Gretig Feyenoord met gemak naar play-offs Conference League

12 augustus 2021 21:53

Gretig Feyenoord met gemak naar play-offs Conference League; image source: Pro Shots

In de derde voorronde van de Conference League heeft Feyenoord de return tegen FC Luzern overtuigend gewonnen. In Rotterdam-Zuid werd het 3-0 door twee doelpunten van Alireza Jahanbakhsh en een doelpunt van Luis Sinisterra. Daarmee heeft Feyenoord zich geplaatst voor de play-offs van de Conference League.

In eigen Kuip verwelkomden de Rotterdammers donderdagavond het uit Zwitserland afgereisde FC Luzern. Nadat Feyenoord vorige week in Luzern met 0-3 te sterk was voor de nummer vijf van de Raiffeisen Super League, moest het nu de gecreëerde gunstige uitgangspositie zien te behouden. Dezelfde elf die in de heenwedstrijd voor resultaat hadden gezorgd, mochten aantreden om dat doel te verwezenlijken.

Hoewel het team van Arne Slot niet onder de hoogste druk hoefde te voetballen - een marge van drie doelpunten zorgde immers voor de nodige speling - zochten de Rotterdammers al in de eerste minuten van de wedstrijd de aanval. Mét succes: in de 8e minuut wist Luis Sinisterra de als een vuurpijl afgeschoten Jahanbakhsh te bereiken met een voortreffelijke steekbal. De nieuwkomer twijfelde geen seconde en schoot genadeloos het eerste doelpunt van de wedstrijd binnen.

Met gerichte charges bleef Feyenoord in de loop van de eerste helft het Zwitserse veld bestormen. Een voorzet van Gernot Trauner gevolgd door een kopbal van Guus Til in de 28e minuut leek de volgende voltreffer te worden voor de Rotterdammers. Til - die al vijf Europese doelpunten voor Feyenoord op zijn naam heeft staan - was daarmee dichtbij zijn zesde treffer, maar zijn inzet werd kordaat weggetikt door keeper Vaso Vasic. Kort daarna kreeg spits Bryan Linssen de bal voor zijn voeten in het zestienmetergebied, maar ook hij wist zijn kans niet te benutten. Vijf minuten later was het alsnog raak voor Feyenoord. Waar Jahanbakhsh zichzelf eerder op de avond als een vuurpijl wist af te schieten, deed hij dat in de 34e minuut met een explosieve uithaal van een meter of 18. Zo ging Feyenoord de kleedkamers in met een comfortabele 2-0 ruststand.

De tweede helft moest Feyenoord het doen zonder de maker van de twee goals: Jahanbakhsh moest kort voor het einde van de eerste helft door een blessure naar de kant. Zijn plaats werd ingenomen door de Slowaakse spits Róbert Boženík. Feyenoord liet echter al vlug zien dat het niet afhankelijk is van individuele ingevingen. Vroeg in de tweede helft schoot Luis Sinisterra op aangeven van Toornstra de 3-0 netjes in de rechterhoek van het Zwitserse net. Linssen stond een paar minuten later niet op scherp en schoot vanaf rechts op de keeper. Ook bij goaltjesdief Til bleef een doelpunt wederom uit: in de 57e minuut kreeg hij van Linssen een prima voorzet aangegeven, maar zijn kopbal belandde andermaal recht in de handen van de keeper.

Voor Slot was het duidelijk dat Feyenoord de wedstrijd definitief in het slot had gegooid: Malacia en Kökcü werden naar de kant gehaald en in hun plaats mochten Ridgeciano Haps en debutant Lennard Hartjes de Rotterdamse grasmat betreden. Een klein kwartier later verlieten Til en Sinisterra het veld voor Naoufal Bannis en de tweede debutant van de avond: Antoni Milambo. Laatstgenoemde schreef gelijk geschiedenis: Milambo werd met zijn leeftijd van 16 jaar de jongste debutant in de clubhistorie van Feyenoord. Het debutantenbal bracht Feyenoord geen verdere doelpunten meer, waardoor werd afgefloten met een prima eindstand van 3-0.

Feyenoord heeft zichzelf daarmee geplaatst voor de play-offs van de Conference League en mag gaan aantreden tegen het Zweedse IF Elfsborg.