Genadeloos Feyenoord walst over IF Elfsborg heen in eerste play-offs duel

19 augustus 2021 21:53

Genadeloos Feyenoord walst over IF Elfsborg heen in eerste play-offs duel ; image source: Pro Shots

In de eerste van twee duels in de play-offs van de Conference League heeft Feyenoord uitstekende zaken gedaan door met 5-0 te winnen van IF Elfsborg. De ploeg van Arne Slot wist binnen een halfuur al op een comfortabele 3-0 voorsprong te staan en gooide de wedstrijd in de tweede helft volledig dicht. Sinisterra tekende voor een hattrick en ook Linssen en Jahanbakhsh pikten nog een goaltje mee.

Feyenoord betrad de groene grasmat van de Kuip donderdagavond met dezelfde elf die vorige week een maatje te groot bleken voor FC Luzern. Ook aanwinst Alireza Jahanbakhsh was dus weer van de partij, die in het vorige Europese duel nog uitviel met een liesblessure en afgelopen zondag de openingswedstrijd van de Eredivisie moest missen tegen Willem II.

Vuurwerk bij opkomst van de spelers, luidruchtige, op elkaar gepakte fans en opperste concentratie op de gezichten van de jongemannen die - gewapend met een missie - de catacomben uit kwamen gemarcheerd: nog voor het begin van de wedstrijd ademde de Kuip de sfeer die kenmerkend is voor een belangrijke pot. Aangekomen in de play-offs van de Conference League was het aan Feyenoord om in deze eerste van twee wedstrijden tegen het Zweedse IF Elfsborg te laten zien dat ze in Rotterdam klaar zijn voor een langdurig verblijf in Europa.

De Rotterdammers leken gebrand te zijn op één ding: winnen. Vanaf de eerste minuut werd de aanval geopend op het Zweedse doel. Een van richting veranderd schot van Toornstra eindigde bijna tussen de palen en enkele minuten later was het Sinisterra die een kans kreeg op de openingstreffer. De rood-witte aanvallen werden veelvuldig en met overtuiging ingezet, maar toch stond de teller na 20 minuten spelen nog op 0-0. Ze zullen even hebben willen warmdraaien, want na die eerste periode begon Feyenoord nóg meer druk naar voren te zetten. In de 20e minuut gaf Sinisterra vanaf links een hoge voorzet, die resulteerde in een prima kopkans voor Linssen. Een moment daarna was het Toornstra die de aanval inluidde: hij gaf de bal vanaf eigen helft mee aan Pedersen, die een sprintje later de voorzet kon geven. Zijn bal ging voor de goal langs, miste Til, belandde voor de voeten van Sinisterra, maar eindigde na diens venijnige schot uiteindelijk hard in het zijnet.

Toch was het niet al te lang wachten op de eerste treffer. In de 25e minuut lanceerde aanvoerder Toornstra een heerlijke, lange voorzet op Sinisterra in het zestienmetergebied. De Colombiaan steeg tot grote hoogte en kon de bal hard in het doel van keeper Tim Rönning koppen. Vijf minuten later was het wéér raak voor de aanvalsmachine van Slot. Een lage, vrije trap van Toornstra waar iedereen behalve Jahanbakhsh overheen stapte, belandde via laatstgenoemde met een flinke poeier in de Zweedse goal. De wals leek op stoom te zijn, want in de 37e minuut is het wederom Sinisterra die, op aangeven van Linssen, de bal feilloos binnen weet te schieten en daarmee de ruststand op 3-0 brengt.

De tweede helft begon eigenlijk vrijwel hetzelfde als de eerste helft: Feyenoord denderde als een onstopbare trein richting Zweeds gebied en de Zweden waren niet bij machte daar iets tegen te doen. Het duurde dan ook maar tot de 48e minuut totdat de Kuip alweer voor de vierde keer deze avond op haar grondvesten trilde. Ditmaal was het op voorgeven van Pedersen dat Sinisterra de bal vrijwel letterlijk kon binnenvliegen. De vernedering voor de Zweden was echter nog niet ten einde: in de 58e minuut stuitte Til van dichtbij nog op de keeper, maar de rebound van Linssen passeerde de doellijn wél. De frustraties liepen aan Zweedse zijde hoog op, waardoor verdediger Holst het veld met een rode kaart mocht verlaten nadat hij de snelle Sinisterra andermaal niet wist bij te houden.

In de resterende dertig minuten van de wedstrijd gebeurde er op voetballend vlak niet bijzonder veel meer. De net van een blessure herstelde Jahanbakhsh werd - begrijpelijk - in de 67e minuut naar de kant gehaald en in zijn plaats mocht Boženík nog even delen in de wedstrijdvreugde. Ook Sinisterra mocht wat eerder rust nemen: hij werd richting het einde van het duel gewisseld voor de deze zomer gekochte doelman Ofir Marciano. Deze wissel had alles te maken met de rode kaart die Bijlow kreeg voor het blokkeren van een in de ogen van de scheidsrechter doorgebroken speler. Het zou het verloop van de wedstrijd niet meer beïnvloeden, want ook met 10 tegen 10 konden de Zweden geen vuist maken tegen dit genadeloze Feyenoord. Daarmee eindigde het eerste duel tegen IF Elfsborg in een schitterende 5-0.

Voor Feyenoord staat aanstaande zondag de tweede competitiewedstrijd op het programma, thuis tegen Go Ahead Eagles om 14:30. Volgende week donderdag mag Feyenoord in de Zweedse plaats Borås om 19:00 uur de return spelen tegen IF Elfsborg. Door de ruime overwinning van vandaag staat de ploeg van Slot al met één been in de groepsfase van de Conference League.