Feyenoord sleept groepswinst binnen in Praag

25 november 2021 20:41

Feyenoord sleept groepswinst binnen in Praag; image source: Pro Shots

Feyenoord is er donderdagavond ternauwernood in geslaagd om de eerste plaats in de Conference League poule veilig te stellen. In het Sinobo stadion werd er met 2-2 gelijkgespeeld tegen Slavia Praag, nadat Dessers opnieuw in blessuretijd toesloeg. Na een 1-0 achterstand trok Dessers de score gelijk, maar in de tweede helft viel de 2-1 na ruim een uur. Dessers bracht redding in de 93e minuut. Feyenoord speelde bijna een uur met 10 man, na een rode kaart voor Guus Til.

Feyenoord en Slavia Praag hielden elkaar in de openingsfase aardig in evenwicht. Beide ploegen wilden vroeg druk zetten op de opbouw van de tegenstander, wat voor een interessante wedstrijd zorgde. Helaas kon Slavia Praag als eerst profiteren van een fout in de opbouw bij Feyenoord. Ofir Marciano - die Justin Bijlow verving onder de lat - speelde te zacht in op Tyrell Malacia, die op zijn beurt het duel te slap in ging. Alexander Bah onderschepte de bal en kon breed leggen op Peter Olayinka, die de bal simpel binnen kon werken.

Feyenoord pakte het na de achterstand prima op en probeerde het spel in eigen hand te houden. Nadat Cyriel Dessers in de ploeg was gekomen voor Bryan Linssen, die last van zijn oog leek te hebben, kreeg de Belg de eerste goede kans voor Feyenoord. Zijn fraaie schot werd tot corner verwerkt door doelman Mandous. Twee minuten later was het wél raak voor Dessers, die na terugleggen van Jens Toornstra prachtig wegdraaide bij zijn verdediger en de bal hard raak schoot in de korte hoek. De rust werd hierdoor met een 1-1 stand bereikt, maar de laatste fase moest Feyenoord wel met 10 man uitspelen. Guus Til kreeg een rode kaart voor een stevige charge op Slavia-aanvoerder Stanciu.

In de tweede helft zagen we een spelbeeld dat te verwachten was. Feyenoord zakte in en liet het initiatief aan Slavia Praag. De Tsjechen begonnen fel, maar kwamen niet tot grote kansen. De eerste mogelijkheid was een kopbal in de 63e minuut, die werd gepakt door Marciano. Enkele minuten later maakte de Israëliër echter een kapitale fout, waar de 2-1 uit viel. Een simpel schot van Stanciu werd losgelaten door de goalie, waarna Jan Kuchta de 2-1 kon binnen tikken.

In de slotfase probeerde Arne Slot wat aanvallende impulsen te brengen met Jahanbakhsh en Nelson. Ook Geertruida mocht nog invallen. Laatstgenoemde was vlak voor tijd erg dicht bij de 2-2, maar zijn kopbal werd van de lijn gehaald. De bal leek over de doellijn te zijn, maar Slavia Praag had de arbitrage aan haar zijde. Toch kwam er gerechtigheid, want diep in blessuretijd bracht Cyriel Dessers de Rotterdammers alsnog langszij. Een perfecte voorzet van Geertruida werd prachtig over doelman Mandous gekopt door de Belg. Daarmee bereikte Feyenoord op miraculeuze wijze de groepswinst en plaatst het zich voor de achtste finales van de Conference League.

Zondag speelt Feyenoord de lastige uitwedstrijd tegen FC Twente. In de Grolsch Veste wordt om 14:30 uur afgetrapt.