Foutenfestival in Enschede eindigt in gelijkspel

21 februari 2021 14:07

Foutenfestival in Enschede eindigt in gelijkspel; image source: Pro Shots

Feyenoord heeft zondagmiddag met 2-2 gelijk gespeeld tegen FC Twente. In Enschede startten de Rotterdammers uitermate zwak, wat voor een snelle 2-0 achterstand zorgde. Dankzij treffers van Jens Toornstra en Steven Berghuis kwam Feyenoord weliswaar langszij bij de Tukkers, maar desondanks verloor het twee belangrijke punten in de strijd om Europees voetbal.

De wedstrijd van vandaag is de eerste van een reeks bepalende wedstrijden voor de ploeg van Advocaat, met verderop deze week ook nog Groningen-uit en AZ-thuis op het programma. Zoals de oefenmeester van de Rotterdammers voorafgaand aan de wedstrijd ook al aangaf wordt het deze week aanhaken of afhaken bij de top. In de vroege ochtend van de eerste van deze belangrijke duels werd de Feyenoord spelersgroep al bijtijds gewekt: om 05.00 uur hadden zich tal van Twente-aanhangers verzameld voor het hotel waar de spelersgroep verbleef, die zij verwelkomden met een heuse vuurwerkshow.

Bij de Rotterdammers waren er onder andere basisplaatsen voor Kökcü, Spajic en Nieuwkoop, waarmee trainer Advocaat de opstelling ten opzichte van de vorige wedstrijd tegen Heerenveen behoorlijk had gewijzigd. Ondanks de vroege wekker verscheen Feyenoord niet wakker aan de aftrap in Enschede. FC Twente begon fel en zette vroeg druk, waardoor de Tukkers het lastig maakten voor Feyenoord om daar onderuit te voetballen. Toch speelden de eerste tien minuten zich vooral af op het middenveld: beide ploegen hadden moeite om voorbij elkaars 16-meter te spelen. De eerste echte aanval van de Tukkers waarbij het ze wél lukte om de 16-meterlijn te passeren leverde in de 11e minuut echter meteen een penalty op: Luciano Narsingh werd op snelheid aangetikt door Marcos Senesi, waardoor scheidsrechter Makkelie naar de stip moest wijzen. Het buitenkansje werd benut door Danilo Pereira. Vrijwel meteen na de 1-0 volgde ook de 2-0 voor FC Twente. Na een mooi hakballetje van Menig op Narsingh, kon Ebuehi de voorzet van Narsingh bij de tweede paal binnentikken.

Na opnieuw een slappe start kwam Feyenoord halverwege de eerste helft terug in de wedstrijd. Een afgeslagen voorzet van Diemers viel na slecht uitverdedigen op de kop van de 16 voor de voeten van Toornstra. De middenvelder krulde de bal vervolgens met veel snelheid en precisie in de rechterbovenhoek: 2-1. Zo vond Feyenoord halverwege de tweede helft tegen de verhoudingen in de aansluitingstreffer. Hierna kwam Feyenoord iets beter in de wedstrijd, wat tot meer en langer balbezit leidde. Kansen vielen er voor de rust echter niet meer te noteren, waardoor Feyenoord met een 2-1 achterstand de kleedkamer opzocht.

Na rust was de eerste grote kans voor FC Twente. Geschutter bij Spajic en Senesi zorgden voor een vrije doorgang voor Luciano Narsingh, maar de rechtsbuiten kon zijn oude ploeg geen pijn doen. Met een knappe reflex verwerkte Marsman zijn inzet tot hoekschop. Enkele minuten later ging de doelman echter flink in de fout bij de zijlijn, waardoor Narsingh opnieuw een gigantische kans op de 3-1 kreeg. De aanvaller schoot - gelukkig voor Feyenoord - onbesuisd in, tegen de enige Feyenoord speler die nog in de goal stond: Marcos Senesi. Zo leek de 3-1 er eerder in te zitten dan de gelijkmaker. Zo kreeg ook Danilo Pereira een vrije schotkans na geklungel achterin bij Feyenoord.

Tegen alle verhoudingen in kwam Feyenoord halverwege de tweede helft toch op gelijke hoogte en opnieuw was defensief geklungel de aanleiding tot de treffer. Roemeratoe speelde te onnauwkeurig terug op Dumic, die op snelheid werd geklopt door Sinisterra. De FC Twente-verdediger trok aan de noodrem en haalde de Colombiaan neer, waardoor dus ook Feyenoord een penalty kreeg. Steven Berghuis wist hier wel raad mee en schoot zijn 13e competitietreffer binnen.

De slotfase werd ingeluid met een goede kans voor Queensy Menig, die Geertruida - tot grote woede van Advocaat - makkelijk omspeelde en de bal rakelings voorlangs schoot. Feyenoord nam hierna het initiatief weer over en had een stuk meer balbezit dan de thuisploeg. Toch bleven slordigheden voorkomen dat de Rotterdammers tot uitgespeelde kansen konden komen. De wedstrijd eindigde daardoor na 94 minuten in een 2-2 gelijkspel.

Aanstaande woensdag speelt Feyenoord de inhaalwedstrijd op bezoek bij FC Groningen. In de Euroborg wordt er om 18:45 uur afgetrapt.