Feyenoord boekt nipte overwinning op PEC Zwolle

13 januari 2021 22:49

Feyenoord boekt nipte overwinning op PEC Zwolle; image source: Pro Shots

Feyenoord heeft woensdagavond een krappe maar verdiende 1-0 overwinning op PEC Zwolle behaald. Na een 0-0 ruststand werd de enige treffer na 64 minuten gemaakt door Luis Sinisterra. Dankzij de overwinning klimt Feyenoord naar de tweede positie op de ranglijst en kan het met opgeheven hoofd naar Amsterdam afreizen voor de Klassieker van aanstaande zondag.

Ten opzichte van de wedstrijd tegen Sparta was de opstelling van Feyenoord op één plek gewijzigd: Bryan Linssen - die in de laatste wedstrijd voor de winterstop nog een hattrick maakte maar daarna tegen Sparta op de bank zat - mocht nu toch weer aan de aftrap verschijnen. Verder hield Advocaat vast aan dezelfde namen die afgelopen zondag met 0-2 de Rotterdamse derby wisten te winnen.

Feyenoord begon aftastend aan de wedstrijd. De Rotterdammers waren overwegend in balbezit, maar wisten niet echt door de Zwolse barrière heen te breken. De eerste keer dat het lukte om door de verdediging te komen was in de 10e minuut en dat leverde gelijk het eerste gevaar van Feyenoord op: een afstandsschot van Fer vloog rakelings langs de goal van Zetterer. Na een kwartier probeerde ook PEC Zwolle het eens van een afstand: Van Polen schoot de bal echter een meter naast.

Halverwege de eerste helft kwam Feyenoord nog eens goed voorbij de Zwollenaren: een indraaiende voorzet van Berghuis richting de tweede paal leek veelbelovend, maar Pratto kwam helaas net tekort om de bal fatsoenlijk te raken. Ook een paar minuten later was de Beer (Pratto, red.) dichtbij zijn eerste doelpunt voor Feyenoord, maar zijn inzet op aangeven van Malacia belandde aan de verkeerde kant van de paal.

Zo werd het wedstrijdbeeld gekenmerkt door een standvastig PEC Zwolle en een Feyenoord dat niet bij machte leek om zich daar sterk tegen te maken. Er waren slechts een handjevol kansen te noteren, waarvan de grootste kans drie minuten voor rust voor Jens Toornstra was. Na goed doorzetten aan de linkerkant van Bryan Linssen viel de bal - na gekluns van Zetterer - pardoes voor de voeten van Toornstra. De middenvelder verstijfde haast door deze plotse verrassing en wist er niet meer dan een slap rollertje van te maken. De ruststand bleef daarom voor de zevende keer dit seizoen op 0-0 steken.

In de tweede helft greep oefenmeester Advocaat in met twee wissels: Luis Sinisterra en Ridgeciano Haps kwamen in het veld voor Bryan Linssen en Mark Diemers. Dat leek al vlug een gouden greep te zijn van de trainer, want na een aantal minuten spelen maakte Sinisterra het de Zwolse doelman met een verraderlijke voorzet grabbelend lastig en gaf zo Pratto de kans om de score te openen. Zetterer herstelde zichzelf echter op tijd en wist de inzet van Pratto tegen te houden.

Feyenoord bleef het vooral proberen via de zijkanten, met af en toe een lange bal. In de 63e minuut was zo’n lange bal van Toornstra gevaarlijk, toen hij Pratto in staat stelde om van dichtbij op doel te koppen. Een duwtje van Van Wermeskerken en een vlugge reactie van Zetterer voorkwamen echter de 1-0. Het bleek de laatste waarschuwing te zijn, want een minuut later was het wel raak. Luis Sinisterra speelde zich in de kleine ruimte knap vrij en bracht Feyenoord met een hard en zuiver schot in de korte hoek op voorsprong.

Na 75 minuten spelen zat de wedstrijd erop voor Lucas Pratto: hij werd vervangen door Nicolai Jørgensen, die afgelopen zondag nog doel wist te treffen. Deze wissel vond plaats in een fase waarin PEC Zwolle wat optimistischer ging spelen en Feyenoord wat meer terug werd gedwongen. Verder dan een kans voor Misidjan - die weliswaar in buitenspelpositie stond - kwamen de Zwollenaren echter niet. De wedstrijd eindigde daardoor in een 1-0 overwinning voor Feyenoord.

De generale repetitie voor de Klassieker van aanstaande zondag werd daarmee winnend afgesloten. Na de misstap van PSV eerder op de avond klimt Feyenoord naar de tweede plek op de ranglijst en daarmee is het affiche voor zondag ronduit prachtig te noemen. De Klassieker begint zondag om 16:45 uur.