Feyenoord door hattrick van Til naar volgende ronde Conference League

29 juli 2021 22:00

Feyenoord door hattrick van Til naar volgende ronde Conference League; image source: Pro Shots

In de belangrijke returnwedstrijd tegen FC Drita heeft Feyenoord in eigen Kuip ternauwernood de winst binnen weten te slepen. Onder het toeziend oog van duizenden supporters wonnen de Rotterdammers de strijd om een plek in de derde voorronde van de Conference League met een zwaarbevochten 2-3. Alle doelpunten van de zijde van Feyenoord kwamen van de nieuwe aanwinst Guus Til.

In zijn eerste officiële wedstrijd in de Kuip werden trainer Arne Slot en zijn kersverse team enthousiast onthaald door de aanwezige Feyenoord-supporters, die allemaal (weer) een ritje naar de teststraat moesten maken om bij deze wedstrijd aanwezig te kunnen zijn. Slot, die de wedstrijd in Kosovo nog begon met Bannis in de spits, had voor de belangrijke return in eigen huis een basisplaats voor nieuwkomer Alireza Jahanbakhsh ingeruimd. Hierdoor schoof Linssen door naar de spitspositie en werd Bannis naar de kant verbannen.

Beide teams begonnen vol energie aan de wedstrijd. Zo wist Feyenoord na nog geen anderhalve minuut spelen de eerste kans al te creëren, maar de knap bereikte Kökcü schoot de bal vanuit de zestien op de lat. Gelijk daarna volgde aan de andere kant van het veld een kans voor middenvelder Astrit Fazliu van FC Drita, die vanuit een vlugge counter rakelings voor het doel van Bijlow langs schoot. Als een rood-witte beweging op het ene moment en een blauwe beweging op het andere moment golfden de kansen in de openingsfase van de wedstrijd dynamisch op en neer.

Niemand minder dan aanwinst Guus Til wist Feyenoord in de 7e minuut op voorsprong te koppen. Net als tegen PAOK werd een cornervariant gespeeld, waarbij Toornstra uiteindelijk een lange bal wist te geven op Linssen in het strafschopgebied. De spits zag kans om de bal voor het Kosovaarse doel te gooien, waar Guus Til deze gretig kon binnenkoppen.

Van lange duur was de Rotterdamse voorsprong niet, want een krappe vijf minuten later tekende spits Simonovski voor de gelijkmaker na een fout in de verdediging van Feyenoord. In de 16e minuut ging het wéér mis: een fout van Fer - die een lange bal op de naar voren gesprinte middenvelder Fazliu verkeerd raakt en uitglijdt - geeft diezelfde Fazliu de kans om oog in oog op met keeper Bijlow een behoorlijke tik aan Feyenoord uit te delen. Dit keer benut hij de gegeven mogelijkheid wél en schiet Feyenoord op een 1-2 achterstand.

Het laatste halfuur van de eerste helft zonk de hoop op een gelijkmaker steeds verder weg. Tot grote ergernis van velen zochten de Kosovaren ook steeds vaker de tijdvertragende eigenschappen van de groene mat op, waardoor het spel nog meer aan dynamiek inboette. Pas tegen het einde van de eerste helft kreeg Feyenoord nog een mogelijkheid, maar het kansrijke schot van Til vloog net naast het doel van keeper Faton Maloku.

De tweede helft was in zeker opzicht een kopie van de eerste helft. Feyenoord ging energiek van start, hetgeen leidde tot een aantal goede mogelijkheden op de gelijkmaker. Leroy Fer, die aan de basis van het tweede tegendoelpunt stond, was de eerste om een goede kans voor zijn voeten te krijgen. Zijn inzet werd echter knap uit de lucht gevist door keeper Maloku. Wat volgde was een golvende reeks kansen over en weer, tot Guus Til in de 67e minuut een afgemeten voorzet van Senesi uitstekend binnen wist te koppen en daarmee Feyenoord alsnog op gelijke hoogte bracht.

Een paar minuten later ontsnapte Feyenoord aan de 2-3 na wederom een ernstige misser van de Feyenoord defensie. Pedersen speelde de bal terug maar miste zijn aanspeelpunt Fer volledig, waardoor FC Drita de bal wist te onderscheppen. Het schot dat volgde passeerde Bijlow, maar gelukkig voor Feyenoord passeerde het schot ook de buitenkant van de paal.
In de 85e minuut was het weer FC Drita dat gevaarlijk voor het Rotterdamse doel kwam - dit keer via invaller Drilon Islami -, maar één op één met Bijlow verzaakte de middenvelder om zijn ploeg naar de overwinning te schieten.

In de laatste officiële minuut van de wedstrijd wist Feyenoord via Guus Til uiteindelijk toch een zwaarbevochten overwinning binnen te slepen. De nieuwe publiekslieveling van Feyenoord tikte zijn derde treffer van de avond binnen en voorkwam zo een debacle voor de Rotterdammers. Feyenoord plaatst zich daarmee voor de derde voorronde van de Conference League.