak lastige uitwedstrijd tegen NEC met 1-4 te winnen. In De Goffert kwamen de Rotterdamse doelpunten van Orkun Kökcü (2), Alireza Jahanbakhsh en Guus Til. Lutsharel Geertruida viel in de tweede helft uit met een blessure.

Feyenoord begon goed aan de wedstrijd en kreeg na drie minuten al een uitgelezen mogelijkheid via Bryan Linssen. De spits won het duel van Marquez, maar zijn schot werd tot corner verwerkt door Branderhorst. Daarna bleef Feyenoord de bovenliggende partij in balbezit, maar toch kwam de thuisploeg op voorsprong. Na een dik kwartier spelen werd een voorzet niet goed weggewerkt door Geertruida, waarne Schöne Kökcü te snel af was en kiezelhard binnenschoot in de korte hoek.

Via een schot van Tavsan was NEC nog dichtbij een treffer, maar verder waren de kansen in de eerste helft voor Feyenoord. Zo was er een gigantische kopkans voor Geertruida, maar van dichtbij raakte hij de bal volledig verkeerd. Verder werd een scherpe voorzet van Jahanbakhsh ternauwernood uitverdedigd door Marquez en schoot Linssen vlak voor rust iets te wild over na een goede pass van Malacia. Het enige doelpunt van Feyenoord viel uiteindelijk in de 32e minuut, toen Orkun Kökcü een penalty wist te benutten nadat Jahanbakhsh onreglementair werd gevloerd door Mattsson.

Na rust kwam Feyenoord erg sterk uit de startblokken. Het zette NEC continu onder druk en creëerde aardig wat kansen. Al vrij snel kwam het daaruit op voorsprong en net als in de eerste helft was Kökcü de doelpuntenmaker. Een foute breedtepass van Verdonk werd onderschept door Linssen en klaargelegd voor Kökcü, die vanaf 25 meter prachtig binnenschoot met een dwarrelbal. Het was opvallend genoeg pas de eerste keer dat Kökcü meer dan één keer scoorde in een Eredivisieduel.

Feyenoord bleef gas geven en kreeg opnieuw een goede kans via Linssen, die van dichtbij kon scoren toen Branderhorst een voorzet losliet. De goalie herstelde zich echter goed en gooide zich voor de bal. Niet veel later werd het alsnog 1-3 door een doelpunt van Jahanbakhsh. Een lange bal van achteruit kwam via het hoofd van Marquez voor de voeten van Alireza, die Branderhorst met een lage schuiver kon verschalken.

Een tegenvaller was het uitvallen van Geertruida halverwege de tweede helft met een knieblessure die er niet goed uit zag. Hij werd vervangen door Toornstra en ook Sinisterra was al in de ploeg gekomen voor Nelson. De ingevallen Toornstra was een kwartier voor tijd aangever op Til na een mooie aanval, maar Til had zijn vizier niet op scherp staan en schoot naast. Ook Jahanbakhsh en Sinisterra konden de score nog verder opvoeren, maar de Nijmeegse doelman voorkwam groter leed voor zijn ploeg. Dat grotere leed zou er in de slotfase nog wel komen, maar dan in de vorm van een rode kaart. Marquez deelde uit het niets een tik uit aan Dessers en werd daarom met een directe rode kaart van het veld gestuurd. In de 1-3 stand kwam daarna ook nog verandering, want in de blessuretijd kopte Guus Til een afgemeten voorzet van Jens Toornstra hard binnen. Daarmee werd de eindstand bepaald op 1-4.

Na de interlandbreak hervat Feyenoord op zondag 6 februari de competitie met de Rotterdamse derby tegen Sparta. In De Kuip wordt er om 12:15 uur afgetrapt.