Energiek Feyenoord eenvoudig langs Willem II in openingswedstrijd

15 augustus 2021 18:41

Energiek Feyenoord eenvoudig langs Willem II in openingswedstrijd; image source: Pro Shots

Feyenoord heeft zondagmiddag de eerste wedstrijd in de Eredivisie uit tegen Willem II met ruime cijfers gewonnen. In het Koning Willem II-stadion werd de eindstand 0-4 door doelpunten van Linssen, Sinisterra, Til en Bannis.

Feyenoord begon de opening van de Eredivisie met een licht gewijzigde opstelling ten opzichte van de Europese wedstrijd afgelopen donderdag tegen FC Luzern. Alireza Jahanbakhsh bleek nog niet hersteld te zijn van de liesblessure die hij in dat duel opliep. Op zijn plek speelde daarom Jens Toornstra, wiens positie op het middenveld werd opgevuld door de debuterende Fredrik Aursnes.

Het eerste speelkwartier van de wedstrijd werd gekenmerkt door veelbelovende aanvallen over en weer. Zo wist Toornstra zich in de 5e minuut op snelheid te onttrekken aan de Tilburgse verdediging, maar zijn pass op de meegesprinte Sinisterra belandde net achter de Colombiaan. Met moeite kon Sinisterra de bal nog afleggen aan Til, maar de Tilburgse defensie had zich ondertussen gehergroepeerd en zo stuitte de inzet van Til op een van de Willem II-verdedigers. De rebound die Linssen daarna voor de voeten kreeg trof vervolgens hetzelfde lot.

Een paar minuten later was het bijna raak aan de andere kant van het veld. De verdediging van Feyenoord leek even niet bij de les te zijn want Bergström kon geheel vrij richting het Rotterdamse doel koppen. De Zweedse verdediger kon de laatste Rotterdammer niet van de les brengen en zag zijn kopbal in de handen van Bijlow eindigen. Ook in de 12e minuut was Bijlow scherp: ditmaal stopte hij een kopbal van aanvaller Wriedt. De aanval erna was het Feyenoord weer dat stevig oprukte naar het Willem II-doel. Het stiftje van Til stevende echter recht op doelman Ruiter af, waardoor deze zijn doel nog even schoon kon houden.

Net na het eerste kwartier spelen was het Feyenoord dat een van zijn veelbelovende aanvallen als eerste wist te verzilveren. Een lange bal van Senesi werd weggekopt door een Willem II verdediger, die vervolgens werd opgevangen door Linssen. Na één keer goed klaarleggen waagde de spits het erop en schoot - van ver - de 1-0 binnen in de rechteronderhoek. Daarop barstte het feest los in het uitvak en op het veld, waarbij Linssen zijn goal vierde met een vrolijke vogeltjesdans. Het was dan ook een prachtig schot van Linssen, al ging doelman Ruiter niet helemaal vrijuit.

In de 25e minuut was het wederom raak voor Feyenoord. Sinisterra, die net de bal had weten te veroveren op het middenveld, stormde fanatiek af op het doel van Ruiter. De razende Colombiaan kon afleggen aan Til, maar vertrouwde op zijn eigen kunnen en tikte de bal pardoes naast de doelman in de linkerhoek. In het restant van de eerste helft leken beide teams het wel even te geloven, waardoor de rust in werd gegaan met een 0-2 tussenstand in het voordeel van Feyenoord.

De Rotterdammers wendden de energie die ze in de kleedkamers hadden opgedaan al vroeg in de tweede helft aan om de voorsprong nog eens te vergroten. Een oplettende Til onderschepte in de 48e minuut een te zacht balletje-breed van verdediger Jenssen en schoof de bal - met een beetje geluk - in het getergde doel van de keeper. Een aantal minuten later kregen de Rotterdammers de kans om nóg verder uit te lopen na een heerlijke voorzet van Toornstra op Til, maar de inmiddels warmgedraaide Ruiter wist de inzet van de nieuwe goalgetter van Feyenoord op het nippertje tot een corner te verwerken. Ondertussen leek Willem II steeds minder zin te hebben in de wedstrijd. Verdediger Bergström gooide als eerst de handdoek in de ring: de Zweed vloog in de 57e minuut hoog met gestrekt been tegen de benen van Sinisterra aan en mocht het veld met een directe rode kaart verlaten.

Waar bij Willem II alles fout leek te gaan wat fout kon gaan, creëerde het energieke Feyenoord de ene na de andere kans. Zo werd Til in de 65e minuut in de gelegenheid gesteld om het eens te proberen met een omhaal en schoot Sinisterra de bal een minuut later rakelings voorlangs het Tilburgse doel. Feyenoord moest in het resterende kwartier weliswaar waken voor gemakzucht, maar kwam nooit meer echt in de problemen. In de slotfase maakte Ramon Hendriks zijn Eredivisiedebuut en veranderde Bannis een schot van Haps van richting en bepaalde daarmee de eindstand op 0-4. De competitieouverture werd zo - eenvoudig - winnend afgesloten door Feyenoord.

Aanstaande donderdag staat alweer de volgende wedstrijd op het programma. Om 20:00 uur wordt in De Kuip afgetrapt tegen het Zweedse IF Elfsborg, in de play-off ronde van de Europa Conference League.