Transparent
Inloggen
Sluiten

'Clubs willen verder als NL League, Feyenoord niet akkoord met plannen'

29 juni 2021 11:43 - VI.nl
Foto: Pro Shots

"Clubs willen verder als NL League, Feyenoord niet akkoord met plannen"; image source: Pro Shots

Voetbal International meldt dat de clubs uit de Eredivisie en Eerste Divisie afstand hebben genomen van de KNVB en verder willen als de NL League. In de nieuwe opzet zal de KNVB minder te vertellen krijgen over de competitie en gaan clubs zelf het competitieschema bepalen, net zoals de licenties. Bovendien zal de verdeling van het televisiegeld voortaan gaan via een ranglijst die over alle 34 profclubs gaat.

Van die 34 profclubs in Nederland zijn uiteindelijk 30 clubs akkoord gegaan met de plannen. Omdat een ruime meerderheid is bereikt betekent dit dat de plannen ook daadwerkelijk worden doorgezet. De NL League zal uiteindelijk gaan bestaan uit vijf competities. Naast de Eredivisie en Eerste Divisie zal dit ook gelden voor de Eredivisie Vrouwen, de E-Divisie en de Rocket League E-Divisie. In de Eredivisie zullen tot 2025 geen grote wijzigingen worden doorgevoerd in het competitieschema, terwijl de speeldagenkalender optimaal wordt ingericht voor de clubs die actief zijn in Europa. De clubs krijgen bovendien het recht om een wedstrijd te verplaatsen. Ook zullen wedstrijden nog meer verspreid gaan worden.

In de Eerste Divisie wordt onderzocht om de competitie nog verder uit te breiden tot maximaal 24 ploegen. De Jong-teams zullen daarbij behouden blijven. Degradatie zal daarbij niet mogelijk zijn. Ook wordt de mogelijkheid verkend om andere Jong-teams toe te voegen, eventueel uit het buitenland. Chris Woerts meldde eerder deze week bij Veronica Inside dat er plannen zijn om Jong Indonesië toe te voegen aan de competitie zodat er een markt aangeboord kan worden met 270 miljoen potentiële tv-kijkers.

In de nieuwe opzet zou een einde komen aan de opzet dat 5/6de van de clubs akkoord moeten zijn bij wijzigingen in de competitie. De meeste beslissingen zullen worden genomen door een nog op te richten One Tier Board met vier onafhankelijke leden. Dit zal één lid zijn namens de vier topclubs, één van de middenmoot van de Eredivisie, één van de clubs onderin en één van de clubs uit de Keuken Kampioen Divisie. De verwachting zou zijn dat er honderd miljoen euro aan extra inkomsten zouden komen. Ajax en Feyenoord zijn vooralsnog tegen de plannen, maar gezien de ruime meerderheid worden de plannen wel doorgezet.

Een woordvoerder van Feyenoord laat in een reactie weten dat de club nog lang niet aan boord is. "Het gaat om een grote verandering. Van structuur en de herverdeling van gelden en zeggenschap", zo wordt aangegeven. "Daar kun je pas ja tegen zeggen als precies duidelijk is wat dat betekent. Daarnaast ziet Feyenoord nog geen vooruitgang voor de club hierdoor."

Meer op VI.nl
Tags

eredivisie jong competitieschema doorgezet knvb aangeboord boord degradatie indonesie licenties middenmoot nederland potentiele rocket televisiegeld tier verdeling verkend veronica woerts zeggenschap

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


2 jaar geleden
TV rechten lekker zelf gaan verkopen. Onzin dat je dit met top oss moet delen. Daar kijkt geen hond naar.
+1/-0

2 jaar geleden
Alleen instappen als Jong Feyenoord in de eerste divisie komt.
+1/-0


Win met FeyenoordFeyenoord E-zine

Meer dan 27.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

acardipane advocaat afbrandt arena cate eredivisie eringa gimenez kern kloese knvb kroes middenveldert minteh mislintat ono overmars paixao pier praag rvc side slot staken steijn voorhand voorzitten willykment yoda zerrouki