Feyenoord behaalt belangrijke zege in de Domstad

11 april 2021 14:14

Feyenoord behaalt belangrijke zege in de Domstad; image source: Pro Shots

Feyenoord heeft zondagmiddag een belangrijke 1-2 overwinning geboekt op bezoek bij FC Utrecht. Na een hele matige eerste helft waarin het binnen het kwartier op achterstand kwam, werd de overwinning via een eigen goal van oud-Feyenoorder Simon Gustafson en een fraaie knal van Steven Berghuis alsnog over de streep getrokken.

Met vijf verdedigers verscheen Feyenoord vandaag aan de vroege aftrap in de Galgenwaard. Gehuld in het nieuwe Full Support-groen - speciale shirts voor de doorbetalende seizoenkaarthouder - was de tactiek van Advocaat duidelijk: in balbezit zou met de aanvallend ingestelde backs Malacia en Geertruida een meerderheid op het middenveld gecreëerd moeten worden. In de eerste helft verliep dit tactische plan voor geen meter. FC Utrecht was veruit de gevaarlijkste ploeg en creëerde een handvol kansen. Dit werd met name veroorzaakt door de open ruimtes aan de zijkanten, waar de dieper spelende Malacia en Geertruida ontbraken. Feyenoord kwam nauwelijks voor de goal van Oelschlägel en had in balbezit veel moeite om het spel te maken. Mede daarom switchte Advocaat halverwege de eerste helft terug naar een 4-3-3 formatie.

Het was te danken aan de reflexen van Justin Bijlow en het cadeautje van Simon Gustafson dat de ruststand 1-1 was. De oud-Feyenoord kopte vlak voor het halfuur een corner van Steven Berghuis achter zijn eigen keeper, waardoor hij Feyenoord naast zijn eigen ploeg bracht. Verder was het vooral FC Utrecht dat de wedstrijd domineerde. Al in de vierde minuut was Van de Streek dicht bij de 1-0, maar zijn schot ging rakelings naast. In de 13e minuut leek Kerk de 1-0 alsnog te maken, maar dit keer bracht Bijlow knap redding. Uit de hierop volgende corner werd de score echter wel geopend, doordat Leroy Fer de bal ongelukkig in eigen doel werkte. Ook na de openingstreffer bleef FC Utrecht het gevaarlijkst, met meerdere kansen voor de watervlugge vleugelspeler Gyrano Kerk. Telkens was Justin Bijlow de winnaar in deze tweestrijd en daardoor mocht Feyenoord niet klagen met de 1-1 ruststand.

In de tweede helft werd Eric Botteghin - die vlak voor rust ontsnapte aan zijn tweede gele kaart - vervangen door de van het coronavirus herstelde Luis Sinisterra. Door deze ingreep kreeg Feyenoord meer grip op de wedstrijd en in de 57e minuut kwam het dan ook op voorsprong. In eerste instantie kon Diemers alleen op Oelschlägel af, maar de Feyenoorder wachtte te lang en kwam niet tot scoren. Uit de aanval die hierop volgde speelde Sinisterra met een dubbele schaar Troupée uit, waarna hij goed teruglegde op Berghuis. De captain schoot de bal onberispelijk binnen in de korte hoek en zorgde daarmee voor de 1-2. Na dit doelpunt kwam de van een kuitbeenbreuk herstelde Teixeira in de ploeg voor Fer.

Het eerste echte gevaar van FC Utrecht na rust kwam in de 73e minuut. Na terugleggen van Boussaïd schoot Van de Streek hard op de vuisten van Bijlow, die daarmee de 2-2 voorkwam. Voor het laatste kwartier bracht trainer Hake een aanvallende wissel door ex-Feyenoorder Elia te brengen voor verdediger Ter Avest, die op 16 april 2017 de 2-0 op fantastische wijze binnenschoot namens Feyenoord tegen… FC Utrecht, en daarmee het kampioenschap een stuk dichterbij bracht. Gelukkig bleef een dergelijke actie dit keer uit. Ook Elia’s medespelers konden geen potten meer breken, waardoor de 1-2 overwinning een feit was. Overigens moest Justin Bijlow in de blessuretijd wederom het veld verlaten met een blessure, na een botsing met Gyrano Kerk. De tijd zal leren wat de ernst van de blessure is.

Zondag 25 april speelt Feyenoord om 16:45 uur de hele belangrijke thuiswedstrijd tegen directe concurrent Vitesse.