Transparent
Inloggen
Sluiten

Komst van Super League legt bom onder huidige Champions League

19 april 2021 09:35
Foto: Pro Shots

Komst van Super League legt bom onder huidige Champions League; image source: Pro Shots

Twaalf Europese topclubs hebben zondag de komst van een Super League aangekondigd. Manchester City, Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea, Tottenham Hotspur, Real Madrid, Atletico Madrid, Barcelona, Juventus, Internazionale en AC Milan willen uiteindelijk in een competitie van twintig clubs jaarlijks om de titel strijden. De twaalf oprichtende clubs zouden samen met nog drie andere clubs ieder jaar verzekerd zijn van deelname, terwijl vijf andere clubs zich kunnen kwalificeren.

Volgens de New York Times zouden clubs alleen al bij deelname aan de Super League verzekerd zijn van 425 miljoen euro ieder seizoen. Zo zou de Amerikaanse bank JP Morgan jaarlijks 4 miljard euro willen steken in de competitie.

In het statement wordt aangegeven dat de wedstrijden voor de Super League midweeks worden gespeeld, zodat de clubs in het weekend kunnen spelen in de nationale competitie. De voetbalbonden hebben samen met de UEFA en FIFA echter keihard uitgehaald naar de clubs. Clubs die deelnemen aan de Super League worden uitgesloten van deelname aan nationale en internationale competities. Ook zouden spelers van clubs uit de Super League niet meer in actie mogen komen voor de nationale elftallen. Ook de KNVB heeft zich bij dit statement aangesloten.

De komst van de Super League legt ook direct een bom onder de Champions League en de andere toernooien. Maandag zou bij een vergadering van de UEFA juist ingestemd gaan worden met een nieuw model van de Champions League vanaf 2024. Ook de twaalf clubs stonden achter deze opzet, maar zijn nu alsnog met de komst van de Super League aangekomen. Bovendien zijn de twaalf clubs ook direct opgestapt uit de European Club Association. Ook de ECA heeft zich fel tegen de komst van een Super League gekeerd.
Tags

bom madrid statement uefa aangekomen arsenal association atletico barcelona chelsea fifa ingestemd internazionale juventus knvb liverpool milan miljard morgan oprichtende times titel tottenham york

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


5 weken geleden
Nou daar hoeven we ons niet druk over te maken..laten we eerst de jeugd maar in de kk divisie laten voetballen..
+2/-0

5 weken geleden
Indien die Super League door zou gaan met genoemde clubs, waar ik geen probleem mee zou hebben want laat ze dan maar oprotten, dan is het binnen 3 jaar over. Komen ze op hangende pootjes terug.
+1/-0

5 weken geleden
Gegarandeerde inkomsten; dat is wat deze clubs willen. Gigantiche televisie- en sponsorgelden waarmee in de nationale competitie afstand kan worden genomen van de rest en men op Europees niveau met de allergrootste club kan blijven wedijveren.

Een gesloten league zonder degradatie is puur zekerheid inbouwen, want een jaar CL mislopen (wat nu kan gebeuren, door slecht beleid) doet financieel veel pijn.

Ik ben in zekere zin blij met dit idee, in die zin dat ik hoop dat geen enkele Nederlandse club hieraan deel kan gaan nemen en overige Europese toernooien (CL, EL) zodanig uitgekleed worden dat er geen enorm financieel voordeel aan deelname meer zit.

Dan wordt het nationale speelveld weer meer gelijk, en kunnen we (al dan niet in samenwerking met de Belgische competitie) ons gaan richten op een nog gelijkwaardiger competitie voor Nederlandse teams. Het gaat namelijk niet alleen om niveau, maar ook om spanning.

Zo'n Super League wil geen spanning, en negeert alle elementen uit de grote Amerikaanse competities (waar dit idee vanzelfsprekend aan gespiegeld is) die deze spanning en gelijkwaardigheid stimuleren. Juist die elementen moeten we in Nederland inbrengen. Dan worden de verschillen kleiner, stijgt de spanning en pas dan kun je (op den duur) het gat gaan verkleinen met andere markten.

Wat er nu gebeurt is dat de verhoudingen tussen top en de rest (in de nationale competities, Europees gezien, EN straks bij de Super League) alleen maar groter worden. Op de kortere termijn is dat voor de top goed, maar op de langere termijn gaat dit niet werken.
+1/-0

5 weken geleden
Ik mis de clubs uit Duitsland en Frankrijk in het lijstje.
+1/-0Feyenoord E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Feyenoord E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 25.095 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws
Tagcloud

aanhoudende aeb antonucci arnesen berghuis bijlow diepgang fer geertruida hanegem hassel hendriks inziens jarig malacia mijns milan ramesoe salarisbudget senesi slot sobat stam svensson tekengeld til ven wehrmann willykment zirkzee