Transparent
Inloggen
Sluiten

Onmachtig Feyenoord verliest weinig enerverende Klassieker

9 mei 2021 16:27
Foto: Pro Shots

Onmachtig Feyenoord verliest weinig enerverende Klassieker; image source: Pro Shots

Feyenoord heeft zondagmiddag in de eigen Kuip de Klassieker tegen Ajax met 0-3 verloren. Nadat Ajax via een eigen doelpunt van Senesi op voorsprong wist te komen, kreeg Feyenoord vlak voor rust met een penalty en een rode kaart voor Alvarez dé kans om de wedstrijd te kantelen. De zwak ingeschoten penalty werd gemist door Fer. Toen Malacia tien minuten na rust zijn tweede gele kaart kreeg was het verzet van Feyenoord gebroken. Ajax kwam na rust niet meer in de problemen en liep eenvoudig uit naar 0-3.

In alweer de 197e Klassieker moet Feyenoord het zien te stellen zonder vaste krachten Jens Toornstra en Steven Berghuis, die hun ploeg door schorsingen enkel vanaf de tribune mogen steunen. Waar voor de opponent van vandaag niets meer op het spel staat, moet Feyenoord op deze zonnige Moederdag alle zeilen bijzetten wil het nog op de vierde plaats in de Eredivisie kunnen eindigen en zich op die manier kwalificeren voor de derde voorronde van de Conference League.

Zoals wel vaker dit seizoen begint Feyenoord plichtbewust aan de zware opgave die op het programma staat. In de 8e minuut creëren de Rotterdammers zo de eerste goede kans, wanneer Geertruida de bal laag over de grond voorgeeft aan een naar het centrum gelopen Teixeira, die aldaar vervolgens compleet over de bal heen schiet. De gemiste bal rolt verder naar de op links meegekomen Linssen, die het leer krachtig richting de korte hoek schiet. Ajax-doelman Stekelenburg is er echter op tijd bij om een stokje te steken voor een Rotterdamse treffer.

Zoals ook wel vaker dit seizoen, valt er vervolgens na een flinke dosis gerommel, gepruts en pech een tegentreffer. Een hoekschop van Tadić wordt onfortuinlijk door Senesi in eigen doel gewerkt, waardoor het scorebord na twintig minuten spelen 0-1 laat aflezen. Even daarvoor weet Fer de eerste gele kaart van de wedstrijd binnen te slepen na een tackle op Gravenberch, waardoor hij al vroeg in de wedstrijd op scherp komt te staan. Zo begon Feyenoord aanvankelijk redelijk aan de wedstrijd, maar maakten de Rotterdammers het vooral zichzelf erg moeilijk door ingeslopen slordigheden de overhand te laten nemen.

Gedurende het restant van de eerst helft blijft Feyenoord met weinig succes zoeken naar de aansluitingstreffer. In de 27e minuut lijkt Feyenoord via Boženík op gelijke hoogte te komen, maar een alerte vlagger ziet zijn voet buitenspel staan en voorkomt dat de treffer genoteerd wordt. Het duurt daarna tot het einde van de eerste helft voor de eerstvolgende kans zich aandient. Een vrije trap van Kökcü belandt in een bijzondere scrimmage voor het doel, maar wordt uit het doel gehouden door de hand van Ajax-verdediger Alvarez. Voor het voorkomen van de gelijkmaker krijgt de Mexicaan een rode kaart te zien en legt scheidsrechter Makkelie de bal op de stip. Één op één met de keeper weet Leroy Fer zijn zenuwen niet in bedwang te houden en laat zijn magere inzet stoppen door doelman Stekelenburg. Zo ziet Feyenoord de catacomben na 45 minuten spelen tegemoet met een doelpunt minder en een mannetje meer.

De tweede helft lijkt Feyenoord te willen en kunnen profiteren van de manmeersituatie. De ploeg van Dick Advocaat heeft meer balbezit op vijandelijke helft en weet door de ontstane ruimtes een paar kleine kansen af te dwingen. De eerste Ajax-counter na een uur spelen brengt de poppetjes op het veld echter weer in balans, als scheidsrechter Makkelie oordeelt dat Malacia de opgekomen Antony heeft gevloerd. Malacia ontvangt daarvoor zijn tweede gele kaart en zo komt aan de manmeersituatie al vlug een einde.

10 tegen 10 zal voor menig supporter al snel voelen als 11 tegen 9 wanneer in de 67e minuut een lage voorzet van Rensch door Haps in eigen goal wordt gelopen, zonder dat hij daarbij op de huid werd gezeten door enige Ajacied. Tien minuten voor het einde van de wedstrijd krijgt Feyenoord de derde tegengoal te incasseren, ingeluid door balverlies van Fer op het middenveld. Na terugleggen van Tadic was het Kudus die in de verre hoek Bijlow wist te passeren en het duel definitief in het slot gooide.

Aanstaande donderdag speelt Feyenoord om 14:30 uur de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo.
Discussieer mee op de forums


Tags

fer klassieker malacia alvarez enerverende makkelie manmeersituatie onmachtig senesi stekelenburg tadic advocaat aflezen aldaar alerte almelo antony balverlies bedwang belandt berghuis bijlow bijzetten bozenik conference counter dosis eredivisie geertruida gepruts gerommel gevloerd gooide gravenberch haps heracles huid ingeluid ingeschoten ingeslopen kantelen kokcu krachten kudus kuip linssen magere meegekomen menig moederdag onfortuinlijk oordeelt opgave opgekomen opponent passeren plichtbewust rensch rolt scrimmage slordigheden slot stokje teixeira terugleggen toornstra verzet vijandelijke vlagger vlug voorgeeft voorronde zeilen zonnige

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.Feyenoord E-zine

Meer dan 25.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws
Tagcloud

acardipane afrika arne balde berghuis bestlander bijlow boer bozenik brad conteh destructief edirin hanegem herik instortingsgevaar jones jorien kermit kuijt kuip marwijk mischien nederland onzin oranje ramesoe tno visuele willykment