Transparent
Inloggen
Sluiten

OMT-lid: 'Pas in januari 2022 kunnen we weer denken om massaal naar de stadions te gaan'

19 februari 2021 17:50 - NOS.nl
Foto: Pro Shots

OMT-lid: "Pas in januari 2022 kunnen we weer denken om massaal naar de stadions te gaan"; image source: Pro Shots

Zondag wordt bij NEC - De Graafschap getest met publiek, iets wat volgende week ook gebeurt bij Almere City - Cambuur. Als onderdeel van het Fieldlab-programma wordt met 1500 toeschouwers getest hoe een beperkt aantal fans een voetbalwedstrijd kan bezorgen. In een reactie aan de NOS laat OMT-lid, arts-microbioloog en hoofdonderzoeker van het programma Andreas Voss echter weten dat het niet waarschijnlijk is dat in dit kalenderjaar gevoetbald kan worden met volle tribunes. "Ook als de uitkomsten van de Fieldlabs louter positief blijken te zijn, verwacht ik niet dat het kabinet op stel en sprong toestaat dat de poorten van de voetbalstadions in 2021 weer volledig open mogen", zo geeft hij aan.

Voss benadrukt dat de intentie van het onderzoek niet is om de stadions zo snel mogelijk weer volledig gevuld te krijgen. "We gaan onderzoeken hoe steeds meer toeschouwers in steeds grotere bubbels veilig op de tribunes kunnen plaatsnemen", zo geeft hij aan. "Tot op heden zijn we ervan uitgegaan dat wanneer tienduizend toeschouwers op een wedstrijd afkomen iedereen automatisch risico loopt besmet te raken. Wat we willen aantonen, is dat wanneer je zo'n groep verdeelt in tien bubbels van duizend toeschouwers die geen contact met elkaar hebben, het gevaar op besmetting significant kleiner is."

Het lid van het Outbreak Management Team gaat verder: "Met de bevindingen van het Fieldflab hopen we tot een model te komen waarmee clubs uit het betaald voetbal de rest van dit kalenderjaar een beperkte hoeveelheid supporters kunnen ontvangen om zodoende financieel het hoofd boven water te houden. Pas in januari 2022, wanneer iedereen in Nederland ingeënt is en de mutaties van het virus hopelijk niet dusdanig zijn dat het effect van de vaccinaties minder wordt, kunnen we er weer aan denken om massaal naar de stadions te gaan."

De KNVB heeft in een reactie al uitgehaald naar de uitlatingen van Voss. "Niemand in Nederland kan en durft verder vooruit te kijken dan een week of vier. Hoe kan meneer Voss dan zeggen hoe de situatie zich volgens hem de komende tien maanden ontwikkelt?", zegt secretaris-generaal van de KNVB Gijs de Jong tegen Voetbal International. "Onze hypothese is een geheel andere. Wij zijn ervan overtuigd dat de komende maanden op basis van de vaccinatiestrategie en het seizoenseffect de druk op de zorg zal afnemen. Dit gecombineerd met een hybride model van vaccineren en testen moet meer mogelijk maken dan Voss nu voorspiegelt."

Meer op NOS.nl
Tags

voss toeschouwers omt bubbels knvb nederland andreas arts besmet besmetting cambuur fieldflab fieldlab fieldlabs generaal gijs graafschap hoeveelheid hoofdonderzoeker hybride hypothese jong kabinet meneer microbioloog mutaties nos outbreak secretaris seizoenseffect vaccinaties vaccinatiestrategie vaccineren voetbalstadions voetbalwedstrijd water zorg

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


6 maanden geleden
Onbegrijpelijk, met een beetje inventiviteit zou dit eerder moeten kunnen inderdaad.
+1/-0

6 maanden geleden
Zou beter zijn als individuele OMT leden zich terughoudend opstellen in de media.
Laat ze zich beperken tot het uitbrengen van een deugdelijk advies gebaseerd op feiten en niet op aannames, richting de regering.
+1/-0

reactie verwijderd

6 maanden geleden
Er is nog nooit gebleken dat bij massa bijeenkomsten buiten sprake is geweest van meer besmettingen. Er is dus geen enkele reden om de stadions pot dicht te houden.
+2/-0

6 maanden geleden
Australian open finale gekeken, kon daar ook prima met best veel publiek.
+1/-0

 
6 maanden geleden
Daar zijn ook bijna geen besmettingen meer ,omdat ze hele strenge lockdowns hebben gehad .
+1/-0

willem van Hanegem (geschorst)
6 maanden geleden
OMT een geheimzinnige genootschap die dit land plots regeert en Rutte is een slaaf
+1/-0

 
6 maanden geleden (gewijzigd)
Die mensen voelen zich nu relevant terwijl je normaal nooit wat van ze hoort over hun werk in Berlijn en London is het al duidelijk dat ze daar hebben overdreven om strengere maatregelen door tevoeren en het klootjesvolk klaar temaken.
+1/-0Feyenoord E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Feyenoord E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 25.070 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws
Tagcloud

acardipane ado advocaat arnesen bane bijzijn blindelings bozenik burger diemers galatasaray heerenveen hendriks kokcu linssen midtjylland ramesoe slot socrates spelersmateriaal til toornstra trauner vakkiek vente volendam voorelkaar willykment wonder zaakjes