Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: Feyenoord haakt voorlopig af in strijd om de landstitel

17 januari 2022 11:54
Foto: Pro Shots

COLUMN: Feyenoord haakt voorlopig af in strijd om de landstitel; image source: Pro Shots

Beste Feyenoord-vrienden,

Hetgeen ik vooraf al vreesde gebeurde afgelopen zaterdagavond uiteindelijk ook. Feyenoord verloor ook de returnwedstrijd tegen Vitesse. Natuurlijk was er sprake van sportief nadeel en daarmee van een stukje impliciete competitievervalsing, omdat Vitesse in de heenwedstrijd wel voor eigen thuispubliek mocht spelen en Feyenoord in de terugwedstrijd niet. Maar het zou een bijzonder zwak excuus zijn om ons daarachter te verschuilen.

Voor zover er nog hoge verwachtingen werden gekoesterd kunnen die voor dit seizoen voorlopig wel naar beneden worden bijgesteld. Althans wat het nationale voetbal betreft. In de eerste bekerronde uitgeschakeld door FC Twente, in de competitie uit verloren van FC Utrecht en Vitesse, de fletse klassieker in de lege Kuip verloren en een magere uitremise tegen FC Groningen en FC Twente. Met zulke armetierige cijfers kan je als club tamelijk onrealistische ambities wel laten varen.

Misschien moeten we de lopende jaargang maar weer als een overgangsseizoen beschouwen, waar Feyenoord statistisch gezien in grossiert. Dat ook nog eens naast de vier seizoenen in het betaalde voetbal waarin Feyenoord in het rechter rijtje finishte, te weten in 1958, 1978, 1990 en 2011. In dat laatste seizoen verloren we met 10-0 in Eindhoven en namen we in De Kuip met 3-1 zodanig sportieve wraak dat Ajax “merci beaucoupl” juichte en dankzij die zoete revanche op de valreep (te weten de voorlaatste wedstrijd van dat ontluisterende seizoen) alsnog de titel greep ten koste van de Zwartrokken uit de voormalige Lichtstad.

Rampzaliger kon het toen niet, maar niettemin mocht Mario Been alias “Pietje Bell” toch nog even aanblijven. Tot hij wel de eer aan zichzelf moest houden nadat de toentertijd nieuw aangestelde technisch directeur Martin van Geel op zijn vertrek publiekelijk zinspeelde. Dat deed de Brabander met zowel een Ajax- als Feyenoord-verleden nadat de toenmalige spelersselectie zelf collectief het vertrouwen in Mario had opgezegd.

Het was zoals de in De Kuip sinds diens Ajax-intermezzo niet meer zo populaire oud-Feyenoorder Peter Bosz in zijn functie van technisch manager al in een rapport in 2007 had laten optekenen dat er bij Feyenoord geen topsportklimaat heerste. Ondanks het roemruchte verleden van onze dierbare club als nationale Wereldbekerprimeurhouder alsmede als eerste en (nog steeds) laatste Nederlandse Europacupwinnaar.
https://www.trouw.nl/nieuws/bosz-kraakt-topsportklimaat-bij-feyenoord~bfc3fca3/

We zullen er naar ik vrees in moeten berusten dat Feyenoord nog (lang?) niet klaar is om de strijd om de nationale hegemonie met Ajax en PSV aan te gaan. Waar ik wel veel vertrouwen in heb is de deskundigheid van technisch directeur Frank Arnesen die wat mij betreft al genoegzaam heeft laten blijken er een fijne neus voor te hebben om met de minste middelen het meeste rendement te behalen. Dat heet dan doelmatigheid oftewel efficiency en doeltreffendheid dan wel effectiviteit in optima forma.

En dat is nu exact en zeker onder de huidige weer eens penibele liquide en solvabele positie wat Feyenoord broodnodig heeft om op langere termijn weer bij de top van ons nationale voetbal te komen boven drijven. Voor die worsteling naar de nationale hegemonie is nog een lange weg te gaan maar Arnesen is daarbij de juiste man op de juiste plaats en op de juiste tijd.

ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart
Tags

kuip vitesse arnesen bosz column hegemonie landstitel topsportklimaat twente aanblijven alias armetierige beaucoupl bekerronde bell berusten bfc bijgesteld brabander broodnodig competitievervalsing daarachter deskundigheid doelmatigheid doeltreffendheid drijven eer effectiviteit efficiency europacupwinnaar excuus fca finishte fletse forma genoegzaam groningen heenwedstrijd impliciete intermezzo jaargang juichte klassieker kraakt lichtstad liquide magere merci niettemin oftewel optekenen overgangsseizoen penibele pietje publiekelijk rampzaliger rapport returnwedstrijd revanche roemruchte solvabele spelersselectie titel trouw uitremise utrecht valreep verschuilen vreesde wereldbekerprimeurhouder worsteling wraak zinspeelde zoete

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


2 jaar geleden
Veel hangt van de trainer af. De juiste trainer voor een groep en het kan hard gaan. Slot is een idealist. Maar als de realist Frazer voor de groep zou komen te staan, wil ik het nog wel eens zien.
+1/-0


Win met FeyenoordFeyenoord E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Feyenoord E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 30.248 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

acardipane ake atletico beelen benita depay dumfries dutch frankrijk frimpong gakpo geertruida girona hancko jbjerg koeman kuip liverpool madrid montevideo nederland oranje rodriguez simons sobat stengs trauner veerman wieffer wijnaldum