COLUMN: Over Het Legioen en de lockdown
3 januari 2022 10:48
Foto: Pro Shots
Beste Feyenoord-vrienden.
De winterstop is aangebroken van een wederom teleurstellend seizoen. Niet om reden van de resultaten, dat zeker niet, maar wel om de nieuwe lockdown, waardoor weer in lege stadions moet worden gevoetbald. En het betaald voetbal ontleent toch primair zijn bestaansrecht aan spelen met en voor het publiek. Want voetbal is sociaal gezien een echte volkssport en ook een kijksport bij uitstek.
Voor Feyenoord geldt dat in optima forma. Diens grote supportersschare, het Legioen, de ziel en bestaansreden van de nationale wereldbekerprimeurhouder, alsmede eerste en ook al twintig jaar laatste Nederlandse Europacupwinnaar. Hondstrouwe supporters, niet alleen afkomstig uit Rotterdam en omstreken, maar uit heel Nederland. Van Dokkum tot Eijsden en van Vlissingen tot Doetinchem.
Als niet alleen lokaal, maar ook landelijk actief kaderlid van de FNV en 50Plus ben ik de fans van Feyenoord overal tegen gekomen. Een tijdje alweer ook een Fries, geboren en getogen in Heerenveen. Fanatiek Feyenoord-aanhanger. Chagrijnig na elk teleurstellend resultaat, opgetogen bij de zeges. Na de 0-3 uitoverwinning tegen zijn plaatsgenoten vroeg ik hem of hij geen gemengde gevoelens had. No way, Feyenoord first!
Toen wij ruim dertig jaar geleden onze uiteindelijke woning in Liessel (gemeente Deurne) bezichtigden, een procedure die uiteraard aan de koop vooraf ging, zag ik tot mijn verrassing in een ruime zolderkamer een paar Feyenoord-gerelateerde foto’s aan de muur prijken, op zo’n 140 kilometer van De Heilige Kuip. Het bleek dat één van de drie zonen van de heer des huizes zeer trouw supporter van Feyenoord was die ook veel uitwedstrijden bezocht.
Waar komt die landelijke aanhang van Feyenoord vandaan? Want dat Ajax die uitstraling heeft komt ongetwijfeld door de vele aaneengeregen successen, maar bij ons dierbare Feyenoord vinden triomfen helaas met vaak grote tussenfasen plaats, waarin het dan - tot ons diepe leedwezen - beduidend minder gaat.
Om die vraag te beantwoorden zal ongetwijfeld ook voer voor psychologen - al dan niet van de koude grond - zijn, maar er zijn zeker ook wel enkele rationele en vooral ook historische verklaringen voor. Feyenoord had sowieso altijd al een grote aanhang. De club werd tijdens het interbellum al vijf keer kampioen. In 1924, 1928, 1936, 1938 en in het oorlogsjaar 1940.
Niet voor niets ook werd reeds in 1937 het Stadion Feijenoord gerealiseerd. Tegen heel wat minder reële arbeids- en materiaalkosten dan nu het geval zou zijn. Maar gezien de toentertijd ook nog vele aanwezige staanplaatsen kon De Kuip minstens 65.000 toeschouwers huisvesten en soms werd dat aantal met enige aanpassingen nog overtroffen.
Zoals bij de wedstrijd tegen FC Twente op 5 mei 1974 (3-2), die meteen beslissend was voor het kampioenschap. Er waren toen maar liefst 67.000 toeschouwers aanwezig. Ook de fans van FC Twente waren in groten getale en vol optimisme naar Rotterdam-Zuid getogen. Wat zal voor hen na afloop van die voor de landstitel doorslaggevende wedstrijd de terugreis naar het land der Tubanten lang zijn geweest.
De grote landelijke doorbraak van Feyenoord qua populariteit zal met name hebben plaats gevonden tijdens het seizoen 1962-1963. Toen haalde Feyenoord als eerste Nederlandse ploeg de halve finale in dat tijdsgewricht belangrijkste Europese toernooi. Legendarisch is de tocht van twee schepen, De Grote Beer en De Waterman, met tezamen totaal 1.500 supporters aan boord, richting Lissabon om de returnwedstrijd tegen het destijds grote Benfica te kunnen bijwonen.
1963: Feijenoord-supporters per schip naar Lissabon | NOS
Men zegt wel dat toen het Legioen werd geboren. En zeven jaar later gebeurde er dus nog iets veel meer spectaculairs. Want nadat Ajax in de finale van 1969 in Madrid door AC Milan met 4-1 van het veld was geveegd, werden enkele maanden later de vooraf nog zo zelfverzekerde Noord-Italianen door Feyenoord in twee zinderende wedstrijden afgetroefd. Volgens Van Hanegem was de uitwedstrijd de beste wedstrijd van Feyenoord ooit, maar zelf houd ik het toch op de return in de Kuip. Die dan ook in tegenstelling tot de uitwedstrijd (1-0 verlies) met 2-0 zeer overtuigend werd gewonnen! Met een fabelachtige Kromme Willem als matchwinnaar dankzij een platina assist van Feyenoords beste linksbuiten aller tijden Coen Moulijn.
Persoonlijk, als eenvoudige supporter, heb ik deze wedstrijd altijd de beste aller tijden van onze club gevonden. En voor de belevenis van Het Legioen zal dat destijds ook het geval zijn geweest. Al was het wel zo dat de Italianen, inclusief hun toenmalige trainer Nereo Rocco, na afloop van de toen nog gewonnen thuiswedstrijd, al een heel wat lager toontje zongen dan voorafgaand aan die wedstrijd. Terwijl hun spion Cesare Maldini de eerder gespeelde klassieker (Feyenoord-Ajax 1-0, doelpunt Theo van Duijvenbode) had bijgewoond en op basis van die wedstrijd het thuisfront al had gewaarschuwd voor Feyenoord.
Nederlandse journalisten met de toen al vertrouwde Ajax-bril op hadden voorafgaand aan de door Feyenoord op 2 november 1969 gewonnen wedstrijd tegen Ajax de geslepen Italiaan willen wijsmaken dat Ajax beter was dan Feyenoord. Maar de doorwinterde, gepokt en gemazelde Maldini kwam blijkens diens rapport tot een heel andere, alarmerende conclusie. Zijn klemmende waarschuwingen werden blijkbaar in de wind geslagen want de kersverse wereldkampioen AC Milan liet zich over twee wedstrijden bezien volkomen verrassen door de toen al potentiële opvolger van de Milanezen als sterkste ploeg ter wereld.
Het jaar 1963 zal dan het geboortejaar van Het Legioen zijn geweest, het meest succesvolle jaar van de club aller tijden, 1970, heeft aan die indrukwekkende en hondstrouwe supportersschare een nieuwe en definitieve boost gegeven.
Dat roemruchte Legioen is het afgelopen najaar dus helaas weer een aantal wedstijden nolens volens en op last van Den Haag buiten de deur gehouden. En daarom is het toch weer een enigszins teleurstellend jaar, maar zeker niet om reden van de prestaties van ons dierbare Feyenoord. Die hadden uiteraard nog beter, maar ook veel slechter kunnen zijn.
Ik wens u allen een zeer gelukkig en bovenal heel gezond 2022 toe en pas goed op uzelf en op uw dierbaren.
ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart