Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: Feyenoord drie keer de Schlemiel

20 december 2021 23:11
Foto: Pro Shots

COLUMN: Feyenoord drie keer de Schlemiel; image source: Pro Shots

Beste Feyenoord-vrienden,

Er zullen niet veel clubs zijn die drie keer achter elkaar op het veld de betere ploeg zijn maar toch slechts één keer gelijk spelen en twee keer verliezen. Feyenoord presteert het echter wel en vergrijsd met de club als ik ben verbaast het mij helemaal niets. We zijn er altijd al een meester in geweest roet in eigen eten te gooien dan wel in eigen voet te schieten. Ik hoe alleen maar Ut Arad te noemen als meest dramatische metafoor uit onze zeer bewogen clubgeschiedenis. Het gebeurde de afgelopen week eerst tegen laagvlieger FC Groningen waar we nog met een remise weg kwamen. Vervolgens lieten we in Enschede tegen FC Twente een 0-1 voorsprong in een 2-1 nederlaag ombuigen waarmee we linea recta uit het bekertoernooi werden geknikkerd. En gistermiddag beloonden of zo u wilt bestraften we ons betere spel tegen Ajax, aartsrivaal van weleer, met een 0-2 nederlaag. Via een oliedom eigen doelpunt en een even dom weg gegeven pingel.

Tja, bij zoveel onmacht moet je wel bij jezelf te rade gaan. In het begin van het seizoen memoreerde ik al hoe Feyenoord tijdens het seizoen 2014-2015 in den beginne redelijk presteerde onder Fred Rutten, hoewel ook toen thuis volstrekt onverdiend van Ajax werd verloren uit een vrije trap van Ricardo van Rhijn, die met een boogje over het muurtje heen in de kruising verdween. Er werd echter wel goed spel op de mat gelegd. Maar in de tweede helft van de competitie kwam de klad er danig in en haalde Feyenoord uit de laatste vijf wedstrijden zegge en schrijve twee armetierige puntjes. En op 17 mei 2015 werd van PEC Zwolle zelfs met 3-0 verloren en dat was de druppel voor de technische leiding. Rutten haalde daarmee wél het einde van de reguliere competitie maar was niet meer debet aan het evenzeer dramatische vervolg van de play-offs, die voor Feyenoord ook al vaak één grote tragiek zijn gebleken in de loop der jaren. Vorig seizoen trouwens niet want toen werd FC Utrecht wel afgetroefd.

Overigens had Rutten zelf al wel in maart van dat jaar 2015 aangegeven zijn contract niet te zullen verlengen, aangezien hij te weinig perspectief zag voor de club. Daar zal destijds niemand om hebben gemaald met slechts de helft van de wedstrijden omgezet in winst, acht remises en maar liefst negen zeperds. Dat waren bijna Van Marwijkiaanse cijfers, maar Bertje heeft het met tien nederlagen nog wel eens bonter gemaakt bij Feyenoord. Hij teert nog steeds op zijn enige grote prijs tijdens zijn trainersloopbaan, met dank aan Pi-air die toen het verschil maakte. Bij Feyenoord won hij gedurende in totaal vijf seizoenen in De Kuip naast die laatste door een Nederlandse club gewonnen Europese prijs alleen nog de beker in 2008. Waarbij Feyenoord allemaal thuiswedstrijden lootte en in een uitwedstrijd alleen moest uitkomen tegen de amateurs uit mijn woongemeente Deurne. In het stadion De Braak van Helmond Sport werd het destijds 0-4 en ik liet mij die gelegenheid niet ontnemen daar rechtstreeks getuige van te mogen zijn.

Maar dat seizoen had Feyenoord op de transfermarkt ook flink in de bus geblazen met aankopen als Roy Makaay, Giovanni van Bronckhorst, Tim de Cler, Danny Landzaat. Kevin Hofland, Michael Mols en Luigi Bruins. Er was gezien die topselectie en de uiterst gelukkige lotingen ook werkelijk geen kunst aan om die beker te pakken. Bert van Marwijk zou evenwel niet één keer de landstitel grijpen met Feyenoord. Ook in zijn vijfde en laatste seizoen werd het (net als in zijn eerste seizoen) na de winterstop een drama. Tot dan stond Feyenoord op een gedeelde eerste plaats, maar de club finishte uiteindelijk op een schamele zesde plaats. En aangezien hij ook op nipte wijze de grootste voetbalprijs ter wereld in Zuid-Afrika misliep in 2010 bleef hij een “net-niet” trainer die internationaal niet erg in trek was. De twee prijzen bij Feyenoord blijven vooralsnog zijn enige trofeeën als voetbaltrainer. Wel pakte hij samen met zijn vader in 1975 de wereldtitel klaverjassen en dat is geen grap ofschoon wel grappig. Is ie toch nog wereldkampioen geweest, in een jaar waarin hij als voetballer Go Ahead Eagles verwisselde voor AZ.

Zoals het Fred Rutten verging in het seizoen 2014-2015 kan het dus – onverhoopt - ook gaan met Arne Slot, die inmiddels halverwege de competitie al weer drie gelijke spelen en drie nederlagen heeft moeten incasseren. En in de eerste de beste wedstrijd uit het bekertoernooi is gekegeld. We staan nog derde maar met name AZ is inmiddels met een opmars bezig. De ploeg versloeg vorige week Ajax in de Arena en gisteren kreeg Willem II met 4-1 klop. Dat zijn prima cijfers en wij moeten ook nog naar Alkmaar toe. Volgende week als laatste wedstrijd voor de winterstop uit naar Heerenveen waar we ook geen beste statistieken hebben dus het jaar zou wel eens in mineur kunnen eindigen. Al hoop ik met u natuurlijk heel erg van niet.

ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart




Tags

rutten column schlemiel aartsrivaal afrika air alkmaar arad arena armetierige arne beginne beloonden bertje bestraften bewogen bonter boogje braak bronckhorst bruins cler clubgeschiedenis danig danny debet deurne drama druppel eagles enschede evenwel evenzeer finishte geblazen gekegeld geknikkerd gemaald gistermiddag grappig groningen heerenveen helmond hofland klad klaverjassen klop kruising kuip kunst laagvlieger landstitel landzaat linea luigi makaay marwijk marwijkiaanse memoreerde metafoor michael mineur misliep mols muurtje ofschoon oliedom ombuigen onmacht ontnemen onverhoopt opmars pec pingel recta remise remises rhijn roet schamele schrijve slot teert tim topselectie tragiek trainersloopbaan trofeeen twente utrecht verging vergrijsd verwisselde voetbalprijs voetbaltrainer wereldkampioen woongemeente zegge

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.



Win met Feyenoord



Feyenoord E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Feyenoord E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 29.340 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

aanvoer acardipane administratieve danall ego eredivisie gaal geloofwaardigheid gimenez gravenberch hancko herik jong jorien kloese kompas kroes madrid middenveldert milambo praag renovatie rvc slot sobat timber ueda willykment woerts yoda