Feyenoord eindigt competitie met makkelijke overwinning op RKC

16 mei 2021 16:25

Feyenoord eindigt competitie met makkelijke overwinning op RKC; image source: Pro Shots

Feyenoord heeft de laatste reguliere wedstrijd van dit Eredivisie-seizoen in eigen Kuip met 3-0 gewonnen van RKC Waalwijk. Met doelpunten van Jørgensen en Toornstra in de eerste helft en een vlotte treffer van Berghuis in de tweede helft wist de ploeg van Dick Advocaat de wedstrijd al snel in het slot te gooien.

In de laatste reguliere competitiewedstrijd van dit seizoen begon middenvelder Achraf el Bouchataoui in de basis, evenals de naar de Verenigde Staten vertrekkende keeper Nick Marsman. Veel meer op het spel dan de eer stond er vandaag niet, omdat Feyenoord al verzekerd is van de vijfde plaats in de Eredivisie. Voor tegenstander RKC is een veilige plek zo goed als zeker.

In een spanningsloze wedstrijd begonnen beide clubs opvallend voortvarend. De eerste doelpoging van de wedstrijd kwam al in de 2e minuut van de zijde van Feyenoord. Ridgeciano Haps kreeg een balletje in de diepte, kapte en schoot vervolgens onbesuisd over de lat van RKC-keeper Lamprou. Een paar minuten later kreeg RKC de eerste kans: via Sow werd Bakari het zestienmetergebied ingestuurd, maar diens lage voorzet werd door niemand aangeraakt en ging rakelings voorlangs het doel van Nick Marsman.

Naarmate de eerste helft vorderde was het vooral RKC dat bij tijd en wijle een stiekem kansje wist te creëren. De Waalwijkers stuitten echter steeds op Spajic en Marsman, die er bij alle pogingen wel een hand of been tussen wisten te krijgen. In de 37e minuut belandde een voorzet van Kökcü bij Berghuis, die de bal vanaf de rechterkant perfect terug wist te leggen op de inlopende Jørgensen. Enigszins tegen de verhoudingen in bracht Jørgensen zijn team daarmee op voorsprong. Het bleek de oppepper te zijn die Feyenoord nodig had, want net voor het einde van de eerste helft verdubbelden de Rotterdammers hun voorsprong. Nadat een schot van Berghuis door Lamprou werd geblokt, kreeg Toornstra plots een kans voor zijn voeten. De ervaren middenvelder twijfelde geen moment en schoof de bal beheerst in het Waalwijkse doel. Zo mocht de ploeg van Dick Advocaat na 45 minuten spelen even op adem komen met een welkome 2-0 op het scorebord.

De tweede helft werd na een paar minuten spelen ingeluid door wederom een Rotterdamse treffer. Ditmaal was het Berghuis die het Waalwijkse net wist te vinden, na een fraaie voorzet van Sinisterra vanaf de achterlijn. Tot aan de 66e minuut bleef het verder vrij rustig op het veld, tot een aantal Feyenoord-supporters het stadion binnen wisten te dringen. Na een paar minuten van luid en kleurrijk geknal van rookbommen, fakkels en vuurpijlen dropen de enthousiastelingen weer af. Toen de vuurwerkrommel op de grasmat weer enigszins was opgeruimd, kon de wedstrijd hervat worden. De slotfase werd uitgespeeld zonder Toornstra, Sinisterra en Jørgensen. Het drietal werd vervangen door Diemers, Teixeira en Bozenik. Even later kreeg ook Conteh wat speeltijd in de plaats van Berghuis. Zowel Diemers als Teixeira kregen in de 84e minuut nog een kans op de 4-0 na een goede loopactie van Malacia, maar allebei kwamen ze niet verder dan het aluminium. Zo bleef er 3-0 staan op het scorebord en mag Feyenoord zich gaan opmaken voor de play-offs om deelname aan de Conference League.

Aanstaande woensdag speelt Feyenoord de eerste wedstrijd in de play-offs. Om 21:00 uur wordt er afgetrapt tegen stadsgenoot Sparta Rotterdam. De winnaar van deze wedstrijd plaats zich voor de finale, die op zaterdag 22 mei wordt gespeeld tegen de winnaar van de wedstrijd FC Utrecht - FC Groningen. Indien Feyenoord de play-offs wint, plaatst het zich voor de tweede voorronde van de Conference League.