Feyenoord in zwakke topper onderuit in Amsterdam

17 januari 2021 18:40

Feyenoord in zwakke topper onderuit in Amsterdam; image source: Pro Shots

Feyenoord is in de eerste competitietopper van het seizoen tegen een nederlaag aangelopen. In Amsterdam ging de ploeg met 1-0 onderuit. Een slechte start van de wedstrijd kwam Feyenoord uiteindelijk duur te staan, omdat er na een half uur spelen pas begonnen werd met voetballen.

Dick Advocaat koos er voor om zijn ploeg massaal terug te laten trekken en Ajax op die manier het voetballen onmogelijk te maken. Het gevolg was dat Feyenoord vrijwel constant met alle spelers op de eigen helft stond, maar er ook nauwelijks gevaar was. De eerste keer dat de thuisploeg wel door de muur wist te komen, was het echter meteen raak. Marcos Senesi liet zich eenvoudig uitspelen en Nick Marsman was vervolgens kansloos op het schot van Gravenberch. Veelzeggend voor het spel van Feyenoord waren de statistieken halverwege de eerste helft. Slechts 22% balbezit en geen enkel schot.

Na een half uur spelen kroop Feyenoord eindelijk een beetje uit de schulp en dat leidde vrijwel direct tot een enorme kans. Ridgeciano Haps zag zijn inzet nog net gekeerd worden. Ook Jens Toornstra kreeg een enorme kans, maar dat had hetzelfde resultaat. Hij bleek bovendien buitenspel te staan, dus een eventuele treffer zou niet geteld hebben. In de blessuretijd van de eerste helft zag Toornstra een schot nog in het zijnet belanden, zodat de ploeg met een 1-0 achterstand de rust in ging.

Feyenoord leek in de tweede helft wat aanvallender te staan en dat betekende dat er voor beide doelen meer gevaar was. Steven Berghuis kreeg al snel een goede kans, maar schoot net naast het doel. Nadat Ajax ook een grote kans kreeg, leek het na een uur spelen gelijk te worden. Nicolai Jorgensen schoot uit een pass van Toornstra goed binnen. De middenvelder bleek echter nipt buitenspel te staan, zodat de treffer werd geannuleerd.

Het afgekeurde doelpunt leek juist Ajax vleugels te geven, want ruim een kwartier lang was het duidelijk weer de betere ploeg op het veld. Het werd echter amper gevaarlijk. Feyenoord werd dat een kwartier voor tijd plotseling weer wel. Berghuis zag een schot net naast het doel gaan.

Zeven minuten voor tijd bracht Advocaat met Lucas Pratto een extra spits binnen de lijnen en ging het meer risico nemen. Tot echte kansen leidde het lange tijd niet. Pas in de vijfde minuut van blessuretijd kreeg Leroy Fer een enorme kans, maar ook hij zag zijn inzet gekeerd worden. Luis Sinisterra kopte twee minuten later nog op de lat en daarna was het duel direct klaar. Het betekende dat Feyenoord met 1-0 onderuit ging.